Joi, 21 septembrie, de la ora 13:00, am revăzut la TVR 1 și online pe TVR+ o ediție a emisiunii “Oamenii şi legea” despre formele, efectele și beneficiarii testamentelor.
Cu siguranţă mulţi dintre noi, ne dorim ca tot ce am agonisit de-a lungul anilor să le rămână la un moment dat celor apropiaţi. O metodă prin care putem dispune de averea personală, pentru caz de deces, este testamentul.
Însă cum definim acest act şi de ce câte feluri este în România? Care sunt avantajele sau dezavantajele fiecărui tip? Cine poate dispune de bunurile sale prin testament şi cine poate să primească aceste bunuri? Mai este nevoie să dezbatem succesiunea în cazul în care am lăsat testament? Dacă aveţi o problemă pe această temă şi nu ştiţi cum să procedaţi, în ediția “Oamenii si legea” de joi, 21 septembrie, am descoperit posibile soluţii legale.
Invitata Mihaelei OLARU în această ediție a fost Laura BADIU, preşedintele Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Din interpretarea textelor de lege rezultă că, de regulă, oricine poate încheia un testament în mod valabil, iar incapacitatea de a incheia acest document trebuie sa fie expres prevăzută de lege. Acelaşi lucru se aplică şi în ipoteza capacităţii de a primi bunuri prin testament. De asemenea, testatorul trebuie să aibă discernământ pentru a încheia valabil testamentul.
***
MODERATOR
- avocat Mihaela OLARU
JURNALIȘTI TV
- Raluca AMZĂR
- Delia APOSTOL-HANZELIK
- Rareş COTINGHIU
REALIZATOR
- Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
- Mihaela GRECU