loader
Foto

Patrioţi, organizaţii secrete, lupta pentru eliberare, în filmul istoric „Rug şi Flacără”, la TVR 1 | VIDEO

De ziua Unirii Principatelor Române, TVR 1 a difuzat filmul istoric „Rug şi flacără” (1980), în regia lui Adrian Petringenaru, cu Ion Caramitru, Florin Piersic, Teofil Vâlcu, Ilarion Ciobanu, Dorel Vişan. Filmul s-a transmis pe 24 ianuarie, de la 21.00.

 

Drama „Rug şi flacără” este o adaptare a romanului omonim, de Eugen Uricaru. Filmul a fost lansat în anul 1980 şi a înregistrat 2.260.999 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei, în perioada cuprinsă între data premierei și 31 decembrie 2014. Actorul Florin Piersic a fost recompensat în acelaşi an, 1980, de Asocaţia Cineaştilor din România (ACIN), cu Premiul pentru interpretare masculină, pentru rolul Alexandru Ioan Cuza, din producţia „Rug şi flacără”.

(w882)

Un tânăr patriot transilvănean, Alexandru Bota (Ion Caramitru), care fusese înrolat în armata generalului Garibaldi, intră în organizaţia secretă „Ordinul Rozei”. Aceasta iniţiază o acţiune care are drept scop eliberarea popoarelor de sub tirania habsburgică. Însă unul dintre conducătorii societăţii încalcă înţelegerea făcută cu domnitorul Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza (Florin Piersic), şi pune la cale asasinarea premierului Barbu Catargiu pentru a iniţia un conflict pe teritoriul Ţărilor Române.

„Sunt aduse pe pânză trei dintre capitolele roma­nului lui Eugen Uricariu, acelea care se referă la sosirea lui Alexandru Bota în Principate cu o misiune încredinţată de o organizaţie secretă in­ternaţională, în care fusese atras fostul garibaldist, deruta lui când află adevăra­tul scop pentru care a fost trimis aici: de paravan într-un complot împotriva gu­vernului lui Cuza, refuzul revoluţionaru­lui de a deveni conspirator în propria sa ţară şi de a juca jocul unor forţe politice ostile idealului său patriotic. În final, riscul pe care şi-l asumă lucid nesupunându-se ordinului Spadelor roze şi ameninţarea care planează asupra lui”, scrie Alice Mănoiu în cronica filmului, pe aarc.ro.

(w882)

(w882)

„Minuţioasa, inspirata colabo­rare a regizorului cu operatorul asigură filmului cadre frumoase, îngrijit elabo­rate, într-o gamă plastică generoasă”, mai notează criticul Alice Mănoiu.

Într-o cronică publicată în revista „România literară” nr. 5 din ianuarie 1980, D.I. Suchianu - sociolog, eseist, jurist, istoric, critic literar şi critic de film - menţiona că filmul prezintă „anii de după 1848, epoca post-revoluţionară, tensionată de conspiraţii şi comploturi politice într-o Europă intrată în zona unificărilor naţionale şi a amurgului marilor imperii anacronice”.

Desigur, o poveste dramatică trebuie neapărat să cuprindă și un episod de dragoste. Iar în producţia lui Adrian Petringenaru nu ni se prezintă o idilă convențională (văzut, plăcut, iubit, însurat, etc.). Ci, aşa cum scrie D.I. Suchianu în cronica publicată de aarc.ro, „o lapidară aventură de o mare originalitate. Eroina (bună interpretare din partea, nu a unei debutante, ci a unei fete care n-a luat până atunci lecții de actorie (Simona Măicănescu este abia acum studentă în anul I, la I.A.T.C.) este frumoasă, deșteaptă, spirituală, cultivată și, mai ales, fiică unică a celui mai important armator din portul Galați. Ni se va părea, la început, curios că e net atrasă de tânărul ardelean, asta numai pentru că îl vede mereu trist, prost dispus, amărât, morocănos. În fața amabilităților pe care ea le face, el rămâne indiferent. Cum ea, în orașul ei, avea posibilitatea să afle orice, va afla totul despre misiunea lui acolo, precum și de ce era sabotat. Când este acuzat că a ucis pe primul-ministru, ea vine la Prefectură, și de la înălțimea prestigiul ei „regal”, dă acuzatului un alibi incasabil. Îl poftește la ea la țară. Stau de vorbă. El descoperă, astfel, că e nefericită. Fiindcă toate îi merg strună. El crede că ea ar dori să se avânte într-o aventură plină de risc. Dar la asta, ea răspunde cu hohote de râs: „Riscuri? Eu? Eu nu pot risca niciodată nimic. În situația mea de aici nimeni nu mă poate învinui de nimic”. La care el îi spune (citez textual) „e îngrozitor să te simți o păpușă în mâinile cuiva... să depinzi de un nume... de o avere... de o putere din afara ta...” „— Și ce trebuie să fac ca să-mi schimb viata?” „— Ar trebui să faci ceva care să depindă numai de tine, în care să nu cântărească nimic: nici banii, nici influența. Nu știu. Să te îndrăgostești.”   (D.I. Suchianu, în România literară, în anul 1980)

Telespectatorii au urmărit filmul „Rug şi flacără” (România, 1980) - regia: Adrian Petringenaru, cu: Ion Caramitru, Florin Piersic, Teofil Vâlcu, Ilarion Ciobanu, Dorel Vişan – miercuri, 24 ianuarie, de la ora 21.00, la TVR 1.

10:00 Eu pot!

* EU POT este un program dezvoltare personală, de educaţie relaţională de cuplu, familie de origine si la locul de muncă, de gestiune a emoţiilor, de managementul stresului, de lidership, de parenting, de co-parenting, de managementul bugetului de familie, de neuroştiinţă, epigenetică şi mindhacking. Împreună cu specialiştii invitaţi, EU POT generează conţinut de real suport pentru cei interesaţi să îşi îmbunătaţească propriul climat psiho-emoţional.

Invitata Lavinia Barlogeanu

Realizator şi producător Anca Mazilu

11:00 Vedeta familiei

* Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Toti cei 32 de campioni au dovedit ca sunt cei mai buni si ca merita trofeul emisiunii oferit de juriul de profesionisti.

Acum este momentul sa castige inimile oamenilor obisnuiti(medici, profesori, manageri, ingineri, studenti, asistentietc..)

Cei care vor decide cine merita marele premiu si titlul“Campionul publicului” sunt 12 jurati, oameni obisnuiti, care nu au specializare in domeniul muzical.

Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

 

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la filmul de aventuri „Spirite neîmblânzite" (Man from Snowy River – Australia, 1982).

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Ora Regelui”, la TVR 1: Vizita familiei regale la Ministerul Apărării Naţionale

Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul castel din Marsilia Château de la Buzine. Întâlnirea Majestăţii Sale ...

 

#tvr1