Printre invitații Andreei Marin în ediția de duminică, 17 noiembrie, a emisiunii “Prețuiește Viața”, s-a aflat și omul de televiziune Mihaela Tatu, care a vorbit deschis despre afecțiunea de care a suferit și despre modul în care și-a schimbat complet viața.
Cu șapte ani în urmă, aflată în apogeul carierei, Mihaela a suferit o ruptură de ligament încrucișat și menisc și a trecut printr-o intervenție chirugicală. Acesta a fost, după cum ea însăși mărturisește, “primul semnal de alarmă”. Din păcate a urmat și un al doilea, un fibrom uterin care a apărut și s-a dezvoltat foarte repede, în doar opt luni. Acela a fost momentul în care Mihaela a hotărât să își schimbe complet stilul de viață. A renunțat la fumat, la cafea, și a adoptat o dieta strictă, eliminând complet proteina animală.
Urmarea a fost micșorarea și necrozarea fibromului, care mai apoi a fost îndepărtat chirurgical, iar sfatul pe care acum îl dă tuturor femeilor “nu există o rețetă pe care eu să o dau în locul medicului, sunt tratamente personalizate, tot ce trebuie făcut este să mergem la doctor, cel puțin o dată pe an, de voi depinde!”
Timp de doi ani Mihaela a refuzat să vorbească public despre problemele sale de sănătate. “Nu am vrut pentru că mi se părea că alimentez cu energie negativă un lucru care mi s-a întâmplat și m-a întors puțin pe dos. Dar dacă nu spun eu și nici x și nici y, rămân femei, acasă, care trăiesc în neștiință și necunoaștere. Este o susținătoare a campaniei de informare desfășurată pe site-ul desprefibrom.ro
“Le-aș recomanda tuturor femeilor, pentru că fibromul este o afecțiune care nu mai are vârstă, să aibă un stil de viață sănătos, să se gândească la faptul că nu e un capăt de țară, e normal să ni se întâmple asta. Trebuie să știm care sunt motivele și să știm cum să ne transformăm viața. De asemenea, femeile trebuie să știe că sunt mai multe opțiuni de tratament, trebuie să fie mai informate și trebuie să fie informate corect.”
La scurt timp după operație, Mihaela a hotărât să plece într-o călătorie inițiatică, de peste 800 de km parcurși pe jos în șase săptămâni. Oameni din toate colțurile lumii aleg să facă acest pelerinaj, numit drumul Sfântului Iacob sau Camino. “Se zice că pe Camino te întâlnești cu demonii tăi, frică, spaimă, trufie, invidie, răutate, ironie și începi să-ți dai seama că ai băgat sub preș atât de multe lucruri încât trebuie să le scoți la suprafață să te întâlnești cu ele față în față, să le alchimizezi și să mergi mai departe” a povestit Mihaela.