Duminică, 11 august, Jocurile Olimpice Paris 2024 şi-au închis porţile ! S-a terminat astfel o ediţie fabuloasă pentru care Televiziunea Română a alocat peste 600 de ore.
În perioada 26 iulie – 11 august, sportul a fost regele programelor TVR SPORT, TVR 1, TVR 2 şi TVR MOLDOVA.
Au fost trei săptămâni în care Televiziunea Română a difuzat 280 de ore în direct de la Paris, dar şi numeroase ediţii speciale, reportaje, ştiri şi interviuri memorabile cu şi despre sportivii noştri. Trei săptămâni în care telespectatorii TVR au parte de transmisiuni cu super evoluţiile lui David Popovici, ale fetelor şi băieţilor de la canotaj, au trăit emoţiile evoluţiilor de la gimnastică, haltere, lupte, judo, tir, atletism, tenis de masă etc.
Cea de-a XXXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice a fost una cu multe momente de neuitat, la care România a terminat pe locul 23, cu 9 medalii : 3 aur, 4 argint și 2 bronz. Aur au câştigat David Popovici la înot, 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu).
Jocurile Olimpice 2024 au debutat şi s-au încheiat cu spectacole grandioase, la care, drapelul României a fost purtat de canotorii Ionela şi Marius Cozmiuc, soţ şi soţie - la deschidere şi de halterofila Mihaela Cambei, medaliată cu argint la haltere - la închidere.
Pentru festivitatea care a marcat finalul ediţiei de la Paris, dintre transmisiunile de pe teritoriul României, telespectatorii au preferat postul public, ceremonia de la TVR 1 şi TVR SPORT înregistrând, în rândul publicului urban 18+, o audienţă de 1,8% şi o cotă de piaţă de 7,4%, iar la nivel naţional, un rating de 1,1% şi un share de 4,8%.
În topul audienţelor programelor din cele 19 zile ale Jocurilor Olimpice, pe primele locuri au fost finalele în care a luat startul David Popovici. Cursa din 29 iulie, în care David a obţinut medalia de aur, a adus postului public o audienţă de 2,7% şi o cotă de piaţă de 7,6%, la nivel naţional, cifre care s-au menţinut şi în data de 31 iulie, când înotătorul nostru a câştigat medalia de bronz, iar TVR a înregistrat un rating de 2,3% şi un share de 7,5%.
Pe parcursul competiţiei, transmisiunile TVR au fost urmărite în timp real şi în mediul online de peste 1,9 milioane de internauţi.
Ceremonia de închidere de la Paris a început cu înotătorul francez Leon Marchand, unul dintre starurile ediţiei, cu patru medalii de aur şi una de bronz, care a preluat flacăra olimpică din Grădinile Jardins Tuileries pentru a duce pe Stade de France, locul unde delegaţiile participante au ieşit împreună purtând drapelele ţărilor lor.
Din tribune, spectacolul a fost urmărit de peste 70.000 de spectatori. Unul dintre cele mai savurate momente de pe Stade de France a fost apariția personajul misterios „Voiajorul de Aur” care, ajutat de acrobați, a scos din podeaua arenei inelele olimpice şi le-a ridicat la mare înălțime. Dar suspansul a atins cote maxime odată cu apariția lui Tom Cruise, care a coborât cu o coardă în mijlocul delegației americane. Actorul a părăsit apoi stadionul pe o motocicletă și a purtat steagul olimpic spre Los Angeles, unde va avea loc următoarea ediție a Jocurilor Olimpice.
Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish şi Snoop Dogg s-au numărat printre artiștii care au cântat duminică seară.
JO 2024 reprezintă cea mai bună clasare a României în ierarhia pe medalii din 2008 (Beijing), când tricolorii încheiau pe locul 18, cu 4 medalii de aur, una de argint şi 4 de bronz. La Jocurile Olimpice 2020 (Tokyo), România termina pe locul 46 în clasamentul pe medalii (1-3-0), după ce la Rio 2016 a fost pe 47 (1-1-2), iar la Londra 2012 s-a clasat pe 31 (2-4-1).
În cele 19 zile ale competiţiei olimpice, 10.500 de sportivi au participat la 329 de evenimente dedicate, iar Team România a fost formată din 107 sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice, la 18 sporturi. Dintre toate ţările participante la Jocurile Olimpice de la Paris, România a avut cea mai mare flotă de canotori – 50 de sportivi (45 titulari şi 5 rezerve), maximum posibil.