Părintele neurologiei din România sau creatorul biospeologiei, fondator al primului institut de speologie din lume sunt primii „Români universali” din noul sezon al emisiunii de la TVR 1, de vineri, ora 12.00. Cristi Tabără continuă să ne prezinte noi poveşti incredibile, dar prea puţin cunoscute, ale românilor care au lăsat lumii o importantă moştenire.
Puțini știu că a doua clinică de neurologie din întreaga lume a fost creată de Gheorghe Marinescu - supranumit și părintele neurologiei de la noi. O personalitate universală întrucât a realizat primul film științific din lume, a fost autorul primului tratat ştiinţific de neurologie şi printre primii care a folosit metoda encefalografică în studiul fiziopatologiei sistemului nervos.
Gheorghe Marinescu, părintele neurologiei din România
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că avem în medie 60.000 de gânduri într-o zi. Unele sunt negative, altele pozitive, multe repetitive. Ediţia din 11 aprilie ne propune să ne gândim la trecut. Dar văzut altfel. Facem o călătorie în fascinanta minte a unui savant care a trăit începuturile medicinei din spațiul românesc și care a adus viitorul în timpul său.
Cum arăta medicina sfârșitului de secol 19 și începutului de secol 20 la noi, cum a apărut un renascentist ca Gheorghe Marinescu, aflăm de la prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu - șeful clinicii de Neurologie a Spitalului Colentina din Bucureşti, acad. Constantin Popa - medic neurolog, prof. dr. Octavian Buda - șeful catedrei de Istoria Medicinei, UMF „Carol Davila”, Oana Panait - muzeograf Muzeul Victor Babeș. Vineri, 11 aprilie, ora 12.00, la TVR 1, în episodul realizat de Ilinca Ciobanu, cu imagine semnată de Dinu Mărgărint, scenografie Bristena de Satmari, interpretare Cătălin Badea, montaj Ilinca Ciobanu și Vlad Nedelcu, producător Marin Găbudean.
Echipa TVR la filmarea emisiunii „Români universali”: Ilinca Ciobanu, Cătălin Badea, Cristi Tabără, Marin Găbudean
Creatorul biospeologiei, în primul episod „Români universali”
Povestea primului biolog care a pus piciorul în Antarctica, românul Emil Racoviță, poate fi urmărită în episodul „Români universali” de pe canalul de Youtube al TVR.
Creator al unei științe noi, biospeologia și fondator al primului institut de speologie din lume, el își datorează universalitatea și unui alt merit care îi este recunoscut. Emil Racoviță este considerat inițiator al conceptului modern de cercetare multidisciplinară la nivel internațional. Dar Racoviță a fost și o remarcabilă conștiință a vremii lui! Astfel, el se numără printre primii oameni de știință cu inițiativă în domeniul protecției mediului, iar România îi datorează crearea primei legislații în domeniu. Totodată, Emil Racoviță a fost unul dintre întemeietorii primelor parcuri naționale din țară.
Alţi „Români universali” despre care am putut afla de la emisiune sunt: Viorel Florescu - fotojurnalist, câştigător a două premii Pulitzer, Ștefania Mărăcineanu - fiziciana care a făcut pionierat în domeniul radioactivității, Smaranda Gheorghiu - prima exploratoare care a ajuns la capătul pământului, Avram Iancu - bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță, Uca Marinescu - cea mai pasionată „globe-trotter” din lume, Elisa Leonida Zamfirescu - prima femeie inginer chimist din lume, judoka Florin Lască - primul ne-japonez devenit Shidoin, cel mai înalt titlu în judo.