loader
Foto

Ioan Holender: „Probabil, cu vârsta, rădăcinile devin mai adânci”

Destin în lumea muzicii. Marţi, 20 decembrie, la „Dincolo de alb şi negru”, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, a fost invitatul Mihaelei Crăciun la TVR 1.

 

Mihaela Crăciun
Dincolo de alb şi negru

La sfârşitul lunii noiembrie, în studioul „Dincolo de alb şi negru”, venea Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena (1992-2010), timişoreanul plecat din România în 1959, căruia i s-au prelungit contractele de patru ori. Înregistrarea interviului cu Ioan Holeder la „Dincolo de alb şi negru” a fost difuzată marți, 20 decembrie, de la ora 18.55, la TVR 1.

Din 2003 până în 2015 a fost director artistic al Festivalului „George Enescu“, pe care a reuşit să-l impună pe plan internaţional. De altfel, Festivalul Enescu a avut pentru el, încă de la prima sa ediţie din 1958, o importanţă deosebită. În acele vremuri tulburi, când a fost exmatriculat din toate facultăţile din ţară, a reuşit să ajungă la Bucureşti şi a intrat pentru prima dată la Ateneu. Dublul concert de Bach, interpretat atunci de David Oistrah, împreună cu Yehudi Menuhin şi dirijat de George Georgescu, i-a rămas în suflet.

„Probabil, cu vârsta, rădăcinile devin mai adânci”, spune Ioan Holender, la „Dincolo de alb şi negru”, iar Timişoara lui, din care a plecat la 24 de ani, rămâne acasă. În 2023, Ioan Holender va împlini 88 de ani şi îşi va continua angajamentele: director artistic al Festivalului de primăvară din Japonia, consilier la Filarmonica din Dresda şi la Metropolitan Opera în New York. De asemenea, unul dintre proiectele de suflet rămâne programul propriu de televiziune, "kulTOUR mit Holender", pe care îl realizează în mari oraşe ale lumii şi este transmis săptămânal în Austria, Germania şi Elveţia, de postul de televiziune ServusTV. A filmat mai multe ediţii şi în România, la Timişoara, Cluj, Iaşi, Bucureşti. Aflăm mai multe la „Dincolo de alb şi negru”, de la ora 18.55.

(w882)

Încercările de explorare a spaţiului care se găseşte „Dincolo de alb şi negru” continuă la TVR 1. În săptămâna 14-17 noiembrie, Mihai Rădulescu, Laurenţiu Ciocăzanu şi Mihaela Crăciun sunt moderatorii unor dialoguri spectaculoase, consistente, spumoase şi cu invitaţi deosebiţi, oameni de referinţă în domeniile lor.

 

15:00 Akzente

(I) Candelabrele istorice din Biserica Neagră, Braşov. Clubul economic german la Cluj.

Transmisiune directă +înregistrare

15:55 Akzente

(II)​ Noutăţi editoriale cu dr. Markus Fischer.

Transmisiune directă +înregistrare

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1