Ce presupune partajul după divorț și cum pot fi împărțite bunurile comune ale soților prin buna învoială prin intermediul medierii? Care este procedura când se dorește apelarea la notar? Dar la instanță? Ce costuri implică partajul bunurilor comune după divorț și ce acte sunt necesare? Răspunsul, în ediția emisiunii „Oamenii şi legea”, pe care aţi putut să o revedeţi joi, 25 ianuarie.
De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU a fost Ionela VASILE, avocat.
Atunci când soții ajung la desfacerea căsătoriei, aceștia pot solicita și partajul bunurilor, care se poate face odată cu divorțul, sau ulterior, neexistând obligația de a se face odată cu divorțul. La momentul desfacerii căsătoriei încetează doar regimul comunității de bunuri, care are anumite efecte. Partajul, care reprezintă un aspect diferit de încetare a regimului comunității de bunuri, poate fi făcut oricând după divorț.
Partajul se va face doar dacă, înaintea divorțului, exista regimul comunității de bunuri și dacă se dorește acest lucru. În cazul în care soții sunt căsătoriți sub regimul separației de bunuri, fiecare bun dobândit de soț îi aparține soțului dobânditor și nu este deținut în coproprietate, partajul nu se va face, întrucât nu este necesar, neexistând bunuri comune.
*Ediția s-a difuzat în premieră pe 5 ianuarie 2024.
Ne puteți trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
· av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
· Raluca AMZĂR
REALIZATOR
· Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
· Mihaela GRECU