loader
Foto

(P) Pașaportul românesc ajunge printre cele mai puternice documente de călătorie din lume

După ce țara noastră va intra oficial în programul Visa Waiver, iar românii vor avea acces în Statele Unite ale Americii fără viză, pașaportul românesc va deveni unul dintre cele mai puternice documente de călătorie din lume. Interesant este că vom devansa chiar SUA, precum și alte țări de mare importanță în economia planetei, precum Canada și Marea Britanie, în materie de acces liber la destinații internaționale, după cum indică datele clasamentului Passport Index.

 

Astfel, pașaportul românesc ne va oferi acces la 175 de țări unde putem călători fără viză sau cu formalități minime. România va ajunge în acest fel în aceeași categorie cu Japonia, Slovenia, Letonia, Noua Zeelandă și Liechtenstein, iar alte 24 de state se vor afla încă înaintea României. Pe primul loc rămân Emiratele Arabe Unite, cu acces la 180 de țări, urmate de Spania (179) și Finlanda, Franța, Germania, Belgia, Italia, Danemarca, Olanda, Luxembourg, Austria, Portugalia, Elveția, Norvegia, Grecia și Irlanda (fiecare cu 178).

Călătoriile fără viză sau cu formalități minime de acordare a accesului de intrare într-o țară înseamnă mai multă flexibilitate pentru cetățeni în materie de vacanțe, dar și un plus de eficiență pentru turismul în scop de afaceri. De asemenea, o astfel de poziționare înseamnă o politică externă eficientă și o atitudine pașnică în relația cu cât mai multe țări.

România - a 43-a țară care aderă la Programul Visa Waiver al SUA

În scop turistic sau de business, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite ale Americii începând cu data de 31 martie 2025, după cum a anunțat oficial Departamentul pentru Securitate Internă a SUA. România a devenit astfel cea de-a 43-a țară care aderă la Programul Visa Waiver. În acest context, Ambasada SUA la București a publicat un ghid care cuprinde întrebări și răspunsuri legate de călătoria fără viză pentru români.

Programul Visa Waiver (VWP) este un program de cooperare în materie de securitate între Statele Unite ale Americii și țările partenere VWP care permite cetățenilor și rezidenților țărilor respective să călătorească în SUA (viză B1/B2) pentru șederi de până la 90 de zile, fără a obține în prealabil o viză americană. Programul este reciproc, așa că țările participante trebuie să ofere cetățenilor și rezidenților americani aceleași beneficii de călătorie fără viză.

Cetățenii și rezidenții români care călătoresc în SUA sunt nevoiți să solicite totuși online o autorizație de călătorie prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA). Informațiile biografice colectate prin intermediul aplicațiilor ESTA sunt verificate în bazele de date corespunzătoare de aplicare a legii, iar ESTA determină eligibilitatea pentru călătorii.

Accesul pe teritoriul statului este stabilit de ofițerii CBP la sosirea într-un punct vamal al SUA. Taxa pentru cererea ESTA este de 21 USD. Aprobarea ESTA pentru călătoriile VWP este valabilă timp de doi ani și permite vizite multiple în Statele Unite, pentru șederi de până la 90 de zile pentru fiecare vizită.

Românii pot călători complet liber, din 2025, și în spațiul Schengen

Pe data de 12 decembrie 2024, Consiliul JAI, reuniunea miniștrilor de Interne din Uniunea Europeană, a decis să elimine și controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu România și Bulgaria, precum și între acestea. Prin urmare, de la 1 ianuarie 2025, cele două țări fac parte pe deplin din spațiul Schengen.

 

Aderarea României la spațiul Schengen reprezintă un drept și o obligație asumată prin Tratatul de Aderare la UE, România dorind să participe la toate formele de cooperare menite să aprofundeze integrarea europeană.

Spațiul Schengen este una dintre cele mai importante realizări ale proiectului european. A început în 1985, ca proiect interguvernamental între cinci țări ale UE – Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg – și s-a extins treptat pentru a deveni cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume.

Numele Schengen vine de la un mic sat din Luxemburg, situat la frontiera cu Germania și Franța, unde s-au semnat Acordul Schengen și Convenția Schengen în 1985 și, respectiv, în 1990.

Apartenența la un spațiu fără controale la frontierele interne înseamnă că țările nu efectuează verificări, cu excepția cazurilor unor amenințări specifice. Se efectuează controale armonizate la frontierele externe, pe baza unor criterii clar definite. La momentul actual, peste 400 de milioane de persoane pot să călătorească liber între țările membre ale spațiului Schengen fără a fi supuse controalelor la frontieră.

Se estimează că europenii efectuează anual 1,25 miliarde de călătorii în interiorul spațiului Schengen, cu un impact major asupra turismului în Uniunea Europeană. Românii vor putea astfel, începând cu acest an, să ajungă mai ușor pe litoralul Greciei, inclusiv pe cale rutieră, sau să meargă fără controale la frontiere în city-break-uri în orașe precum Budapesta, Viena, Paris, Barcelona, Berlin, Munchen, Bruxelles sau Amsterdam.

Importanța turismului și asocierea cu alte forme de divertisment

Turismul este una dintre activitățile preferate ale oamenilor în timpul liber. Acest lucru se reflectă și în lumea divertismentului. Pe YouTube, documentarele cu obiective turistice și povești de călătorie sunt printre cele mai vizionate clipuri video. De asemenea, pe Facebook, Tik Tok sau Instagram, conținutul legat de vacanțe și turism este în topul preferințelor.

Nu întâmplător, chiar și lumea jocurilor video preia astfel de teme de călătorie, pe care le combină de obicei cu elemente istorice și de aventură. Explorări de acest gen sunt disponibile de exemplu în jocuri precum Firewatch (2016) sau în cele din seria Assassin's Creed (2007 - 2025).

Există și mini-jocuri pe mobil care pot oferi quiz-uri și alte forme amuzante de descoperire a obiectivelor turistice din diverse locații. La fel de bine, sunt cazinouri online care au în ofertă sloturi video dedicate pasionaților de turism. Relevante în acest sens sunt Around The World de la Endorphina, Versailles Gold - lansat de Amusnet, Himalayas Roof of the World de la Barcrest sau Monopoly Travel World Tour de la Light and Wonder.

Numeroase studii au indicat că oamenii ajung la un nivel ridicat de satisfacție personală atunci când au timpul și resursele financiare necesare pentru a călători cât mai mult, pe cont propriu sau alături de cei dragi. Vacanțele de orice fel - de la sejururi la turism de explorare sau de aventură - reușesc să ofere ieșiri din rutina zilnică, impact benefic major pentru sănătatea mentală, în lupta cu marele dușman al lumii moderne, stresul.

 

Sursa foto: canva.com

12:00 Teleshopping

12:30 Parlamentul României

Prezintă Radu Rădulescu. Producător Emilia Rădină

 
Moştenirea incredibilă a ţării noastre în seria ”Flavours of Romania”

”Chipurile României”, de la peisajele uluitoare, la tradiţiile culturale şi culinare, la istoria, flora și fauna sa, ni se înfățișează în acest ...

Un Paşte pentru toţi, la „Breaking Fake News”

Un Paşte pentru toţi, la „Breaking Fake News”

publicat: joi, 13 februarie 2025

Tot atunci, despre implicarea AI în alegerile din Germania, dar şi despre Panama – canal şi stat. Pe 15 februarie, de la 14.30, Marian Voicu ne ...

(P) Pașaportul românesc ajunge printre cele mai puternice documente de călătorie din lume

După ce țara noastră va intra oficial în programul Visa Waiver, iar românii vor avea acces în Statele Unite ale Americii fără viză, pașaportul ...

 

#tvr1