loader
Foto

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei au vorbit despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 aprilie, de la ora 18.00, în emisiunea „Miturile comunismului”.

 

Miturile comunismului

Echipa emisiunii „Miturile comunismului” are un nou subiect care va capta atenţia publicului: fenomenul casetelor video din anii ´80, când, în România bântuită de foame, frig şi frică, oamenii reuşeau să evadeze în lumi paralele - noaptea, în casele celor care aveau televizor color şi aparat video. Securitatea ar fi putut să interzică; nu a făcut-o.

Invitaţii Irinei Luca au fost Irina Margareta Nistor - vocea a peste 3000 de filme, în câţiva ani, Liviu Tofan - jurnalist în redacţia românească a Radio Europa Liberă, timp de 20 de ani şi Stejărel Olaru, istoric, absolvent de teologie ortodoxă, cu studii postuniversitare în domeniul ştiinţelor politice şi doctorat în ştiinţe militare şi informaţii.

„O uriașă afacere clandestină, care a generat zeci de milioane de dolari. La originea ei s-a aflat un cetățean oarecare, Teodor Zamfir, pentru amici, Dorel. Povestea este dezvăluită în cartea „A fost ca-n filme. Cea mai mare afacere a Securității”, scrisă de Liviu Tofan și Stejărel Olaru și apărută, de curând, la Editura Omnium.

Duminică, în emisiunea Miturile comunismului, Irina Margareta Nistor a povestit despre prima întâlnire cu Teodor Zamfir, în vila din Cartierul Roșu, cum era cunoscută pe atunci zona Primăverii – Floreasca. Și, de asemenea, despre anii în care a tradus peste 3.000 de filme”, ne-a povestit Irina Luca, moderatoarea programului.

Liviu Tofan și Stejărel Olaru, au dezvăluit culisele celor șase întâlniri cu inițiatorul afacerii și amănunte despre felul în care era organizată traducerea și copierea a zeci de filme pe lună.

(w500)

„O emisiune despre epoca în care ni se spunea că suntem cu toții egali. Unii însă, ca să îl cităm pe Orwell, erau mai egali decât alții: aveau câteva vile, aur și sute de videorecordere (un videorecorder costa, înainte de 1989, cât o Dacie, și era la fel de greu de procurat). Alții însă, cei mulți, se bucurau că, într-o epocă în care la televizor rămăseseră numai două ore de program, iar cinematografele aduceau filme din blocul comunist, reușeau să vadă, noaptea, în casele prietenilor, filme care să îi ajute să evadeze, pentru câteva ore, din realitatea bântuită de frig, foame și frică”, punctează Irina Luca.

Vă invităm la „Evadare în lumea filmului” - duminică, 28 aprilie, de la ora 18.00, la TVR 1, în emisiunea „Miturile comunismului”.

„Miturile comunismului" este o emisiune prin care trecutul devine lecție pentru prezent şi viitor, un mecanism prin care ne definim o parte a identității noastre. Cunoașterea este o cale de a evita erorile și ororile trecutului și, prin invitați reprezentativi și mărturii concludente, miturile devin adevăruri ale unei realități care a marcat o mare parte a populației României, o pagină de istorie care încă se scrie...

12:20 Vorbeşte corect!

* Best of

Adrian Şonka: Astronomie pe înţelesul tuturor

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

12:45 Dong Yi, concubina regelui

(DONG YI-Coreea de Sud, 2010)

Episodul 28

Regia: Lee Byung-hoon, Kim Sang-hyub

Cu: Han Hyo-joo, Ji Jin-hee, Lee So-yeon, Park Ha-sun

Dramă istorică.

(Reluare)
 
Cum putem reclama clauzele abuzive din contracte?

Cum putem reclama clauzele abuzive din contracte?

publicat: luni, 28 aprilie 2025

Ce sunt clauzele abuzive și cum se pot strecura în contractele dintre profesioniști și consumatori? Cum se contestă o clauză care nu a fost ...

Oltenia, între haiducie și poezie, o călătorie inedită la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără, Cristina Şoloc şi echipa „Exclusiv în România” calcă pe urmele lui Iancu Jianu, vizitează Muzeul Romanaţiului, întâlnesc un Tezaur ...

Sir David Attenborough, ghid prin tărâmul misterios al furnicilor, în documentarul „Attenborough şi muntele furnicilor”, la TVR 1

Faceți cunoștință cu familiile regale și cetățenii lor loiali, în timp de pace și război - reginele şi muncitorii, iscoadele şi soldaţii. ...

 

#tvr1