loader
Foto

Galerie foto

Programe dedicate Revoluţiei din 1989, la TVR 1

În perioada 16-23 decembrie, TVR 1 a marcat cei 25 de ani de la Revoluţie prin ediţii speciale ale emisiunii Vorbeşte liber!, documentarele „ Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, „Huligani post-mortem” şi filme care tratează evenimentele din 1989.

 

Momentele importante Revoluţiei din 1989, evenimentele ce au marcat istoria României vor fi reflectate în programele TVR în acest final de decembrie. Alături de proiectul maraton După 25 de ani, proiect ce se derulează la TVR 1 şi online, pe TVR+, pe o durată mai lungă de timp, în perioada 16-23 decembrie telespectatorii TVR pot urmări şi alte programe dedicate Revoluţiei române.

La 25 de ani de la Revoluţie, personaje cheie ale Revoluţiei sunt invitate la Vorbeşte liber!, din 16, 22 şi 23 decembrie. Emisiunea se difuzează de la ora 21.00, la TVR 1 şi pe TVR+. Mai multe informaţii despre invitaţii celor trei dezbateri cât şi temele pe care le vor trata găsiţi aici.

Sâmbătă, 20 decembrie
TVR 1 difuzează, la ora 23:10, documentarul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” (România, 2010), în regia lui Andrei Ujică. Filmul este realizat exclusiv din imagini de arhivă, de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme. Totodată, au fost incluse şi imagini inedite, nedifuzate din cauza cenzurii, căutate şi selectate de Titus Muntean. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.

Luni, 22 decembrie
„Huligani post-mortem”
(1999) este producţia semnată Diana Trocmaier (TVR Timişoara) ce poate fi urmărită la TVR 1 de la 17.00 Documentarul a fost distins cu Premiul Special al juriului APTR şi prezintă câteva cazuri de victime ale represiunii de la Timişoara. Supravieţuitori ai măcelului din oraşul de pe Bega (părinţi, copii) povestesc despre cei apropiaţi, seceraţi de gloanţe. Ce e şi mai trist e că adolescenţii de azi nu-şi imaginează că aşa ceva s-a putut întâmpla.
În final, în acordurile „Imnului Golanilor din Piaţa Universităţii”, camera descoperă în Piaţa Operei din Timişoara, la zece ani după sângeroasele evenimente: reclame multicolore, vitrine luminoase, ecrane ce transmit programe de muzică hip-pop. Documentarul poate fi urmărit pe TVR+ aici.

Le datorăm libertatea, dar suntem deranjaţi că trebuie să facem un drum în plus ca să ne schimbăm buletinele cu adresa care poartă numele martirilor noştri. In memoriam 1989 este documentarul care le spune povestea şi care poate fi urmărit la TVR 1 de la 17.30, pe 22 decembrie. În Timişoara, mai multe străzi poartă numele martirilor cazuţi în Revoluţia din Decembrie 1989. Din păcate pentru locuitorii din aceste zone, e mai puţin important cine sunt aceşti eroi şi mai degrabă se arată deranjaţi de faptul că înlocuirea denumirilor străzilor îi poartă pe drumuri ca să îşi schimbe buletinele cu noua adresa. Pentru informarea timişorenilor, asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie a împărţit pliante care îi prezintă pe cei cărora le datorăm libertatea. Realizatorul TVR Timişoara Veronica Mihoc le spune povestea. Documentarul poate fi urmărit pe TVR+ aici.

La ora 22.50, Oana Pellea şi Răzvan Vasilescu au rolurile principale în drama Stare de fapt (România, 1996), în regia lui Stere Gulea. Pe 21 decembrie 1989, în timpul demonstraţiilor împotriva regimului comunist, Alberta, asistentă medicală, se trezeşte cu un adolescent rănit la uşă. Cu ajutorul iubitului ei, doctor, tânăra îl duce la spital, unde i se dau îngrijirile necesare. A doua zi, însă, băiatul apare la morgă, împuşcat în cap.
Alberta şi prietenul ei sunt presaţi de Securitate să treacă totul sub tăcere, dar femeia refuză, declanşând un şir de ameninţări şi violenţe cărora va trebui să le ţină piept. Filmul a fost distins cu Premiul de interpretare la Festivalul de Film de la Geneva 1996 (Oana Pellea).

Marţi, 23 decembrie
Tot de la ora 22.50
, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmul A fost sau n-a fost? (România, 2006), semnat de Corneliu Porumboiu şi avându-i în distribuţie pe Teodor Corban, Mircea Andreescu şi Ion Săpdaru. La 16 ani de la Revoluţia din decembrie ’89, patronul unui post TV dintr-un orăşel de provincie, are doi invitaţi la talk-show-ul despre evenimentele de-atunci pentru a stabili odată pentru totdeauna răspunsul la întrebarea „A fost sau n-a fost revoluţie în oraşul lor?” Drama a primit numeroase premii: Camera d´Or şi premiul Label Europa Cinema - Cannes 2006, precum şi trei premii la TIFF 2006: Cel mai bun film din competiţie, Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Românesc şi Premiul publicului.

Documentarul poate fi urmărit pe TVR+ aici.

***

Canalele TVR 2 şi TVR 3 difuzează, în aceeaşi perioadă, alte producţii care marchează cei 25 de ani de la Revoluţia Română. Intraţi pe tvr2.tvr.ro şi tvr3.tvr.ro pentru a afla programul complet.


15:00 Maghiara de pe unu (R)

(I) Cronica săptămânală. Moderator Mosoni Emőke

Redactor E. Ferencz Judit

Vechi biserici ardelene-rotonda din Geoagiu. Redactor Balázs János

Contravorbe (ep. 10)-cu Borbély András şi Székely Örs

Redactor E. Ferencz Judit

Avanpremiera emisiunilor viitoare

Redactor coordonator Szekeres Ilma

Producător Kacsó Sándor

Transmisiune directă + înregistrare

(Reluare)

15:55 Maghiara de pe unu (R)

(II) Redactor coordonator Szekeres Ilma

Producător Kacsó Sándor

Transmisiune directă + înregistrare

(Reluare)
 
Contractul de vânzare – cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager

Ce presupune încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager? Care sunt costurile acestui demers legal? ...

România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

 

#tvr1