loader
Foto

Libertatea de exprimare și dreptul la propria imagine

Miercuri, 16 august , de la ora 13.00, la TVR 1, ați revăzut o ediție „Oamenii și legea” despre libertatea de exprimare și dreptul la propria imagine.

 

Oamenii și Legea

Cei mai mulți dintre noi am ajuns să avem măcar un cont pe o rețea de socializare. În acest mediu virtual în care căutăm, primim și transmitem informații și idei, am întâlnit situații în care libertatea de exprimare a lezat dreptul la onoare, demnitate sau reputație profesională a unei persoane. În astfel de cazuri, vorbim despre libertatea de exprimare exercitată abuziv. Potrivit legislației în vigoare, aceasta poate duce la răspundere civilă delictuală și daune morale serioase.

Invitatul Mihaelei OLARU este Bogdan MIRCEA-NEȘU, avocat în Baroul Bucureşti.

(w882) oameni 2

 

Dreptul la propria imagine, la viața privată și libertatea de exprimare sunt drepturi fundamentale. "Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene" prevede clar că, orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a transmite informații sau idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere. Totodată, libertatea și pluralismul mijloacelor de informare în masă sunt respectate.

 

(w882) oameni 4

 

Când libertatea de exprimare încalcă dreptul la respectarea vieții private, repararea prejudiciului produs poate surveni doar atunci când sunt întrunite toate elementele pentru angajarea răspunderii civile delictuale: fapta ilicită, prejudiciul, raportul de cauzalitate dintre fapta ilicită și prejudiciu și, vinovăția. Totuși, în anumite cazuri expres prevăzute de lege, unul dintre elementele respective poate lipsi.

 

(w882) oameni 3

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

(w882) oameni 6

MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU

JURNALIȘTI

  • Raluca AMZĂR
  • Delia APOSTOL-HANZELIK
  • Rareş COTINGHIU

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

  • Mihaela GRECU

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
Din 9 mai,  „Frumoasa mincinoasă”, la TVR1 | VIDEO

Din 9 mai, de la ora 17:15, la TVR1 începe serialul corean „Frumoasa mincinoasă (The Forbidden Marriage - Coreea de Sud, 2022)”.

Emisiunea „Oamenii și legea” propune subiectul „Consumul de droguri ucide!

Cum ferim un adolescent să nu devină captiv în lumea creată de mirajul drogurilor? Ce trebuie să facă părinții, profesorii şi autoritățile ...

„Profesioniştii

O ediție In Memoriam este programată la TVR1 sâmbătă, 11 mai, de la ora 23.30. Puteți urmări dialogul Eugeniei Vodă cu Bernard Pivot, în ...

 

#tvr1