Programe dedicate Revoluţiei din 1989, la TVR 1
marţi, 16 decembrie 2014
În perioada 16-23 decembrie, TVR 1 a marcat cei 25 de ani de la Revoluţie prin ediţii speciale ale emisiunii Vorbeşte liber!, documentarele „ Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, „Huligani post-mortem” şi filme care tratează evenimentele din 1989.
Sorin Avram
Sorin Avram

Momentele importante Revoluţiei din 1989, evenimentele ce au marcat istoria României vor fi reflectate în programele TVR în acest final de decembrie. Alături de proiectul maraton După 25 de ani, proiect ce se derulează la TVR 1 şi online, pe TVR+, pe o durată mai lungă de timp, în perioada 16-23 decembrie telespectatorii TVR pot urmări şi alte programe dedicate Revoluţiei române.

La 25 de ani de la Revoluţie, personaje cheie ale Revoluţiei sunt invitate la Vorbeşte liber!, din 16, 22 şi 23 decembrie. Emisiunea se difuzează de la ora 21.00, la TVR 1 şi pe TVR+. Mai multe informaţii despre invitaţii celor trei dezbateri cât şi temele pe care le vor trata găsiţi aici.

Sâmbătă, 20 decembrie
TVR 1 difuzează, la ora 23:10, documentarul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” (România, 2010), în regia lui Andrei Ujică. Filmul este realizat exclusiv din imagini de arhivă, de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme. Totodată, au fost incluse şi imagini inedite, nedifuzate din cauza cenzurii, căutate şi selectate de Titus Muntean. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.

Luni, 22 decembrie
„Huligani post-mortem”
(1999) este producţia semnată Diana Trocmaier (TVR Timişoara) ce poate fi urmărită la TVR 1 de la 17.00 Documentarul a fost distins cu Premiul Special al juriului APTR şi prezintă câteva cazuri de victime ale represiunii de la Timişoara. Supravieţuitori ai măcelului din oraşul de pe Bega (părinţi, copii) povestesc despre cei apropiaţi, seceraţi de gloanţe. Ce e şi mai trist e că adolescenţii de azi nu-şi imaginează că aşa ceva s-a putut întâmpla.
În final, în acordurile „Imnului Golanilor din Piaţa Universităţii”, camera descoperă în Piaţa Operei din Timişoara, la zece ani după sângeroasele evenimente: reclame multicolore, vitrine luminoase, ecrane ce transmit programe de muzică hip-pop. Documentarul poate fi urmărit pe TVR+ aici.

Le datorăm libertatea, dar suntem deranjaţi că trebuie să facem un drum în plus ca să ne schimbăm buletinele cu adresa care poartă numele martirilor noştri. In memoriam 1989 este documentarul care le spune povestea şi care poate fi urmărit la TVR 1 de la 17.30, pe 22 decembrie. În Timişoara, mai multe străzi poartă numele martirilor cazuţi în Revoluţia din Decembrie 1989. Din păcate pentru locuitorii din aceste zone, e mai puţin important cine sunt aceşti eroi şi mai degrabă se arată deranjaţi de faptul că înlocuirea denumirilor străzilor îi poartă pe drumuri ca să îşi schimbe buletinele cu noua adresa. Pentru informarea timişorenilor, asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie a împărţit pliante care îi prezintă pe cei cărora le datorăm libertatea. Realizatorul TVR Timişoara Veronica Mihoc le spune povestea. Documentarul poate fi urmărit pe TVR+ aici.

La ora 22.50, Oana Pellea şi Răzvan Vasilescu au rolurile principale în drama Stare de fapt (România, 1996), în regia lui Stere Gulea. Pe 21 decembrie 1989, în timpul demonstraţiilor împotriva regimului comunist, Alberta, asistentă medicală, se trezeşte cu un adolescent rănit la uşă. Cu ajutorul iubitului ei, doctor, tânăra îl duce la spital, unde i se dau îngrijirile necesare. A doua zi, însă, băiatul apare la morgă, împuşcat în cap.
Alberta şi prietenul ei sunt presaţi de Securitate să treacă totul sub tăcere, dar femeia refuză, declanşând un şir de ameninţări şi violenţe cărora va trebui să le ţină piept. Filmul a fost distins cu Premiul de interpretare la Festivalul de Film de la Geneva 1996 (Oana Pellea).

Marţi, 23 decembrie
Tot de la ora 22.50
, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmul A fost sau n-a fost? (România, 2006), semnat de Corneliu Porumboiu şi avându-i în distribuţie pe Teodor Corban, Mircea Andreescu şi Ion Săpdaru. La 16 ani de la Revoluţia din decembrie ’89, patronul unui post TV dintr-un orăşel de provincie, are doi invitaţi la talk-show-ul despre evenimentele de-atunci pentru a stabili odată pentru totdeauna răspunsul la întrebarea „A fost sau n-a fost revoluţie în oraşul lor?” Drama a primit numeroase premii: Camera d´Or şi premiul Label Europa Cinema - Cannes 2006, precum şi trei premii la TIFF 2006: Cel mai bun film din competiţie, Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Românesc şi Premiul publicului.

Documentarul poate fi urmărit pe TVR+ aici.

***

Canalele TVR 2 şi TVR 3 difuzează, în aceeaşi perioadă, alte producţii care marchează cei 25 de ani de la Revoluţia Română. Intraţi pe tvr2.tvr.ro şi tvr3.tvr.ro pentru a afla programul complet.


 • 14:55
  Vorbeşte corect!
  (redifuzare)Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 15:10
  Maghiara de pe unu
  * Literatura contemporană pentru copii- reportaj Redactor: Szilágyi Gödri Ildikó Silvia- opereta lui Kálmán Imre în adaptare modernă la teatrul din Miercurea Ciuc Redactor: Daczó Katalin Cinema- Discuţie cu regizoarea de film Felméri Cecília Redactor-moderator: Kacsó Edith Avanpremiera emisiunilor viitoare Redactor coordonator Bartha Ágnes Producător Szilágyi Gödri Ildikó Transmisiune directă+înregistrare
 • 17:00
  Editie specială
  Transmisiune directă
 • 18:10
  Prinţesa Ja-Myung
  (PRINCESS JA-MYUNG-Coreea de Sud, 2009)(39 ep) Episodul 21 Regia Lee Myung-woo Cu: Jung Ryeo-won, Park Min-young, Jung Kyung-ho * Dramă istorică. Redactori: Cristina Crăciun, Delia Clonaru, Anca Radu
 • 19:29
  Mic portret de mari românce
  *Haricleea Darclee. Producator Cornel Mihalache
 • 19:35

  Zide zi cu părintele Constantin Necula . Producător Victor Dochia
 • 19:39
  Sport
 • 19:55
  Meteo
 • 20:00
  Telejurnal
  * Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă
 • 20:57
  Sănătate, România!
 • 21:00
  Tema zilei
  Transmisiune directă
 • 22:10
  Pistoale însângerate
  Telecinemateca (GLI UOMINI DAL PASSO PESANTE-Italia, 1965) Regia: Mario Sequi Cu: Gordon Scott, Joseph Cotten, Ilaria Occhini, Franco Nero Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin 5’ *Western. Întors acasă după Războiul Civil American, Lon Cordeen îşi regăseşte tatăl, care refuză să accepte ideea că Sudul a pierdut confruntarea şi îi instigă pe ceilalţi fii ai săi împotriva yankeilor. Indignat de actele de violenţă comise de propria lui familie, Lon încearcă să se opună, fără a bănui că va declanşa un conflict sângeros. Redactor Anca Radu
 • 00:00
  Fantomele fiordului
  * Fantomele fiordului (TRAPPED-Islanda, 2015-2019) Episodul 7 Cu: Olafur Darri Olafsson, Ilmur Kristjansdottir, Nina Dogg Filippusdottir * Thriller. Redactor Adriana Vulpe
 • 01:00
  Telejurnal
  Ştiri
 • 02:00
  Pistoale însângerate
  Telecinemateca * (GLI UOMINI DAL PASSO PESANTE-Italia, 1965) Regia: Mario Sequi Cu: Gordon Scott, Joseph Cotten, Ilaria Occhini, Franco Nero Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin 5’ *Western. Redactor Anca Radu
 • 03:40
  Adevăruri despre trecut
  Producator Raluca Rogojină
 • 04:10
  Tema zilei
 • 05:00
  Meteo
 • 05:05
  Editie specială
 • 05:55
  Imnul României