loader
Foto

Galerie foto

Drumul sării, despre genţiană, comori toscane şi Ţara Galilor, la "Teleenciclopedia"

Sâmbătă, 10 mai, de la ora 18:50, v-am aşteptat cu subiecte fascinante într-o nouă ediţie "Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

Iată ce a cuprins sumarul de sâmbătă:

  • DRUMUL SĂRII

Călătoria păstorilor tibetani Drok-pa până la lacul Drabye ca să „culeagă” sare.

  • GENŢIANA (GHINŢURA)

Numele de genţiană a fost dat în amintirea regelui Gentius al Illiriei, care în secolul al II-lea î.Cr., a descoperit puterea ei de vindecare. Familia genţianaceelor cuprinde aproximativ 800 de specii, răspândite în întreaga lume.

  • COMORI TOSCANE (ep.8) – Trei Galerii (2/2)

Muzeul Bandini, din Fiesole, poartă numele canonicului care a adunat impresionanta colecție găzduită aici, din anul 1913. Probabil cea mai cunoscută operă din Muzeu, datorită reproducerii sale pe cărți poştale, este seria Trionfi (Triumfurile), concepută între anii 1480 şi 1490, de Jacopo del Sellaio.

  • ŢARA GALILOR (ep.4/12)

În sud-estul Ţării Galilor se află câteva castele, cu donjoane fortificate, construite pentru a proteja coloniştii normanzi de localnicii velşi. Ghidul nostru velş urcă în turnul zidit de unul dintre vechii duşmani ai strămoşilor săi în căutarea unei specii de lilieci, protejate..

 

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Despre recunoasterea meritelor artistilor romi, femei lautarese, un muzeu virtual dedicat istoriei acestei etnii si despre muzica de ascultare, la racoare : Shamanelism, un proiect inedit al Institutului Goethe.

La interviul editiei, va fi alaturi de noi Iulian Stoian, sef serviciu politici publice in cadrul Agentiei Nationale pentru romi. Vom povesti despre proiectele acestei institutii si rolul pe care il joaca in promovarea etniei.

Producători: Oana Cârligel Crețulescu, Anamaria Tecuceanu Bobe

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Muzica și dansul la minoritățile nationale si povești din Sulina.

Producător Nicoleta Epure

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1