loader
Foto

Contravorbe: Neagră sau albă, o pisică este bună dacă prinde șoareci | VIDEO

Discuția despre China este concentrată adesea pe temeri și prejudecăți, ignorând complexitatea ascensiunii sale economice și culturale.

 

Maghiara de pe unu

O întrebare centrală evidențiată de Borbély András și Iváncson Áron András este dacă China poate fi considerată un model alternativ de dezvoltare, având în vedere percepțiile despre un sistem autoritar cu tendințe colectiviste, care nu respectă drepturile individuale.
.

.
Este simplist să descriem China doar prin prisma acestor etichete. China este considerată frecvent o economie capitalistă din cauza pieței libere, dar afirmația este contrazisă de intervenția semnificativă a statului în economie, prin planuri cincinale și control. Zonele economice speciale, deși prezintă caracteristici ale pieței libere, rămân sub influența Partidului Comunist Chinez, care poate interveni în interesul statului sau al partidului.

Partidul, în general, permite actorilor economici să opereze liber, intervenind doar atunci când activitățile acestora sunt percepute ca fiind contrare propriilor interese strategice.

Prin urmare, este mai exact să caracterizăm China ca un sistem hibrid, un amestec de elemente socialiste și capitaliste, utilizate pragmatic pentru a aborda probleme și a facilita progresul. Aspectul colectivist este, fără îndoială, prezent, dar este important de nuanțat acest lucru printr-o analiză a contextului istoric și cultural specific Chinei.

O înțelegere aprofundată a Chinei necesită depășirea stereotipurilor și explorarea complexităților sale economice și culturale.

Discuția cu András Áron Ivácson dezvăluie câteva particularități esențiale ale filozofiei chineze, care se diferențiază semnificativ de abordările occidentale. În primul rând, se remarcă o orientare spre "cosmotehnică" – modificarea pragmatică a lumii pentru a îmbunătăți viața locuitorilor – spre deosebire de focalizarea vestică pe cosmologie ca bază a înțelegerii lumii.

În al doilea rând, conceptul de universalism este reinterpretat în context chinez. Nu se referă la impunerea unei ideologii globale, ci la identificarea unei totalități experiențiale din care pot fi extrase metode și idei pentru a rezolva probleme. Această abordare sincretică permite utilizarea unei multitudini de instrumente, evitând dogmatismul. Înțeleptul chinez nu urmărește recrearea trecutului sau crearea de metode atemporale, ci adaptarea la circumstanțele contemporane.

În cele din urmă, pragmatismul în filozofia chineză transcende interesele personale și se extinde la un etos comunitar. Acțiunile practice sunt orientate spre îmbunătățirea calității vieții și a bunăstării colectivității. Această îmbinare a perspectivei globale, a sincretismului și a eticii pragmatice este ilustrată de dictonul lui Deng Xiaoping: "Nu contează dacă pisica este neagră sau albă, atâta timp cât prinde șoareci". Aceasta subliniază importanța rezolvării problemelor concrete, mai degrabă decât aderarea rigidă la ideologii. În contrast cu percepția vestică a pragmatismului ca fiind intrinsec egoist, abordarea chineză integrează o etică comunitară, sugerând o înțelegere nuanțată a modernității și a rolului tradițiilor în dezvoltarea socio-economică.
.

Maghiara de pe 1: Contravorbe, luni, 31 martie, ora 15:55, TVR 1 și TVR+
Cu Borbély András şi Ivácson András Áron

.

21:00 O şansă la libertate

(HARD GROUND-SUA, 2003)

Regia Frank Q. Dobbs

Cu: Burt Reynolds, Bruce Dern, Amy Jo Johnson

Film de acţiune, western. Condamnat pentru crimă, vânătorul de recompense John McKay (Burt Reynolds) este eliberat din închisoare de fostul său cumnat, şeriful Hutch (Bruce Dern), oferindu-i-se ocazia să-şi câştige graţierea. În schimb, trebuie să ajute la prinderea lui Billy Bucklin, un criminal evadat care a strâns în jurul lui o ceată de bandiţi şi plănuieşte să controleze graniţa cu Mexicul.

Redactor Vlad Ţurcan

22:50 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine cu ce rămâne după divorț?

Cine cu ce rămâne după divorț?

publicat: miercuri, 02 aprilie 2025

Când se poate introduce partajul după divorţ şi care este procedura? Unde se face partajul? La notar, în instanţă sau în faţa unui mediator? Ce ...

„Vreau să arăt publicului că vitalitatea nu are vârstă.” Anca Mazilu vine cu noi ediţii în premieră, sâmbăta, la „Eu pot!”

Un nou sezon al emisiunii ce îşi propune să traseze telespectatorilor un ghid de viață bună începe pe 5 aprilie. Anca Mazilu ne aşteaptă cu ...

„Mi se prevedea un viitor de cioban de mare clasă...” - regizorul Stere Gulea, în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

În prima duminică de aprilie, la TVR 1 revin ediţiile în premieră la „Garantat 100%”. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă la TVR 1 pe 6 aprilie, ora ...

 

#tvr1