loader

În zbor peste Teba şi Buhara, la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 16 septembrie, la TVR 1, de la ora 18:50, o nouă prelegere prietenoasă într-o seară tihnită, pentru minte şi suflet, în ediţia pregătită de echipa emisiunii "Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ARTA ARHITECTURII

La mijlocul secolului al VI-lea, Bizanțul își consolida supremația în lumea romană, sub ocârmuirea lui Iustinian Intâiul fiind înălţată cea mai mare biserică a Creștinismului: Catedrala Sfânta Sofia.

Terminată în anul 537, ea impresionează şi astăzi prin dimensiunile magnifice și prin arhitectura insolită.

(w882) Teleencicl

TEBA

Amintiri din istoria lumii, în inima Tebei: Sub conducerea a opt dinastii, Teba devenea, între anii 2160 şi 2035 î.H., cea mai însemnată metropolă a Regatului Mijlociu şi, ulterior a Regatului Nou.

(w882)

LEMNUL DE INDII

Zvelt, cu o ţinută admirabilă, acest arbore, denumit incorect ,,lemn de Indii”, este originar din Venezuala şi insulele Marile Antile. Răspândirea sa geografică, un timp limitată la zona Caraibilor, cuprinde acum toate regiunile tropicale – cu şanse de a cuceri şi alte meleaguri.

AMELIA EARHART

Temerara şi ambiţioasa Amelia Earhart visa în 1928 – la vârsta de 30 de ani – să câştige „un loc în istorie”. Fiică a unui avocat din statul american Kansas, ea cunoscuse, deopotrivă, luxul şi sărăcia. Lucrase ca soră medicală într-un spital militar din Canada, în timpul Primului Război Mondial, apoi ca asistentă socială, la Boston. Dar pasiunea ei era zborul. Vom vedea unde o va purta!

BUHARA

Ne plimbăm, în ultimele minute ale Teleenciclopediei din 16 septembrie, prin bazarurile oraşului Buhara din Uzbekistan, străvechi centru comercial.

(w882) Buhara

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1