loader
Foto

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu | VIDEO

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne-a făcut cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în premieră al emisiunii s-a difuzat luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Cristian Tabără
Români universali

Se împlinește un deceniu de când a ales să înoate. Pe lângă aceasta, merge pe bicicletă, aleargă, a participat la triatloane, joacă tenis de masă, a făcut karate și își suprasolicită organismul până la limită.

Cel mai rezistent înotător român în ape deschise, Avram Marius Iancu, din Petroșani, vrea permanent să devină mai bun. Performanţele de până acum îl recomandă cu prisosinţă pentru titlul de „român universal”. L-am cunoscut mai bine, am aflat ce îl motivează şi care este viaţa lui în afara pasiunii pentru sport, luni, 29 aprilie, de la ora 22.00, când Cristian Tabără ne-a propus un nou episod „Români universali”, la TVR 1.

(w882)

(w882)

Numele său îl leagă de revoluționarul pașoptist și, pentru că este bicentenarul Avram Iancu, 2024 este un an important pentru el. Avram Iancu a împlinit în februarie 48 de ani, vârsta la care „Crăişorul munţilor” îşi încheia misiunea pe pământ.
(w882)

(w882)
Avram Iancu se simte liber și îi plac provocările. A călătorit pe 3 continente și a înotat, oficial, în peste 16 țări. Odată cu această călătorie fizică, a avut parte și de o călătorie spirituală, care l-a îndemnat și să scrie.
(w882)
De ce face toate astea? Care e povestea lui Avram Iancu, cel de astăzi, am aflat la „Români universali” luni, 29 aprilie, de la ora 22.00, la TVR 1.

***

Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar câteva dintre contribuţiile românilor la dezvoltarea omenirii. Invențiile sau intervențiile fundamentale (științifice, sociale, politice, militare sau economice) care au construit societatea modernă şi care aparțin unor români sau unor personalități de origine română sunt prea puţin ştiute. Numele multora dintre ei au fost deja date uitării sau sunt amintite doar în cărţi de specialitate. Pentru că aceşti români merită să fie cunoscuţi, dar şi pentru că poveştile lor sunt extrem de interesante şi folositoare, Cristian Tabără ne prezintă, din 1 aprilie, seria documentară „Români universali”, o serie ce ne spune istorii incredibile ale unor oameni – români – care au lăsat lumii o moştenire importantă. O urmărim în fiecare seară de luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

(w882)

Realizator: Ilinca Ciobanu
Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1