loader
Foto

Galerie foto

„Poveste din Est – un băiat şi trei femei”, un reportaj despre destinul „micuţului Paganini”

TVR 1 a difuzat, în cadrul emisiunii de publicistică „Dosar România”, filmul semnat de realizatoarea TVR Irina Szasz, un material tulburător despre viaţa violonistului Mircea Dumitrescu. Pe 30 aprilie, de la ora 18.00.| VIDEO

 

Dosar România

Mircea Dumitrescu este unul dintre marii violonişti ai României, cu o poveste de viaţă impresionantă. A cântat pe scene de prestigiu în toată Europa, a fost student în clasa celui mai mare violonist al lumii, a demonstrat că este un artist de luat în seamă. Ce anume şi cine sunt cei care au reuşit să îl facă să devină un mare virtuoz? Ce se află în spatele celor peste 80 de premii întâi, naţionale şi internaţionale?

(w882)

Ar fi fost destinul „micuţului Paganini”, cum era numit, diferit, dacă nu ar fi avut mereu alături de el trei femei excepţionale? Reportajul „Poveste din Est – un băiat şi trei femei” a răspuns acestor întrebări şi a descoperit mai mult, prin vocea „antrenorilor” care au avut un rost esenţial în cariera lui. Ne-am emoționat aflând povestea lui Mircea Dumitrescu duminică, 30 aprilie, de la ora 18.00, la „Dosar România”, pe TVR 1.

(w882)

(w882) liiceanu

Cine sunt antrenorii violonistului şi ce legătură există între ei? Aparent, niciuna! Şi totuşi, o bunică extrem de ambiţioasă, o profesoară formidabilă de vioară, dar şi un psiholog cu notorietate care a fost sprijin în momentele grele au o legătură strânsă cu destinul lui Mircea Dumitrescu. „Norocul meu”, spune Mircea.
Cu un tată surdo-mut, la cinci ani, împreună cu familia, începe lungul drum spre ţinta pe care şi-au propus-o: să devină un mare violonist! Cel mai mare! Drumul până la ţintă, spune Mircea, e presărat cu obstacole şi ele au fost multe şi greu de dus. Bunica lui ştie cel mai bine cât au tras pentru că sunt romi. Ea este şi cea care a sacrificat totul pentru nepotul său, după cum afirmă acum muzicianul. De-a lungul anilor, Mircea a avut de-a face cu situaţii umilitoare, a fost jignit, coborât de pe scenă, s-a sugerat chiar că ar fi bine să îşi albească pielea. Toate l-au ambiţionat să muncească mai mult, cu forţă şi determinare.

(w882)

(w882)

Trei femei au avut un rol esenţial în viaţa şi cariera lui Mircea, fiecare are propria viziune despre tainele unei performanţe de invidiat. Şi este invidiat! Ele, „antrenorii”, povestesc „saga” acestui tânăr genial. Munca, efortul lui uriaş se întind de-a lungul a douăzeci de ani, iar obstacolele nu s-au terminat. Destinul lui Mircea e o poveste care poate inspira pe toţi cei care vor să îşi atingă ţintele. „Nimic nu se compară cu liniştea pe care o ai după un concert reuşit”, spune Mircea.

(w882)

„Călătoria spre vârf, spre cel mai înalt vârf, nu e simplă. Întâlnirile cu oameni extraodinari, fie pe scenă ori în afara ei, sunt parte din reţeta reuşitei mele”, mai mărturiseşte violonistul. Susţinut, inspirat de cei care credeau în el, destinul lui e o lecţie splendidă despre voinţă, talent, alegeri, lupta cu tine însuţi, lupta cu ceilalţi. „Armele mele sunt munca şi modestia”, mai afirmă muzicianul, pentru care „orice obstacol e o lecţie” şi „orice frică merită înfruntată”.

Un reportaj-portret tulburător, realizat de Irina Szasz pentru „Dosar România”, duminică, la TVR 1.

Realizator Irina Szasz

Producător Răzvan Butaru

 

18:30 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

Lansată la finalul anului trecut într-o formulă condensată, campania

”Omul Anului” a atras interesul telespectatorilor, promovând oameni care au făcut fapte, gesturi și proiecte impresionate, demne să inspire pe fiecare dintre noi, dovedind că România este și țara faptelor bune.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

19:30 Omul anului

Reportaj-portret

Episodul 5.

Producator Oana Turcu

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1