Organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, „Gala Dezvoltării Durabile” este un eveniment anual ce premiază campionii educației pentru dezvoltare durabilă. Evenimentul se vede la TVR 1, pe 2 ianuarie, de la 15.00, iar la TVRi, tot joi, de la 15.30.
Selectate în urma unui concurs organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, proiectele au fost depuse de diferite organizații (școli, universități, ONG-uri, primării și societăți comerciale) care susțin principiile dezvoltării durabile și le aplică în viața de zi cu zi.
„Gala Dezvoltării Durabile” face parte dintr-un program de informare și educare a publicului cu privire la cele 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile înscrise în Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României – Agenda 2030, o strategie coordonată cu Uniunea Europeană și ONU. Festivitatea prevede un ciclu de 7 ani, în care Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă premiază campionii în șapte domenii ale dezvoltării durabile: educație (2021), apă (2022), producție și consum (2023), digitalizare (2024), echitate, sănătate, schimbări climatice.
Anul acesta, cea de-a patra ediție a „Galei Dezvoltării Durabile” se află sub semnul DIGITALIZĂRII, iar telespectatorii pot afla mai multe urmărind evenimentul la TVR 1, pe 2 ianuarie 2025, de la ora 15.00, respectiv la TVR Internațional, tot pe 2 ianuarie 2025, de la 15.30.
Despre ediția din acest an, Mihai Rădulescu, prezentatorul Galei Dezvoltării Durabile, afirmă: „Anul acesta îi vom cunoaște și îi vom premia pe cei care în 2024 ne-au arătat că excelează în domeniul digitalizării, dar nu oricum, ci punând-o la treabă pentru… sustenabilitate. Digitalizarea este un domeniu cu o dinamică extrem de spectaculoasă, care ne atinge pe toți. Suntem obligați să învățăm lucruri noi, să ținem pasul cu explozia tehnologiei informaționale… un exemplu este chiar aceasta premieră absolută pentru mine: să prezint un eveniment împreună cu un robot, să fac echipa cu un… reprezentant perfect al inteligenței artificiale! Încă nu realizez pe deplin ce mi se întâmplă!”.
„De 4 ani suntem împreună și sper că sunteți în asentimentul meu că, împreună cu echipa DC Communication, împreună cu echipa Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, împreună cu echipa TVR și împreună cu toți acești oameni minunați care sunt aici și cei care au fost aici de-a lungul timpul, formăm o echipă extraordinară. Și aceasta este cheia dezvoltării durabile: să încerci să faci bine, să încerci să faci o lume mai bună! Oameni mai buni și mai sănătoși, care să se bucure de viață! Eu fac parte din generația anilor ’60, ”Flower Power”, atunci nu aveam și nici nu bănuiam ce este sau că vom avea digitalizare. Dar ce face această inteligență artificială, în afară de a ne simplifica viața? De fapt economisește timp! Noi – în loc să luăm informațiile de mai multe ori și să avem mai mult timp unul pentru celălalt, să petrecem mai mult timp împreună, să comunicăm mai mult – devenim dependenți de inteligența artificială. Câteodată trăim într-o lume virtuală, însă e bine să revenim și aici, în viața de toate zilele și să-ți dai seama că omul de lângă tine este cel mai important! Și sunt atâția oameni minunați în jurul nostru. Dacă luăm lista celor care au primit premii în toți acești ani, e extraordinar, sunt sute de oameni, mii de oameni care stau în spatele lor și fac ceea ce e dezvoltare durabilă”, declară László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului Pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
Cosmo, roboțelul simpatic, cu mult simț al umorului, dezvoltat desigur chiar de inteligența sa artificială, a mărturisit că i-a plăcut această experiență și și-ar dori să fie co-prezentator și la următoarele ediții ale Galei Dezvoltării Durabile.
Impactul major al digitalizării asupra tuturor aspectelor vieții a făcut ca această competiție să fie cea mai strânsă dintre toate cele de până acum și de aceea sarcina juriului a fost extrem de dificilă. Din juriu au făcut parte anul acesta Aura Răducu - specialist în investiții, în infrastructură și dezvoltare regională, în politica de mobilitate și reducerea poluării, a fost coordonator al programelor pentru România la Comisia Europeană, a lucrat la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare - BERD și a fost ministru al fondurilor europene -, dar și Edward Crețescu - CEO al companiei Regista, lider al digitalizarii administratiei publice din Romania, în prezent, este președintele ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, care are peste 170 de membri și este partenerul de dialog dintre industria IT, societate și autorități în procesul de transformare digitală a României.
În fiecare an, competiția care îi premiază de campionii dezvoltării durabile se adresează următoarelor categorii:
- ONG: ONG-uri sau grupuri de inițiativă;
- Școli: Școli, licee, grădinițe, Inspectorate școlare județene, instituții de tipul „Palatul Copiilor”, „Casa Corpului Didactic” sau similar;
- Universități și cercetare: Universități și institute de cercetare & dezvoltare;
- Administrație publică: Instituții ale administrației publice locale și centrale (Primării, Direcțiile Județene pentru Sport și Tineret, alte instituții ale administrației centrale sau locale, servicii deconcentrate);
- Societăți comerciale.
La Gală sunt prezentate profilurile campionilor, în speranța că acestea pot inspira și alte organizații să devină campioni ai dezvoltării durabile.
Succesul acesteia și, implicit, obținerea premiselor unei lumi durabile, depind în mod esențial de înțelegerea și asumarea de care dau dovadă cetățenii în aplicarea principiilor dezvoltării durabile. Acestea se deprind prin educație, se exersează prin colaborare și se transformă în comportamente individuale care, dacă sunt replicate, duc la binele colectiv.
Televiziunea Română este partenerul media al „Galei Dezvoltării Durabile”. Prin vocația sa de informare, educare și divertisment, televiziunea publică este un partener de încredere al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și un factor determinant în înțelegerea și însușirea comportamentelor responsabile și în sublinierea impactului culturii asupra construirii unei lumi durabile. Cele 3 ediții anterioare ale „Galei Dezvoltării Durabile” au fost prezentate de jurnalistul TVR Mihai Rădulescu, iar premiile au fost înmânate câștigătorilor de către László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Concursul și Gala sunt inițiativa Departamentului de Dezvoltare Durabilă din Guvernul României, cel care a lansat în anul 2021 conceptul de „Ciclu olimpic de 7 ani” al dezvoltării durabile, prin care își propune să identifice organizațiile care dovedesc atenție la problemele delicate ale societății și care derulează acțiuni în domeniul sustenabilității. Dacă 2021 a fost dedicat „Educației”, 2022 a aparținut „Apei”, 2023 a fost anul „Producției şi Consumului Responsabil”, iată că acest an este dedicat Digitalizării, urmând ca în anii următorii să fie căutați campionilor cu inițiative durabile în următoarele domenii: echitate; sănătate; schimbări climatice.
Difuzare:
TVR 1, 2 ianuarie 2025, ora 15.00, reluare în data de 3 ianuarie 2025, ora 4.50
TVR Internațional, 2 ianuarie 2025, ora 15.30
Echipa:
Regizor artistic: Mara Pasici Manolescu
Director de imagine: Daniel Șerbănică
Regizor de emisie: Marius Căldăraru
Prezentator: Mihai Rădulescu
Co-prezentatori: László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, COSMO, roboțelul
Producător TV: Oana Radu Turcu