loader
Foto

„Regina-Mamă Elena. Iubirea şi trădarea lui Carol al II-lea" | VIDEO

Sâmbătă, 7 martie, de la ora 17.00, TVRi transmite în cadrul emisiunii „Ora Regelui”, un documentar dedicat Reginei - Mamă Elena, ce tratează relaţia Reginei - Mamă Elena cu Regele Carol al II-lea.

 

Ora Regelui

Curând se împlinesc şase luni de la repatrierea în România a osemintelor Reginei - Mamă Elena, evenimentul istoric al anului trecut. În timp ce Familia Regală a făcut această reparaţie istorică esenţială, în 19 octombrie 2019, emisiunea Ora Regelui de la TVR 1 a prezentat primul documentar despre Regina - Mamă Elena, Regina celor patru exiluri.

Filmul a adus, în premieră pentru România, povestea necunoscută a ultimului exil, la Florenţa, în Italia şi apoi la Lausanne, în Elveţia, al celei mai discrete şi elegante regine a României. Povestea a fost reconstruită datorită nobililor italieni care mai sunt în viaţă şi care au relatat, în interviuri exclusive, realizate de Camelia Csiki şi directorul de imagine Claudiu Petringenaru, cum şi-o amintesc pe Regina Elena, care a fost respectată şi îndrăgită în ţara lor.

Realizatoarea Orei Regelui l-a găsit pe avocatul Federico Frediani, finul din Florenţa al Reginei - Mamă, care a povestit cum a fost botezat în plin război de regina României, dar şi despre frumoasa prietenie a naşei sale cu Salvatore Ferragamo, celebrul designer italian. Istoricul şi genealogistul florentin Domenico Savini a contribuit prin amintirile sale, alături de marchizul Emilio Pucci şi alţi nobili italieni, la portretul Reginei - Mamă Elena, exilate în Toscana de ruşi şi comuniştii români.

(w500)

Emisiunea Ora Regelui a recuperat apoi o altă filă valoroasă a istoriei. În urmă cu trei luni, eseul-documentar al jurnalistei Cristina Ionescu a propus o incursiune în cea mai zbuciumată perioadă din istoria modernă a României, cel de-al Doilea Război Mondial. Un fundal pe care s-a conturat portretul-icoană al Elenei, al cărei nume se regăseşte în Memorialul Yad Vashem, singura regină care şi-a riscat viaţa salvând victime ale Holocaustului. Un film care i-a fost închinat: Regina - Mamă Elena, Dreaptă între popoare.

(w500)

Sâmbătă, 7 martie, de la ora 17.00, cel de-al treilea documentar dedicat Reginei - Mamă Elena, subintitulat Iubirea şi trădarea lui Carol al Doilea, va trata relaţia pe care a avut-o Regina - Mamă Elena cu Regele Carol al II-lea, o relaţie care i-a marcat destinul.

(w882)

Istoricii, scriitorii şi jurnaliştii au scris mult despre Carol al II-lea, Regele playboy, despre relaţia sa cu amanta, Elena Lupescu, însă preocupaţi de senzaţional, puţini au fost cei care s-au aplecat asupra poveştii de dragoste dintre Carol II-lea şi soţia lui, Principesa Elena a Greciei şi Danemarcei, care nu a fost nici neimportantă şi deloc neinteresantă.

Frumoasa prinţesă a Greciei avea o educaţie înaltă, iubea arta, literatura şi moda. Vorbea şase limbi străine, iar româna se spune că a învăţat-o uşor. Cultura şi credinţa în Dumnezeu i-au format caracterul Reginei-Mamă Elena.

(w500)

În 1920, s-a îndrăgostit de Principele Moştenitor Carol al României, care i-a devenit soţ, dar şi de România, ţara cu care s-a „căsătorit", părăsind Grecia natală. Povestea de dragoste dintre Carol şi Elena, prinţi moştenitori ai Greciei şi României, aduce multe imagini inedite din arhiva Casei Regale a României şi din arhive străine, dar şi informaţii unicat, culese de Camelia Csiki din documente de arhivă neconsultate pînă acum de niciun cercetător. Veţi vedea pentru prima oară documentele fundaţiei de caritate a soţiei Prinţului, „Aşezămintele Alteţei Sale Regale Principesa Elena", care arată ca nişte mici opere de artă şi care au fost studiate şi filmate pentru prima oară. Totodată, cercetarea de la Arhivele Naţionale a dezvăluit multe fotografii - document din colecţia Casei Regale, cu Regele Mihai-copil, nedifuzate până în acest moment.

(w500)

Românii ştiu prea puţin despre Regina Mamă Elena şi o văd doar ca pe o victimă nefericită. Discretă din fire, adevărata Elena s-a dovedit puternică, luptătoare, elegantă şi sofisticată. A sprijinit oameni sărmani, copii şi bolnavi. A iubit România, în care a suferit, dar pe care a străbătut-o, urmându-şi datoria, şi a cărei limbă a învăţat-o.
Documentarul reconstituie relaţia de dragoste, la început, a celor doi principi moştenitori şi din perspectiva presei vremii, prezentând ziare din străinătate şi din România care urmăreau cu mare atenţie Familia Regală şi evenimentele care i-au pus la încercare pe membrii săi.

(w882)

O poveste documentată temeinic, care cuprinde perioada 1920-1940, 20 de ani din viaţa Reginei - Mamă Elena, în care veţi regăsi imagini filmate chiar de Regele Mihai sau imagini de la prima vizita a mamei sale, în România, în urmă cu exact 100 de ani!

(w500)

Telespectatorii pot urmări documentarul în cadrul emisiunii Ora Regelui, difuzată de TVRi, sâmbătă, 7 martie 2020, ora 17.00.

 

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

 

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

23:45 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1