loader
Foto

Părinți divorțați, copii vizitați după program

Marți 26 septembrie am urmărit o ediție a emisiunii „Oamenii și legea" despre vizitarea minorilor în cazul părinților divorțați, inclusiv în situația în care copiii locuiesc în străinătate.

 

Oamenii și Legea

Când adulții nu se mai înțeleg și aleg să divorțeze, cei care suferă cel mai mult sunt copiii. Pentru a proteja interesul superior al minorului, instanța de judecată hotărăște cui îi este încredințat, iar părintele care nu mai locuiește cu acesta, pentru a păstra legătura, are drept de vizită. Programul de vizitare minori este un drept al copilului, dar și un drept al părintelui.

Așadar, în ediţia de marți, 26 septembrie, a emisiunii „Oamenii şi legea” am urmărit o discuție despre: ce înseamnă programul de vizitare minori, unde se judecă procesul și cu ce costuri, care sunt criteriile în funcție de care se stabilesc vizitele, cum se aplică în cazul copiilor care locuiesc în străinătate.

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU a fost Ileana RĂDESCU, avocat în Baroul București.

(w882)

În caz de neînțelegere între părinți cu privire la modalitățile de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu copilul, instanța va stabili un program în funcție de: vârsta copilului, nevoile de îngrijire și educare ale acestuia, intensitatea legăturii afective dintre copil și părintele la care nu locuiește, de comportamentul acestuia din urmă, precum și de alte aspecte. Totodată se ține cont și de capacitatea părintelui în favoarea căruia se stabilește programul de a răspunde nevoilor copilului, fiind esențial ca programul să se realizeze într-un mediu propice unei dezvoltări armonioase și în siguranță a minorului.

Părinții trebuie să înțeleagă că minorul nu se află în proprietatea nimănui, având dreptul de a avea relații personale cu amândoi. De asemenea, aceștia trebuie să se implice responsabil în creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului lor. Minorul nu trebuie folosit niciodată ca mijloc moral sau sentimental de răzbunare, sau de șantaj față de celălalt părinte, întrucât acest lucru este perceput de copil și se va răsfrânge asupra creșterii și dezvoltării sale.

(w500) Mihaela Ol

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

***

Redifuzare 14.09.2023 TVR 1 – ora 13:00
Redifuzare TVR Info – 14.09.2023, ora 22:10 şi 15.09.2023, ora 01:30
Reluare TVR 1 – 15.09.2023, ora 06:00

MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU

JURNALIŞTI TV

  • Raluca AMZĂR
  • Delia APOSTOL-HANZELIK
  • Rareş COTINGHIU

 

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

 

PRODUCĂTOR

  • Mihaela GRECU

8:45 Teleshopping

9:00 Oamenii şi legea

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1