loader
Foto

Galerie foto

„Fițele epocii de aur”, puse pe masa discuţiilor la „Miturile comunismului”, de la TVR 1 | VIDEO

Irina Luca şi invitaţii săi – interpreta Elena Cârstea, fosta prezentatoare TVR Carmen Movileanu, prof.univ. Raluca Tudor, realizator TVR – vorbesc despre fiţele de ieri şi de azi în episodul 2 al seriei. Am urmărit „Miturile comunismului” pe 3 decembrie, de la ora 18.00, la TVR 1.

 

Miturile comunismului

În epoca Ceauşescu, fițele se afișau mai puțin. Asta nu înseamnă că ele nu existau. Într-o societate care pretindea că nu are săraci și bogați, nu puteai să te lauzi cu bani mulți și cu bunuri de valoare. Chiar dacă le aveai. „Fițele epocii de aur” este subiectul abordat de echipa de jurnalişti coordonată de Raluca Rogojină şi Roxana Tarhon în ediţia a doua a emisiunii „Miturile comunismului”. Tema este discutată de moderatoarea Irina Luca şi invitaţii săi – interpreta Elena Cârstea, fosta prezentatoare TVR Carmen Movileanu, prof.univ. Raluca Tudor, realizator TVR. Am urmărit „Miturile comunismului” pe 3 decembrie, de la ora 18.00, la TVR 1.

(w882) irina luca

(w882) Elena Cars

Ce era pe-atunci o fiță? Ca și acum, cuvântul avea semnificația unei practici costisitoare sau exclusiviste. Nu la îndemâna omului de rând. Pentru cei care conduceau țara, tot ce nu era de strictă trebuință simplului cetățean, se considera a fi lux. Moft. Sau fiță, cum s-ar zice azi. Într-o epocă în care fiţa fiţelor era să ai frigiderul plin, omul de rând uitase să mai folosească verbul „a cumpăra”, îl rostea mai des pe „a-ți procura”. Nu se spunea „ce se vinde”, ci „ce se dă”. Acest vocabular includea în semnificațiile sale practica pilelor și relațiilor. A le avea însemna „a te descurca”.

(w882) platou

(w882)

(w882) fite

Rememorăm fiţele epocii comuniste, cu imagini inedite din arhiva Televiziunii Române, în episodul 2 al emisiunii de reportaje şi dezbateri „Miturile comunismului”. Discuția din platou se va axa pe fițele epocii actuale. Pe 3 decembrie, de la 18.00, cu Elena Cârstea, Carmen Movileanu şi prof.univ. Raluca Tudor, la TVR 1.

(w882)

***

Pentru a ne ajuta să nu uităm istoria şi să clădim viitorul pe un fundament real, una dintre cele mai apreciate echipe de jurnalişti ai Televiziunii Române îşi propune să demonteze „Miturile comunismului”. Din 26 noiembrie, urmărim în fiecare duminică, de la 18.00, reportaje realizate de Raluca Rogojină, Roxana Tarhon, Irina Luca, Gheorghe Preda, Raluca Tudor, într-o emisiune ce face lumină asupra unor evenimente din istoria recentă a României. Reportajele sunt însoţite de dezbateri în platou, moderate de Irina Luca.

În ediţiile următoare, reportajele şi dezbaterile vor aborda „Metroul”, „Branduri românești”, „Pe urmele lui Moș Gerilă (Crăciunul în epoca de aur)”, „Marile zăpezi”, „Anii ’80 și datoria externă”, „Cum a fost făurit omul nou” (despre învățământ).

13:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

* DREPTUL LA APĂRARE ÎN PROCESUL PENAL

Invitat Sergiu Stănilă, avocat

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță.

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

Transmisiune directă /

13:55 Vorbeşte corect!

* „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect", prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Domeniul Goleştilor, destinaţie de top la „Exclusiv în România”!

Prima școală din Țara Românească în care au învățat săraci și bogați laolaltă, cu învățământ în limba română, sprijinirea unor revoluții, ...

Daniela Condurache, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 50 de ani de cântec ai artistei împreună cu Irina Loghin, Florica Bradu, Grigore Leșe, Sorin Filip, ...

 

#tvr1