TVR 1 a difuzat, în cadrul emisiunii de publicistică „Dosar România”, filmul semnat de realizatoarea TVR Irina Szasz, un material tulburător despre viaţa violonistului Mircea Dumitrescu. Pe 30 aprilie, de la ora 18.00.| VIDEO
Mircea Dumitrescu este unul dintre marii violonişti ai României, cu o poveste de viaţă impresionantă. A cântat pe scene de prestigiu în toată Europa, a fost student în clasa celui mai mare violonist al lumii, a demonstrat că este un artist de luat în seamă. Ce anume şi cine sunt cei care au reuşit să îl facă să devină un mare virtuoz? Ce se află în spatele celor peste 80 de premii întâi, naţionale şi internaţionale?
Ar fi fost destinul „micuţului Paganini”, cum era numit, diferit, dacă nu ar fi avut mereu alături de el trei femei excepţionale? Reportajul „Poveste din Est – un băiat şi trei femei” a răspuns acestor întrebări şi a descoperit mai mult, prin vocea „antrenorilor” care au avut un rost esenţial în cariera lui. Ne-am emoționat aflând povestea lui Mircea Dumitrescu duminică, 30 aprilie, de la ora 18.00, la „Dosar România”, pe TVR 1.
Cine sunt antrenorii violonistului şi ce legătură există între ei? Aparent, niciuna! Şi totuşi, o bunică extrem de ambiţioasă, o profesoară formidabilă de vioară, dar şi un psiholog cu notorietate care a fost sprijin în momentele grele au o legătură strânsă cu destinul lui Mircea Dumitrescu. „Norocul meu”, spune Mircea.
Cu un tată surdo-mut, la cinci ani, împreună cu familia, începe lungul drum spre ţinta pe care şi-au propus-o: să devină un mare violonist! Cel mai mare! Drumul până la ţintă, spune Mircea, e presărat cu obstacole şi ele au fost multe şi greu de dus. Bunica lui ştie cel mai bine cât au tras pentru că sunt romi. Ea este şi cea care a sacrificat totul pentru nepotul său, după cum afirmă acum muzicianul. De-a lungul anilor, Mircea a avut de-a face cu situaţii umilitoare, a fost jignit, coborât de pe scenă, s-a sugerat chiar că ar fi bine să îşi albească pielea. Toate l-au ambiţionat să muncească mai mult, cu forţă şi determinare.
Trei femei au avut un rol esenţial în viaţa şi cariera lui Mircea, fiecare are propria viziune despre tainele unei performanţe de invidiat. Şi este invidiat! Ele, „antrenorii”, povestesc „saga” acestui tânăr genial. Munca, efortul lui uriaş se întind de-a lungul a douăzeci de ani, iar obstacolele nu s-au terminat. Destinul lui Mircea e o poveste care poate inspira pe toţi cei care vor să îşi atingă ţintele. „Nimic nu se compară cu liniştea pe care o ai după un concert reuşit”, spune Mircea.
„Călătoria spre vârf, spre cel mai înalt vârf, nu e simplă. Întâlnirile cu oameni extraodinari, fie pe scenă ori în afara ei, sunt parte din reţeta reuşitei mele”, mai mărturiseşte violonistul. Susţinut, inspirat de cei care credeau în el, destinul lui e o lecţie splendidă despre voinţă, talent, alegeri, lupta cu tine însuţi, lupta cu ceilalţi. „Armele mele sunt munca şi modestia”, mai afirmă muzicianul, pentru care „orice obstacol e o lecţie” şi „orice frică merită înfruntată”.
Un reportaj-portret tulburător, realizat de Irina Szasz pentru „Dosar România”, duminică, la TVR 1.
Realizator Irina Szasz
Producător Răzvan Butaru