loader
Foto

Galerie foto

O nouă ediţie a Teleenciclopediei, cu spionaj şi botanică

Sâmbătă, 28 noiembrie, TVR 1, ora 18:50 şi online pe TVR+, Teleenciclopedia a intrat din nou în casele celor interesaţi de cultură şi civilizaţie.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Sumarul ediţiei din 28 noiembrie a emisiunii „Teleenciclopedia” ne propune călătorii culturale şi spirituale, în viaţa de astăzi ori din istorie, în Italia, Rusia, Madagascar şi Etiopia. Iată subiectele:

Comori toscane. Massa şi Carrara

(w882) Teleencicl

Muzeul Diocezan Carrara – găzduit de Palatul episcopal din Carrara – expune importante opere de artă sacre, precum Sacra Conversazione, pictată de Bernardino del Castelletto , ori Crucifixul, creat de sculptorul florentin Ferdinando Tacca. Admirăm, apoi, strălucirea marmurei, ce acoperă şi decorează Catedrala închinată Sfântului Andrei.

Ecosisteme. Scandinavia

Vulpea polară, eroina din episodul precedent, trebuie să meargă după hrană, lăsând spuii în mare primejdie. Pentru boii moscaţi (Ovibos moschatus) – giganţii preistorici ai Peninsulei Scandinave – o hrană abundentă este cheia supravieţuirii în anotimpul vitreg, ce urmează. Urşii se pregătesc de hibernare. Va fi primul an în care cei trei pui de urs vor avea, fiecare, propriul bârlog.

Spioană în Rusia

(w882) Teleencicl

Mergem mai departe, pe 28 noiembrie, cu noi detalii din viaţa jurnalistei americane Marguerite Harrison care, devenită agent secret în timpul Primului Război Mondial, a călătorit în Rusia, sub acoperirea obişnuită: corespondent străin, pentru The Sun şi Associated Press – sub noul nume de cod: „Agentul B”. Dar, CHEKA a fost imediat înştiinţată de sosirea ei ilegală. În loc să o închidă, Mogilevski i-a propus „să lucreze" şi pentru el.

Arborele-văpaie

După ce coloniştii europeni l-au descoperit, la sfârşitul secolului al XIX-lea, pe insula Madagascar, a fost folosit, îndeosebi, ca arbore ornamental. Socotit de botanişti cel mai frumos copac din lume, şi numit de ei DELONIX REGIA, iar popular ,,arbore văpaie”, inspiră artiştii, visătorii şi îndrăgostiţii.

Stelele de la Axum

(w882) Teleencicl

Obeliscurile din Etiopia, vestigii ale puternicului stat condus de Regina din Saba şi înalte de 24 de metri, ne captează atenţia în ultima pagină a Teleenciclopediei din 28 noiembrie.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zilede la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 

22:00 Misterul lui Kaspar Hauser

Telecinemateca * Misterul lui Kaspar Hauser (KASPAR HAUSER/JEDER FUR SICH UND GOTT GEGEN ALLE-Germania, 1974)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Werner Herzog

Cu: Bruno S., Walter Ladengast, Brigitte Mira

Dramă-bazată pe o poveste reală. Un tânăr bărbat misterios, Kaspar Hauser, apare la Nuremberg, în 1828, ca de nicăieri, abia putând să meargă şi să vorbească şi purtând un bilet ciudat. Tânărul explică ulterior că a fost ţinut captiv într-o temniţă întreaga viaţă şi că abia a fost eliberat, din motive pe care nu le cunoaşte. Rezultatul eforturilor celor din jur de a-l integra social dă cazului o turnură neobişnuită.Redactor Cristina Crăciun

X

*Marele Premiu al Juriului, premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului Ecumenic-Festivalul de Film de la Cannes, 1975

0:15 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Răspunderea penală versus răspunderea civilă

Răspunderea penală versus răspunderea civilă

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Ce presupun acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal? În ce constă raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu? Cum ...

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

 

#tvr1