loader

Politică şi delicateţuri, cu Sofia Vicoveanca

Fasole verde şi cotlete de berbecuţ, dar şi „şniţel de varză” a gătit Mircea Dinescu pentru o moldoveancă aprigă: Sofia Vicoveanca. Am aflat ce gospodină este invitata, duminică, 5 iunie, de la 15.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Mircea Dinescu
Politică şi delicateţuri

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

„A fost ca o întâlnire între vechi prieteni care nu s-au mai văzut de 40 de ani, deşi e prima dată când ne întâlnim”, mărturiseşte, cu emoţie, Mircea Dinescu. Duminică, 5 iunie, la Politică şi delicateţuri, Mircea Dinescu o aşteaptă în bucătăria sa, cu vorbe dulci şi bucate alese, pe Sofia Vicoveanca, o doamnă a cântecului românesc. Politică şi delicateţuri se vede la TVR 1 şi TVR HD sau online, pe TVR+, de la ora 15.00.

„Nu puteam să nu fiu emoţionat că mă întâlnesc cu domnia sa, pe care o admir de când eram elev la liceul din Slobozia”, spune poetul. Hotărât să-şi uimească invitata, Mircea Dinescu îi prepară o fasole verde, pe care o amestecă în tigaie cu ardei, roşii, usturoi, peste care pune vin şi zeamă de portocală. La final, o asortează cu câteva cotlete de berbecuţ. Pentru cel de-al doilea fel, alege o varză, pe care o taie felii, o perpeleşte în tigaie, o unge cu dulceaţă de ardei iute, iar la final o botează „şniţel de varză”.

(w882)

(w882)

Reţinută în bucătărie, Sofia Vicoveanca spune cu modestie: „eu nu ştiu dacă sunt o gospodină teribilă”. Dinescu ştie însă motivul pentru care invitata nu a intervenit prea mult în pregătirea bucatelor: „a fost reţinută pentru că e o femeie care ştie să gătească şi nu a vrut să mă inhibe (…) a fost un soi de respect faţă de chinul meu de a mă juca cu tigaia pe flacară; m-a lăsat să-mi fac numărul”, recunoaşte el.

(w882)

În cramă, Dinescu ascultă fascinat povestea vieţii invitatei sale, rostită cu o voce caldă, în frumosul grai moldovenesc. Din când în când, Constantin Lătăreţu intervine, completând vraja, cu muzica sa plină de poezie.

(w882)

 

***

Sofia Vicoveanca s-a născut pe 23 septembrie 1941 în comuna Toporăuţi, judeţul Cernăuţi, actualmente în Ucraina. În 1959 este angajată în cadrul ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, iar în 1965 îi apare primul disc.

Directorul ansamblului unde era angajată a considerat că numele său real, Sofia Fusa, nu are rezonanţă artistică, motiv pentru care i l-a schimbat în Vicoveanca.

Din 1998 devine solistă de muzică populară la ansamblul „Rapsozii Botoşanilor”.

În întreaga sa carieră a scos 10 discuri personale, 6 în colaborare şi este un neobosit culegător de folclor muzical din zona Bucovinei.

Sofia Vicoveanca a jucat şi în câteva filme româneşti, dovedind un real talent actoricesc.

„Dureri ascunse”, „Cu inima-n palme” şi „Taine în adânc păstrate” sunt cele trei volume de versuri pe care artista le-a publicat.

 

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

16:50 Prinţesa Ja-Myung

(PRINCESS JA-MYUNG-Coreea de Sud, 2009)

Episodul 22

Regia Lee Myung-woo

Cu: Jung Ryeo-won, Park Min-young, Jung Kyung-ho

* Dramă istorică. Povestea, inspirată de o veche legendă populară coreeană, a două surori vitrege care au marcat existenţa regatului Nakrang, în urmă cu aproape 2.000 de ani. Prinţesele Ja-myung şi Ra-hee s-au născut în aceeaşi zi, din acelaşi tată, dar din mame diferite. Un oracol avertizează că una dintre ele va deveni salvatoarea naţiunii, iar cealaltă va duce la distrugerea ei. Pentru a evita această nenorocire, se hotărăşte uciderea celor două prinţese. Dar folosindu-se de puterea ei, Wang Ja-shil, cea de-a doua soţie a regelui, reuşeşte s-o salveze pe fiica ei Ra-hee şi încearcă s-o asasineze pe Ja-myung. Aceasta scapă însă în mod miraculos, fiind găsită şi crescută de o trupă de circ. Peste ani, descoperindu-şi adevărata identitate, Ja-myung se întoarce în Nakrang şi îşi construieşte propriul destin, întâi ca preoteasă a templului, apoi ca războinică şi vajnică apărătoare a patriei sale. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 România face bine

România face bine * prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

* Botiza, muzeul viu

“România face bine” și asta se vede și într-o comună din Maramureșul istoric. La Botiza, satul renumit pentru covoarele de lână, colorate cu pigmenți vegetali, o famile de germani restaurează case vechi de peste 200 de ani; tinerii maramureșeni poartă cu mândrie hainele tradiționale, iar un costum popular autentic ajunge să coste 5000 de euro. Comuna a atras fonduri europene, astfel că nu mai există strada fără asfalt, apă și canalizare.

*Colecționarul din Apuseni

Un patriot care vrea sa salveze bucatica lui de tara-asa este cunoscut Emilian Achim in Tara Motilor. A colindat si inca mai colinda satele in costum popular, in cautarea unor obiecte care asteapta sa fie ferite de distrugere sau de uitare in vreun pod.

*Creativitate și eleganță

Radu si Alin Iorgoni sunt doi fraţi..pălărieri. Ei au moștenit răbdarea și pasiunea pentru lucrul bine făcut de la bunica lor. În copilărie au primit cadou o mașină de cusut de jucărie, transmisă din generație în generație. Nu au crezut initial că pot face din pasiunea lor o meserie: Radu a absolvit medicina dentară, iar Alin a lucrat în vânzări. Până la prima pălărie pe care au creat-o: o pălărie de fetru adevărat. Iar de atunci, sute de pălării unicat le poartă numele.

Producător Maria Cristina Ţilică

 
Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

Gala Celebrităților: emoție, excelență și aplauze pe scena FITS – la TVR 1

Cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a adus în prim-plan personalităţi marcante ale culturii internaţionale. ...

 

#tvr1