Sâmbătă, 8 iunie, de la ora 7:00, la TVR1, v-am propus o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hepatitele acute virale, medicina de urgență, promovarea wellbeing-ului și a stării de bine.
De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate și dezbat teme de actualitate
* Hepatitele acute virale
Invitat: prof. dr. Anca Streinu-Cercel, UMF "C.Davila", medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase ”prof. dr. Matei Balș”, membru asociat al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din RomâniaHepatitele sunt infecţii date de virusuri. Hepatita A (boala mâinilor murdare) se transmitere prin: contact direct cu o persoană infectată; folosirea la comun a obiectelor contaminate (veselă, closete, clanţe...); alimente contaminate sau apă infectată (înot în bazine incorect dezinfectate). În primele etape ale hepatitei C nu sunt dureri sau simptome vizibile. Transmiterea hepatitelor B şi C se poate face prin: instrumentar contaminat şi nesterilizat folosit la manichiură, pedichiură, tatuaje, frizerie, acupunctură sau în chirurgie, ginecologie, stomatologie; transfuzii cu sânge contaminat; tratamente injectabile cu instrumentar contaminat; folosirea în comun a seringilor pentru droguri; contact sexual neprotejat cu o persoană bolnavă. Hepatita E poate fi periculoasă pentru femeile însărcinate, persoanele imunodeprimate sau pacienţi în etate. Aflăm semne, metode de tratament şi cum pot fi prevenite hepatitele. Infecțiile se ţin la distanță printr-o bună igienă a corpului, mai ales a mâinilor.
* Herbarium Festival, eveniment unic în lume
Invitat: Cosmin Cîrîc, director wellnessAproape de București, centrul de wellness, lider în promovarea wellbeing-ului și a stării de bine, a găzduit cel mai mare eveniment internaţional din Europa de Est dedicat artei, culturii și științei folosirii plantelor terapeutice, cu participarea a peste 45 de maeștri erboriști internaționali, specialiști în aromaterapie, fitoterapie și terapie holistică din peste 17 țări.
.* Medicina de urgență
Invitat: dr. Silvia Nica, șef lucrări UMF C.Davila, medic primar medicină de urgență, medic specialist ATI, șef UPU, Spitalul Universitar de Urgență, București, membru Comisia Medicină de Urgență a Ministerului Sănătății, membru (vioară) Orchestra Medicilor și Orchestra Mondială a MedicilorMedicina de urgenţă, cea mai solicitantă dintre specializările medicale, necesită cunoștințe din toate ramurile chirurgicale și nonchirurgicale. Invitata noastră, coordonator formare rezidenți medicină de urgență, de aproape 30 de ani, salvează vieți, unele aflate la graniţa morții. Vorbim despre prima linie de apărare unde ajung oameni accidentaţi - unii în comă, consumatori de alcool, droguri, gravide în stare critică, victime ale unor catastrofe, pacienţi care au suferit accident vascular cerebral sau infarct. Resuscitarea cu succes a unui pacient aduce satisfacții mari. Aflăm cum putem preveni urgențe medicale, ce manevre ar putea salva vieți, cum procedăm la pacienții cu AVC acut, ce facem în caz de naștere spontană sau diverse situații în care ajung bolnavii cronici.
***
Moderator Ana Maria Ghiur
Jurnalist tv Lucian Băbeanu
Documentarist Giorgiana Șușurincă
Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc