loader
Foto

Povestea emoţionantă a unui învingător, în noua producţie TVR1 Frontul de acasă

Valentin Popa, din Forțele Speciale ale Armatei, și-a spus povestea de viață, în premieră, miercuri seară, la ora 22.30, la TVR 1, în emisiunea „Frontul de acasă”. Un reportaj cu multă adrenalină și emoție, realizat de Alina Grigore. | VIDEO

 

Trei misiuni în Afganistan, cu Forțele Speciale ale armatei, în cele mai periculoase și izolate zone, la confruntarea directă cu diferite celule teroriste. Multe situații de viață și de moarte rămân învăluite în mister. Ce a pus capăt unei cariere militare pline de provocări? Miercuri seară, de la ora 22.30, în noua emisiune de reportaj a TVR 1 „Frontul de acasă”, jurnalista Alina Grigore ne-a făcut cunoştinţă cu tânărul care, la 30 de ani, lua viaţa de la capăt.

(w882) foto1

Valentin Popa este, la 33 de ani, maistru militar în cadrul Forțelor pentru Operații Speciale. Vorbeşte acum pentru prima oară în faţa camerelor de luat vederi despre momentul care, cu aproape trei ani în urmă, i-a schimbat complet cursul vieţii. „Doctorii au așteptat 4-5 zile, nu îmi dădeau nicio șansă, dacă o să mai trăiesc!”, spune Valentin cu simplitate despre trauma întregii sale existenţe.

Până atunci, Valentin avea totul: o carieră strălucită, urma să își întemeieze o familie, se mutase din Târgu Mureș la Constanța, împreună cu logodnica sa și se pregătea să plece în cea de-a patra misiune externă, de data aceasta pe mare. Dar un teribil accident în timpul unui antrenament, o coborâre în rapel pe o navă, exercițiu pe care îl făcuse de nenumărate ori până atunci, o clipă nefericită și o prăbușire în cap au condus la un traumatism medular ce l-a lăsat paralizat de la piept în jos.

(w882) foto2 antr

După jumătate de an de spitalizare și alți doi ani de recuperare medicală intensivă, Valentin a reușit să împingă scaunul rulant și să înoate. „Îmi trebuie o armată de oameni să intru în apă și să aibă grijă de mine. Dar important e să nu stăm, să nu treacă timpul degeaba!”, afirmă optimist tânărul.

(w882) foto3

La începutul anului, Valentin înota cu o vestă care îl ajuta să stea la suprafață. A continuat să meargă la bazin de trei ori pe săptămână, iar acum nu mai are nevoie de alte echipamente.

(w882) foto4 acum

(w882) Valentin s

Valentin își dorește să facă transplant cu celule stem, dar încă nu a decis momentul. Spune că orice victorie, cât de mică, care îl poate ajuta să fie mai puțin dependent de cei din jur, reprezintă un pas uriaș pentru el. Cel mai probabil, fondurile vor fi strânse printr-o campanie umanitară, deoarece autoritățile militare medicale nu au avizat procedura. I-au răspuns că nu e demonstrat științific că un astfel de transplant este eficient în cazul traumatismelor medulare. În consecință, MApN nu va suporta costurile. Fost operator în Forțele Speciale, un luptător care a scăpat lumea de cel puțin câțiva teroriști, este acum pe cont propriu.

(w882) foto5 A mi

(w882) foto5 B Va

(w882) Afganistan

Valentin a reușit să stea din nou în picioare și să meargă, preț de câteva minute, cu ajutorul unui exoschelet. Pe baza datelor primite de la senzori, dispozitivul medical generează o secvență de pași care imită mersul natural. Iar lupta lui pentru o independență cât mai mare nu se va opri aici. Cea mai mare putere i-o dă familia. Îngerul său păzitor este Mari, cea care îi este alături, la bine și la greu, de 13 ani.

(w882) foto 6 Val

(w882) foto 7Vale

Militarul a rămas în armată, pentru că legea permite. A intrat în echipa militarilor răniți care practică sport și dă un exemplu altor oameni. Valentin Popa continuă să își reprezinte țara, iar anul viitor va participa la Jocurile Invictus.

(w882) IMG_2040

Despre emisiunea „Frontul de acasă”

Armata română s-a retras anul acesta din Afganistan, după 19 ani de misiuni împotriva terorismului. A fost cel mai lung război purtat vreodată de militarii români, venit după șase ani de operațiuni în Irak și alte misiuni în Balcani sau Angola.

Alina Grigore aduce în prim-plan uimitoare povești de viață și de front ale unor oameni excepționali, nu doar pe câmpul de luptă, ci și în viața de zi cu zi. Aflați cine sunt militarii care au luptat pentru pace și care sunt urmările războaielor. Cu ce traume au rămas și câte familii au rezistat. Cum au primit vestea unor diagnostice teribile, au acoperit cu iertarea urmele exploziilor, au învins leucemia, au trecut prin sindrom post-traumatic, și-au continuat drumul cu proteze în locul picioarelor ori într-un scaun rulant. Încercările vieții i-au făcut, însă, oameni mai buni. Aflați cine sunt sanitarii, adeseori anonimi, care și-au salvat camarazii de la moarte, dar și cine veghează din adîncuri. Ce văd ochii noștri din cer prin piloții care apără spațiul aerian al României, implicit granița de est a NATO, într-un context regional cu mari provocări de securitate. Sau în ce misiuni cu grad maxim de risc au fost recent luptători din Forțele Speciale ale armatei - filmați în premieră - și cum e viața lor pe timp de pace.

Mărturiile exclusive ale unor oameni greu încercați sunt completate cu momente semnificative din istorie, analize de actualitate, expertiza unor medici specializați în diferite tipuri de traume și psihoterapeuți. Emisiunea deschide o fereastră către zone profunde și situații despre care se vorbește public foarte puțin sau deloc.

„Frontul de acasă” se vede şi la TVR Internaţional, joia, de la ora 13.00, iar la TVR Moldova, vineri, de la 11.30.

Realizator și producător: Alina Grigore

(w882) Alina Grig

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM ANA MARIA DOBRANICI, manager de proiecte Asociaţia Ajungem Mari
Ajungem MARI este programul Asociaţiei Lindenfeld ce susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor din centre de plasament şi medii defavorizate. Asociaţia are proiecte permanente dezvoltate pentru a răspunde nevoilor reale ale copiilor din sistemul de protecţie. Punem astfel accent pe creşterea încrederii copiilor în propriile forţe, pe formarea de abilităţi şi transmiterea unor valori care să-i ajute să ducă o viaţă independentă, demnă şi sănătoasă.
Sâmbăta viitoare, pe 17 mai, Asociaţia organizează "Concursul caritabil de Șah" sub sloganul "Șah, competiție și generozitate". Nu e doar un concurs, e o misiune importantă: acționezi strategic pe tabla de șah și, în același timp, schimbi viețile copiilor instituționalizați, strângând fonduri de la prieteni, colegi, familie.
DISCUŢIE LUMINIŢA VÎLCEA, specialist în astrologie
DISCUŢIE MATEI PIECA, student la Facultatea de Teologie Romană Catolică şi Pr. Eduard Giurgi, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din București
Alegera suveranului pontif o surpriza. Papa Leon se doreste continuatorul Papei Francisc şi îndeamnă la pace şi unitate.
DISCUŢIE DIANA STAFIE, fondator al "Future Station" , o agenție de consultanță și strategie prospectivă și unul dintre puținii experți români specializați în scenarii de viitor.
Pe 11 mai, exact între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, UNFINISHED DEMOCRACY aduce la București o zi întreagă de dialoguri, dezbateri, ateliere și întâlniri care explorează ce înseamnă să consolidăm și să reimaginăm democrația, într-o lume în continuă schimbare.
Diana va fi parte din programul de zi şi va ţine un workshopul se numeste: CE POVESTE VREI SĂ SCRII DESPRE VIITORUL DEMOCRAȚIEI? este de la 11:30 la 13:00, la Casa Universitarilor. Ce povești ne spunem despre democrație — și cum ne influențează ele direcția în care mergem?Va fi o sesiune interactivă și de reflecție, în care Diana Stafie ne invită să trecem dincolo de știri și crize, ca să explorăm credințele și metaforele profunde care modelează viitorul nostru comun.
DISCUŢIE CĂTĂLIN OLARU, director artistic, Festivalul Filmului European şi IOANA MISCHIE, ambsador al FFE
A 29-a ediţie a festivalului este deja în plină desfăşurare, o ediţie care stă sub semnul sloganului "Cultura uneşte". În acest an în cadrul FFE vor fi peste 40 de lungmetraje (din care 28 prezentate în premieră naţională) şi se desfăşoară şi în alte 9 oraşe mari din ţară. Proiecţiile din festival oglindesc evoluţia globală a cinematografiei, dovedind că cinematografia europeană poate fi emblematică și inovatoare, capabilă să inițieze noi viziuni audio-vizuale. Spotul festivalului a fost realizat de către ambasadoarea festivalului, Ioana Mischie, prin îmbinarea noilor tehnologii și a software-urilor de ultimă generație
DISCUŢIE LUIGI GAGEOS, director M.U.S.I.C., Magical Urban Sounds In Connection​ şi SORIN ENUŞ-Director Creative Europe Romania
Europa Creativă este cel mai important program de finanțare al Uniunii Europene dedicat sprijinirii sectoarelor creative, culturii și audiovizualului.
Programul are un buget total de 2,44 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 și este gestionat de Comisia Europeană prin Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură, care primește și evaluează aplicațiile. Europa Creativă are două subprograme: MEDIA, Cultura și o componentă transsectorială care facilitează colaborarea între sectoarele creative și sprijină sectorul mass-media de știri prin promovarea alfabetizării mediatice, a pluralismului și a libertății presei.​
ZOOM CODRUŢ PÎNZARU, jurnalist TVR
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), anunță cea de-a treia ediții a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. În perioada 9-11 mai 2025, campusul POLITEHNICII București va deveni epicentrul unui festival fascinant ce aduce împreună pasionații de astronomie, tehnologie și inovație din întreaga lume.

LIVE ZILELE HORTICULTURII BUCUREŞTENE

Suntem la a 21-a ediție a evenimentului Zilele Horticulturii Bucureștene, în Campusul Agronomie-Herăstrău. Evenimentul este organizat de Facultatea de Horticultură, din cadrul Universității de Științe Agronomice șiMedicină Veterinară din București, alături de Societatea Română a Horticultorilor și susținut de Primăria Municipiului București.Este un festival devenit deja o tradiție pentru iubitorii de plante și grădinărit. Evenimentul aduce în prim-plan frumusețea și importanța horticulturii, oferind o zonă deschisăde întâlnire între producători, specialiști și pasionați ai acestui domeniu.O expoziție plină de culoare pentru toți vizitatorii.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

10:00 Vreau sa fiu sănătos!

Prezinta Izabela Marinescu

* Emisiunea isi propune teme din mai multe zone medicale sau zone tangente
sănătății, prezentate și dezbătute într-un stil cât mai agreabil și pe înțelesul
tuturor.

Pietrele la bila

Alimente care ajuta la combatarea oboselii cronice

Noutati in boala Parkinson

Screening-ul prenatal

Cancerul la pancreas

Producător Beatrice Cioba

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1