loader

„Poveşti de iubire în infern”: Ana şi Ion Gavrilă

Sâmbătă, 5 august, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+, seria realizată de Lucia Hossu Longin continuă cu o nouă poveste: cea a eroului rezistenţei anticomuniste Ion Gavrilă Ogoranu.

 

La 24 de ani, conducea grupul de rezistenţă armată din Făgăraş.

I s-a spus şi „Moşu”. Este omul care a stat ascuns 22 de ani, fiind descoperit şi arestat abia în 1976. Timp de 40 de ani, Securitatea a fost pe urmele lui. Datorită bravei lui soţii, Ana, a reuşit să se ascundă şi să nu fie descoperit.

Din 22 decembrie 1989 până în octombrie 1990 a avut dosar de urmărire informativă.
La Memorialul durerii – „Poveşti de iubire în infern”, aflăm povestea unui erou al rezistenţei anticomuniste: Ion Gavrilă Ogoranu – curajul, bunătatea şi nobleţea întruchipate. Filmul realizat de Lucia Hossu Longin este la TVR 1 şi TVR+ sâmbătă, 5 august 2017, de la ora 16.00.

Pe scurt, iată câteva secvenţe din viaţa lui Ion Gavrilă, conducătorul unui grup de rezistenţă anticomunist: A  luptat „cu arma în mână” împotriva represiunii comuniste până în 1955. A fost condamnat la moarte de două ori. A stat 21 de ani ascuns şi ocrotit în gospodăria Anei din Galtiu, văduvă cu doi copii, care ulterior i-a devenit soţie. Prins de Securitate în 1976, a fost eliberat în scurt timp ca urmare a intervenţiei diplomaţiei internaţionale şi a prescrierii condamnărilor la moarte. După Revoluţie, şi-a dedicat energia redactării celor şapte volume de memorii, sub titlul „Brazii de frâng, dar nu se îndoiesc”.

(w882)

Acea femeie, văduvă cu doi copii, cu o brumă de pământ în Galtiu, se angajează să găzduiască un condamnat la moarte, ştiind că acest lucru ar putea să atragă cele mai grave represalii pentru ea şi pentru copiii ei. Pământul i-a fost luat la colectivizare. Timp de 21 de ani, între 1955 şi 1976, dă de mîncare unui om care stătea ascuns zi, noapte, despre care trebuia să nu ştie nimeni, pe care îl numea Calu pentru ca şi copiii să nu scape cumva o vorbă despre un om ci despre „un cal”. Zi de zi, noapte de noapte, cu frică, îl găzduieşte pe acest om, la Galtiu.

Memorialul Durerii a deschis un nou sezon cu o serie care merge, ca şi celelalte, la sufletul telespectatorilor. „Poveşti de iubire în infern“ aduce, pe lângă nesfârşitele episoade de suferinţă şi de rezistenţă, câteva evocări ale atâtor Juliete şi Romeo care au sângerat pentru dragostea lor, curmată brutal încă de la începuturi.


Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.” Astfel îşi prezintă realizatoarea TVR Lucia Hossu Longin seria Memorialul durerii, care poate fi urmărită la TVR 1 şi online, pe TVR+, în fiecare sâmbătă, la ora 16.00.

 

Realizator Lucia Hossu Longin

 

13:00 Ora regelui

Prezintă: Camelia Csiki

Un rege, unsprezece prinți și două prințese din țara noastră au iubit aviația și au contribuit la dezvolarea ei. Biografiile lor au fost cuprinse în volumul ”Aviatori români cu sânge albastru”, realizat de doi cercetători, pasionați la rândul lor de studierea aviației, Dan Antoniu și Horia Stoica.

Ziua Solidarității româno-polone are puternice rădăcini istorice și tocmai datorită lor, relațiile diplomatice stabilite în timpul domniei Regelui Ferdinand I și al președinției mareșalului Józef Klemens Piłsudski au o mare însemnătate și în prezent. În orașul Sulejówek, urmașii Mareșalului Piłsudski au reușit constituirea unui muzeu dedicat președintelui polonez care a marcat istoria țării sale, unele dintre cele mai valoroase piese din colecția lui fiind prezentate și la București, la Muzeul Național de Istorie.

Exemplele semenilor noștri care au contribuit la făurirea României demne, unite, puternice, indiferent de greutățile vremii, se regăsesc și în arhiva impresionantă a celei mai vechi agenții de presă din țară. Cronicari ai timpului prezent, jurnaliștii Agerpres consemneaza, de peste 135 de ani, cele mai importante evenimente din întreaga lume.

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Relațiile româno-poloneze, o prietenie istorică

În această ediție a emisiunii „Ora Regelui”, vă prezentăm povestea captivantă a relațiilor dintre România și Polonia, prin viziunea faptelor ...

Liberul acces la justiție, garantat tuturor

Liberul acces la justiție, garantat tuturor

publicat: joi, 17 aprilie 2025

Despre accesul liber la justiție, dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare, rolul activ al judecătorului, ajutorul public judiciar vom ...

În culisele „TOP INVERS - EROII COMEDIEI” - o emisiune săptămânală de satiră și umor, în premieră la TVR 1

Alături de cunoscuți actori de comedie, Toni Grecu revine pe micul ecran în prima zi de Paște, duminică, 20 aprilie, de la ora 20.30. În noul ...

 

#tvr1