Vineri, 29 septembrie, de la ora 13:00, am urmărit pe TVR 1 o ediție cu informații utile despre circulația simplificată a actelor notariale.
Invitata Mihaelei OLARU în această ediție a fost Ioana OLARU, notar.
La nivel european, succesiunile transfrontaliere sunt tratate în mod coerent, în temeiul unei singure legislaţii şi de către o singură autoritate. În principiu, instanţele judecătoreşti din statul membru în care cetăţenii şi-au avut ultima reşedinţă obişnuită vor fi competente să dezbată succesiunea şi se va aplica legislaţia acestui stat membru. Cu toate acestea, cetăţenii pot opta ca legea ţării a căror cetăţenie o deţin să fie cea care să se aplice succesiunii lor. Prin aplicarea unei singure legi de către o singură autoritate în cazul unei succesiuni transfrontaliere se evită proceduri paralele şi hotărâri judecătoreşti eventual contradictorii. De asemenea, hotărârile pronunţate într-un stat membru sunt recunoscute în întreaga Uniune Europeană, fără să fie nevoie de nicio procedură specială.
Certificatul European de Moştenitor este documentul eliberat de autoritatea care se ocupă de succesiune şi poate fi folosit de către moştenitorii, legatarii, executorii testamentari sau administratorii succesiunii în scopul dovedirii statutului şi al exercitării drepturilor sau a competenţelor lor în alte state membre ale Uniunii Europene. Odată emis, documentul va fi recunoscut în toate statele U.E, fără a fi necesară nicio altă procedură specială.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
• av. Mihaela OLARU
JURNALIŞTI TV:
• Raluca AMZĂR
• Delia APOSTOL-HANZELIK
• Rareş COTINGHIU
REALIZATOR
• Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
• Mihaela GRECU