loader
Foto

Galerie foto

„Fițele epocii de aur”, puse pe masa discuţiilor la „Miturile comunismului”, de la TVR 1 | VIDEO

Irina Luca şi invitaţii săi – interpreta Elena Cârstea, fosta prezentatoare TVR Carmen Movileanu, prof.univ. Raluca Tudor, realizator TVR – vorbesc despre fiţele de ieri şi de azi în episodul 2 al seriei. Am urmărit „Miturile comunismului” pe 3 decembrie, de la ora 18.00, la TVR 1.

 

Miturile comunismului

În epoca Ceauşescu, fițele se afișau mai puțin. Asta nu înseamnă că ele nu existau. Într-o societate care pretindea că nu are săraci și bogați, nu puteai să te lauzi cu bani mulți și cu bunuri de valoare. Chiar dacă le aveai. „Fițele epocii de aur” este subiectul abordat de echipa de jurnalişti coordonată de Raluca Rogojină şi Roxana Tarhon în ediţia a doua a emisiunii „Miturile comunismului”. Tema este discutată de moderatoarea Irina Luca şi invitaţii săi – interpreta Elena Cârstea, fosta prezentatoare TVR Carmen Movileanu, prof.univ. Raluca Tudor, realizator TVR. Am urmărit „Miturile comunismului” pe 3 decembrie, de la ora 18.00, la TVR 1.

(w882) irina luca

(w882) Elena Cars

Ce era pe-atunci o fiță? Ca și acum, cuvântul avea semnificația unei practici costisitoare sau exclusiviste. Nu la îndemâna omului de rând. Pentru cei care conduceau țara, tot ce nu era de strictă trebuință simplului cetățean, se considera a fi lux. Moft. Sau fiță, cum s-ar zice azi. Într-o epocă în care fiţa fiţelor era să ai frigiderul plin, omul de rând uitase să mai folosească verbul „a cumpăra”, îl rostea mai des pe „a-ți procura”. Nu se spunea „ce se vinde”, ci „ce se dă”. Acest vocabular includea în semnificațiile sale practica pilelor și relațiilor. A le avea însemna „a te descurca”.

(w882) platou

(w882)

(w882) fite

Rememorăm fiţele epocii comuniste, cu imagini inedite din arhiva Televiziunii Române, în episodul 2 al emisiunii de reportaje şi dezbateri „Miturile comunismului”. Discuția din platou se va axa pe fițele epocii actuale. Pe 3 decembrie, de la 18.00, cu Elena Cârstea, Carmen Movileanu şi prof.univ. Raluca Tudor, la TVR 1.

(w882)

***

Pentru a ne ajuta să nu uităm istoria şi să clădim viitorul pe un fundament real, una dintre cele mai apreciate echipe de jurnalişti ai Televiziunii Române îşi propune să demonteze „Miturile comunismului”. Din 26 noiembrie, urmărim în fiecare duminică, de la 18.00, reportaje realizate de Raluca Rogojină, Roxana Tarhon, Irina Luca, Gheorghe Preda, Raluca Tudor, într-o emisiune ce face lumină asupra unor evenimente din istoria recentă a României. Reportajele sunt însoţite de dezbateri în platou, moderate de Irina Luca.

În ediţiile următoare, reportajele şi dezbaterile vor aborda „Metroul”, „Branduri românești”, „Pe urmele lui Moș Gerilă (Crăciunul în epoca de aur)”, „Marile zăpezi”, „Anii ’80 și datoria externă”, „Cum a fost făurit omul nou” (despre învățământ).

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

În România, accesul la cultură este încă un privilegiu. Milioane de români rămân în afara experiențelor culturale. Asociația de Teatru Digital încearcă să deschidă universul artei teatrale prin tehnologie.

Invitati: ​Alexandru Arama-fondator Asociația de teatru digital

Daniela Tontsch-Președinte al Consiliului national al dizabilității din România

​Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:55 Teleenciclopedia

HENRI ROUSSEAU (ep.1)

Întreaga viață, Pablo Picasso a păstrat în atelier patru tablouri, toate aparținând aceluiași pictor: Henri Rousseau. Îi adora lucrările, considerându-le un etalon pentru propria sa operă. Povestea pictorului Rousseau începe spre sfârșitul secolului al XIX-lea, la Paris-efervescent epicentru unde, zilnic, artele se reinventează. În 1868, la 24 de ani, provincialul Henri se muta la Paris și, patru ani mai târziu, se angaja ca funcționar la Oficiul Vamal. Scriitorul Alfred Jarry a fost primul care l-a numit, cu afecțiune și amuzament, Le Douanier (Vameșul). Dar, după două decenii, nesatisfăcut de meseria ingrată, Henri Rousseau hotăra să se dedice artei. În 1890, finaliza primul său autoportret, intitulat Eu însumi. Portret-peisaj, care îi înglobează personalitatea, talentul și visurile de glorie.

AMORURI BOEME. AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.2)

Sfârşitul secolului al XIX-lea aducea un suflu proaspăt în cercurile artiștilor din Europa, dar în capitala Imperiului Austro-Ungar domnea conservatorismul. Pe 3 aprilie 1897, pictorul Gustav Klimt și încă vreo 40 de avangardiști înființau Wiener Secession (Secesiunea Vieneză) punând capăt dictaturii gustului burghez, sub motto-ul Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit. (Timpurilor, arta lor. Artei -libertatea !) Emilie Flöge s-a alăturat cu entuziasm noii mișcări, ce revendica împrospătarea și... „popularizarea” curentelor artistice. Spera ca și design-ul vestimentar să se elibereze de vechile standarde și a decis că e timpul să-și pună în practică intuiția... feminină.

MITURILE GRECIEI ANTICE. PROMETHEUS: TITANUL RĂZVRĂTIT (ep.2)

Într-o zi, spune legenda, Zeus, stăpânul Olimpului, decide să schimbe ordinea în Univers. Zeus va ocupa cea mai înaltă culme. Ceilalţi confraţi vor sta pe o treaptă mai joasă, în vreme ce oamenii vor locui la poalele muntelui. La porunca suveranului, va fi organizat un mare ospăţ pe vastele câmpii din Mekone. Acolo, un bou sacrificat va fi împărţit între muritori şi divinităţi. Partea cea mai bună va reveni, desigur, zeilor. Numai că Prometheus, titanul însărcinat cu delicata misiune, are de gând să-l păcălească pe Zeus.

Producător Oana Haşegan

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1