loader
Foto

E desuet patriotismul? Patriotismul se învață sau se dobândește? | VIDEO

Dar cum facem să nu ne simţim patrioţi doar o zi pe an? Sunt întrebări la care Mihai Rădulescu şi invitaţii săi au răspus în ediţia specială „Dosar România”, despre valorile reale ale patriotismului.

 

Mihai Rădulescu
Dosar România

În fiecare an, de 1 Decembrie, ţara e în sărbătoare. Dar după ce sărbătoarea trece, mulţi dintre noi rămânem cu senzația aceea de la sfârşitul unui film la cinema: o sală goală, cu pungi de popcorn şi sticle de suc rămase pe scaune.

(w882)

Cum facem să nu ne simţim patrioţi doar o zi pe an? E desuet să mai vorbim despre acest sentiment în lumea tot mai globalizată de azi? Care sunt valorile reale ale patriotismului şi cum se deosebesc ele de „cântecele de sirenă” ale populismului? Mihai Rădulescu i-a provoacat la o discuţie sinceră despre patriotism pe istoricul Florin Banu, profesorul de istorie Marcel Bartic, activistul civic Radu Filipescu, fost dizident anticomunist şi deţinut politic, Camelia Moise, realizator de emisiuni TVR şi Răzvan Butaru, jurnalist de investigaţie, realizator de emisiuni şi documentare TVR.

Ediţia specială „Dosar România” s-a difuzat la TVR 1 joi, 30 noiembrie, de la ora 21.00, chiar înainte de Ziua noastră Naţională.

(w882)

Conform ultimului sondaj realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, în caz de război, numai 26% dintre români ar sta să apere țara, restul ar fugi. Motivele pe care le-au invocat românii pentru a nu pune mâna pe armă sunt: neîncrederea în administrația din România, faptul că țara nu a făcut nimic pentru ei, teama că liderii politici nu se ridică la nivelul vremurilor pe care le trăim.

Menţionând sondajul, invitaţii ediţiei „Dosar România” amintesc că în Ucraina, peste 140.000 de oameni s-au întors în ultima perioadă în țară pentru a se înrola. În acest context apare şi întrebarea dacă patriotismul se învață sau se dobândește...

(w882)

Profesorul Marcel Bartic (foto) împărtăşeşte tuturor faptul că la şcoală copiii devin receptivi la ideea de „patriotism”, mai ales atunci când aceasta este ilustrată prin exemple, prin poveşti de viaţă, adică atunci când li se oferă modele. Lipsa de modele şi inversarea ierarhiilor este una dintre problemele cu care se confruntă profesorii de azi, în încercarea de a-i face pe copii să înţeleagă că a fi patriot nu înseamnă neapărat să faci lucru mari, ci să fii decent, responsabil, să ai simt civic şi să te intereseze ce se întâmplă în jurul tău, să reacționezi. Tocmai de aceea, profesorul Bartic nu uită să le precizeze copiilor că istoria e scrisă de oameni obişnuiţi: „Eu încerc să le propun copiilor o perspectivă echilibrată, din care să înţeleagă că în ţara asta sunt destui eroi anonimi, care fac gesturi frumoase pentru ţara asta. Să culegi o hârtie de jos, să dai bună ziua, să fii politicos, asta înseamnă tot patriotism”, punctează el.

(w882)

„Sunt mândru de multe lucruri pe care le fac românii, dar sunt şi unele de care nu pot să fiu mândru. Atunci când ajungi să fii mândru de tine însuţi, participi şi tu la mândria naţională", este parerea activistului civic Radu Filipescu (foto). Tot el explică respingerea ideii de patriotism de pe vremea comunismului: „pe vremea comunismului se exagera cu propaganda, iar asta a dus la o reacţie inversă, de respingere a ideii de patriotism”.

La rândul său, istoricul Florin Banu crede că una dintre cele mai frumoase definiţii ale patriotismului e cea dată de Nichita Stănescu: „Limba română e patria mea”.

(w882)

Istoricul Florin Banu

Jurnalista TVR Camelia Moise crede că patriotismul e o modalitate personală de a-ți împlini menirea. Camelia a cules povești despre eroii români din Al 2-lea Război Mondial, le-a publicat într-o carte, pe care a scos-o pe banii ei. A pus interviurile pe un stick și le prezintă copiilor din școli, ca pe niște adevărate lecții de patriotism.

(w882)

Camelia Moise

(w882)

Şi producătorul emisiunii „Dosar România”, Răzvan Butaru (foto), consideră că patriotismul începe cu fiecare dintre noi: „Dacă măcar o dată în viață ai fost acolo unde trebuia să fii și ai făcut ceea ce trebuia să faci și dacă poți să te uiți în oglindă și să nu-ți fie rușine de tine, asta înseamnă să fii patriot”.

(w882)

***

„Dosar România” este o emisiune de reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim astăzi, cu poveşti care au rămas în umbra evenimentelor zilnice şi a ştirilor de moment. Se regăseşte în grila TVR 1 din anul 2013, devenind o emisiune de referinţă a principalului post al Televiziunii Române. În cei 10 ani de existenţă, au fost difuzate anchete despre mediu, poluare şi tăierea pădurilor, dispariţia şi traficul de copii, încălcarea libertăţilor oamenilor şi abuzurile autorităţilor asupra cetăţenilor, despre mari dosare rămase nerezolvate sau grave acte de corupţie, dar şi documentare, reportaje de culoare, cu personaje cu o istorie ieşită din comun, interviuri cu personalităţi diverse.

La 10 ani de la debutul său, „Dosar România” revine în noul sezon cu un format original, unic în zona de publicistică din România, un adevărat magazin de publicistică tv, realizat de către cei mai experimentați jurnaliști de investigaţie ai Televiziunii Române. Fiecare ediţie va spune o poveste, va dezvălui sau va prezenta un personaj cu adevărat important, va trata temele esențiale pentru public: sănătatea, învățământul, justiția, mediul, infrastructura. „Dosar România” e un produs de televiziune ce va dezbate marile teme, marile evenimente din istoria imediată a României.

 


Un proiect de publicistică de Răzvan Butaru

 

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

 

#tvr1