loader
Foto

Francmasonerie, OZN-uri, pădureni şi alte „Istorii ascunse”, la TVR 1

Câte istorii au locurile în care ajungem? Câte povești au adunat oamenii pe care îi întâlnim? Câte sunt rostite și câte rămân ascunse? Noua serie „Istorii ascunse” caută răspunsuri la toate aceste întrebări. Primul episod în 25 septembrie, ora 17.30.

 

Istorii ascunse

La TVR 1, duminica, de la ora 17.30, suntem fascinaţi de noi „Istorii ascunse”. Cristina Băican ne este ghid şi în noul sezon al emisiunii cu ajutorul căreia pătrundem în misterele și legendele vehiculate din vremuri străvechi în spații bine delimitate din România.

(w882)

Cetatea Devei

(w882)

Cetatea Devei

Alături de Cristina Băican şi echipa TVR Timişoara, colindăm conacele Mocioni din județul Arad pentru a descoperi povestea unei familii ai cărei membri au luptat pentru drepturile românilor, atunci când vestul României era parte a Imperiului Austro-Ungar. În premieră, răsfoim Cartea de Aur a familiei Mocioni, un jurnal în care au fost notate evenimentele importante ce au influențat existența Mocioneștilor.

(w882)

Ineu

Tot în județul Arad, la Bocsig, o mică localitate situată pe valea Crișului Alb, aflăm povestea Rafilei Găluț, o tânără care în anii 1930 a prezentat semnele stigmatizării. Astăzi, Rafila Găluț este cunoscută ca fecioara stigmatizată din Bocsig, iar episcopia greco-catolică din Lugoj a făcut toate demersurile pentru ca tânăra să fie beatificată. Dosarul se află în prezent la Vatican.

(w882)

Ineu

(w882)

Ineu

Ştiaţi că există un Templu al Francmasoneriei în Oradea şi că acesta este singurul edificiu de acest fel din sud-estul Europei? Aflăm detalii despre istoria francmasoneriei şi punctual, modul în care acest ordin a influențat, în epocile anterioare, partea de vest a României, într-un nou episod al noului sezon „Istorii ascunse”.

„Povestim despre OZN-uri și detaliem povestea Călcâiului de la Aiud – obiectul descoperit la începutul anilor 1970 în timpul excavațiilor, într-o balastieră, despre care s-a speculat multă vreme că e parte a unui obiect zburător neidentificat. Şi, în aceeași notă, istoricul de artă Ioana Pârvulescu ne ajută să înțelegem dacă în pictura bisericească sunt reprezentate OZN-uri sau nu”, ne dezvăluie Cristina Băican, realizatoarea seriei de reportaje.

Prin zonele înalte ale Munților Poina Ruscă îi întâlnim pe pădureni – oamenii despre care se spune că sunt parte a unei insule etnografice în care s-a păstrat cultura populară arhaică. Hoinărim, dar ne oprim și în munții Orăștiei pentru a vedea salba de fortificații dacice.

Toamna aceasta, seria de istorii ascunse începe cu Cetatea Devei și Palatul Magna Curia, două edificii care, de-a lungul epocilor, au adunat povești nenumărate. Duminica, la TVR 1, de la ora 17.30, descoperim împreună „Istorii ascunse”.

Cetatea Devei şi Palatul Magna Curia – în primul episod „Istorii ascunse” – la TVR 1, pe 25.09.2022

(w882)

Cetatea Devei

(w882)

Cetatea Devei

Construită în vârful unui con vulcanic, la granița dintre Banat și Transilvania, cetatea Devei adună de mai bine de 750 de ani nenumărate istorii între zidurile ei. Fortificația are o primă atestare documentară la mijlocul anilor 1200 și de la acel moment încolo, în secolele ce au urmat, aici au avut loc întâmplări care și-au pus amprenta asupra monumentului. Pe lângă povestea construcției, în primul episod „Istorii ascunse”, duminică, 25 septembrie, ora 17.30, descoperim legenda meșterului Kelemen și aflăm detalii despre portul construit pe malul Mureșului.

(w882)

Cetatea Devei

În paralel cu întâmplările ce aveau loc sus la cetate, la poalele dealului era construint un conac ce este  astăzi cunoscut sub numele de Palatul Magna Curia, o clădire ridicată se pare în secolul al XVI-lea. Și care avea să devină scena unor evenimente interesante și, mai apoi, reședința unui personaj celebru în epocă: Venus de Murany, pe numele ei adevărat, Maria Szechy.

 

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

* Copiii bolnavi transportaţi de asociaţia Blondie în străinătate

Invitate: Adelina Toncean-Asociatia Blondie şi Irina Margarint, medic

Producător Ioana Mureşan

18:59 Teleenciclopedia

* SANDRO BOTTICELLI. ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.3)

Artistului florentin i s-a spus Botticelli, datorită poreclei pe care o avea fratele său mai mare-Botticello, adică Butoiaș. Patronimul autentic era... Filipepi, iar numele de botez, Alessandro, prescurtat Sandro. Și-a început ucenicia devreme, sub supravegherea altui frate, giuvaergiu... Însă, pentru că îi plăcea să deseneze, a fost încredințat pictorului Fillippo Lippi, iar, de la treisprezece ani, a început să lucreze în atelierul faimosului Andrea del Verrocchio, unde se afla și tânărul Leonardo da Vinci. Acolo a realizat Sandro Botticelli primele sale picturi, visând la frumusețea ideală... Apoi, a ajuns protejatul lui... Lorenzo Magnificul. Primavera, alegoria executată de sensibilul Botticelli în tempera, pe panou de lemn, cândva între 1477-1486, ne dezvăluie subtile secrete artistice (sau... din culisele vieții politice și culturale) și va dăinui cât timp va exista orașul pe care-l celebrează-Florența, leagănul și nucleul Renașterii...

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 3)

Pe 2 martie 1917, în orășelul Pskov, la circa 300 de kilometri distanță de capitala Petrograd, lipsit de sprijinul Dumei și al armatei, țarul Nicolae al II-lea recunoștea victoria revoluționarilor și semna actul de abdicare, pentru „binele patriei”. L-a numit succesor pe fratele său, Marele Duce Mihail, nu pe Alexei, fiul bolnav, în vârstă de numai 13 ani. A doua zi, ducele refuza „înscăunarea”, conștient că instituția monarhică pierduse atât susținerea populară, cât și poziția de reprezentantă a Mamei Rusia.

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 7)

Când atenționăm pe cineva, îi spunem (mai în glumă, mai în serios) „să nu întindă coarda”, iar emoţiile ne ating „coarda sensibilă”. Fie că vorbim despre sentimente sau cântece, „misiunea” coardelor este să vibreze-lovite delicat cu degetele, atinse cu un fragment din corn de animal, un ciocănel ori un arcuş. Dar sunetele astfel obținute sunt aproape imperceptibile. De aceea, coardele sunt „atașate” unei cutii goale care amplifică vibrația. O chitară, o mandolină sau un violoncel se identifică după forma cutiei de rezonanță.

MAMIFERE MARINE (ep. 3)

Cașaloții (Physeter macrocephalus) populează toate oceanele lumii, dar în apele antarctice, între 40 și 50 de grade latitudine sudică, se aventurează doar masculii. Câţiva carnivori înfometaţi așteaptă ca pescarii să-şi coboare paragatele lungi de kilometri, ştiind că vor putea „subtiliza” din captura de cod patagonian Dissostichus eleginoides-o delicatesă pe piața asiatică şi nu numai.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1