loader
Foto

Galerie foto

Lucian Boia, „un istoric tandru cu istoria”

„Mihai Eminescu, românul absolut”, cea mai recenta operă a istoricului Lucian Boia, este pretextul unei noi întâlniri Nocturne. Luni, 9 noiembrie, de la ora 23:00, Marina Constantinescu v-a dat întâlnire pe TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Lucian Boia, „un istoric tandru cu istoria", după cum îl descrie Marina Constantinescu, este un personaj, un om de cultură şi o personalitate care a iniţiat generaţii în felul de a citi (şi) altfel istoria.

Semne că Lucian Boia va deveni un căutător al adevărului şi un cercetător al poveştilor au existat încă  din copilăria invitatului – la 3 ani răsfoia cu voluptate enciclopedii Larousse, deşi nu înţelegea nimic, după cum declară istoricul. Curiozitatea şi plăcerea descoperirilor se anunţau încă de atunci, iar de Eminescu-poetul s-a îndrăgostit în adolescenţă. Însă de Eminescu-jurnalistul nu s-a putut apropia prea mult pentru ca nu i-a putut împărtăşi ideologia.

Într-o ţară în care toata lumea crede că-l cunoaşte pe Mihai Eminescu, deşi nu i-a citit opera, Lucian Boia admite că „Eminescu e un bun comun”.

Deşi este un explorator al lumii ideilor valoroase, Boia „nu se pierde in imaginar şi în mituri”. „Eminescu nu e perceput doar ca un foarte mare poet. A ajuns să fie mai mult, mult mai mult decât atât. Ni se înfățișează, la cota lui cea mai înaltă, ca exponent suprem al românismului”, spune istoricul în deschiderea cărţii. Cu detaşare şi scriitură critică, Boia merge pe urma cultului „poetului naţional” şi a exagerărilor create în jurul numelui său.

În dialogul nocturn de luni, 9 noiembrie, Lucian Boia ne poartă într-un timp consistent, valoros pentru Europa şi România: anii 1900, vremuri de elită, cu elite. „Dacă vrem să explicăm istoria până la capăt, cu siguranţă ne împotmolim", recunoaşte el.

Cu zeci de volume scrise de-a lungul carierei sale, Boia spune că „între mine şi istorie nu există nimic solemn, avem o relaţie foarte personală”.

După o vacanţă la Balcic, s-a îndrăgostit de acel loc atât de special şi, pe drumul de întoarcere, avea deja în minte proiectul „Balcic. Micul paradis al României Mari”.  El crede că „românii au văzut în Balcic ceea ce bulgarii nu văzuseră”. A fost impresionat de forţa  Reginei Maria, pe care o consideră un personaj puternic, combativ şi implicat.

Cât despre viitor, istoricul spune că „dacă facem pronosticuri pentru ce va fi peste 10 ani (...), vom greşi aproape cu siguranţă. Nu avem control asupra istoriei. Oamenii fac istoria!” Un citat extrem de potrivit şi de actual...

***

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile"

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi redactorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - Nocturne.

 

 

20:55 Meteo

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1