Luni, 18 martie, de la ora 13:00, a urmărit pe TVR 1 o ediție ”Oamenii și legea” ce tratează procedura de evacuare a unui imobil.
Potrivit statisticilor, din 1990 şi până în prezent, în România au avut loc zeci de mii de evacuări din locuinţe, prin executare silită. Fie că vorbim despre cazuri în care chiriaşii au fost evacuaţi de proprietari odată cu punerea în aplicare a hotărârilor instanţelor, fie de administraţii locale, familii întregi s-au trezit că nu mai au un acoperiş deasupra capului. Unii dintre aceştia au eliberat locuinţele pe cale amiabilă, pentru alţii însă, s-a apelat la organele statului. Ce spune legea? Detalii pe 18 martie, la TVR 1.
Invitatul Mihaelei OLARU în această ediție a fost Vasile BOZEŞAN, judecător.
Potrivit legislaţiei în vigoare, atunci când dreptul locatarului de a folosi un imobil s-a stins ca urmare a încetării locaţiunii prin expirarea termenului, prin acţiunea locatorului, prin neplata chiriei sau a arenzii, precum şi din orice altă cauză şi locatorul doreşte să intre în posesia imobilului, acesta va notifica locatarul, în scris, prin intermediul executorului judecătoresc, punându-i în vedere să elibereze şi să-i predea liber imobilul, în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicării notificării.
Există reglementată procedura de evacuare voluntară, mai exact, după notificarea prealabilă a locatarului sau ocupantului, acesta părăseşte imobilul, iar locatorul sau proprietarul poate intra în posesia acestuia, de drept, nefiind necesară o procedură judiciară de chemare în judecată. În situaţia în care, după notificare se refuză eliberarea imobilului, se apelează la Instanţa de Judecată.
Ediția s-a difuzat în premieră pe 5 octombrie 2023.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
• av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
• Raluca AMZĂR
REALIZATOR
• Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
• Mihaela GRECU