loader
Foto

„Reformele papale care au sporit transparenţa Vaticanului” şi alte scurte materiale video despre istoria Papalităţii, la TVR 1

Ziua în care ne luăm rămas bun de la Papa Franscisc, sâmbătă, 26 aprilie, este zi de doliul naţional, iar Televiziunea Română şi-a adaptat toate programele acestui moment istoric. De-a lungul zilei, la TVR 1 vor putea fi următire mai multe filme scurte dedicate liderului spiritual şi istoriei Bisericii Catolice, neîntrerupte de pauze publicitare.

 

„Chipul lui Iisus de pe Giulgiul din Torino, reconstituit cu inteligenţa artificială” (New discoveries on the Shroud of Turin inspire viral AI image of Jesus, Italia, 2024) este un material video care ne aduce în atenţie unul dintre cele mai studiate şi mai controversate artefacte din istorie, dar şi unul dintre cele mai importante din Biserica Catolică. Noi descoperiri ştiinţifice au confirmat că datează din vremea lui Iisus. În plus, cu ajutorul inteligenţei artificiale, a fost reconstituit chipul lui Iisus imprimat pe Giulgiu. Producţia poate fi văzut de la ora 9.50.

La orele 9.52 şi 15.24 este difuzat filler-ul „Reformele papale care au sporit transparenţa Vaticanului” (Papal reforms that have increased transparency in the Vatican, Italia, 2024), care ne vorbeşte despre Conclavul care l-a ales Papă pe Francisc, în anul 2013 şi care i-a încredinţat acestuia ca principale misiuni continuarea reformelor economice, sporirea transparenţei şi prevenirea corupţiei la Vatican. Aceste schimbări începuseră din timpul Papei Benedict al XVI-lea cu o reformă monetară. În ultimii 10 ani, s-au implementat nu doar schimbări structurale, ci chiar măsuri personale, în aşa fel încât angajaţii Sfântului Scaun să dea ei înşişi un exemplu. Astfel, membrii Curiei Romane, inclusiv cardinalii, nu pot avea firme în paradisuri fiscale şi nici nu pot primi daruri mai scumpe de 40 dolari.

De la 13.55 şi 22.55, la „Viterbo – locul de naştere al Conclavului” (Viterbo—the birthplace of the conclave, Italia, 2024) aflăm povestea oraşului considerat sediul oficial al Sfântului Scaun. În Italia, există mai multe oraşe cunoscute drept „Oraşul Papilor” – deoarece sunt locuri de naştere a papilor., însă doar unul poate fi numit locul de naştere al Conclavului - Viterbo – fiindcă, după Roma, a fost unicul oraş care a fost oficial sediul Sfântului Scaun. În timp ce Roma este considerată Cetatea Eternă, Viterbo este marcat în istorie ca urmare a scurtei perioade, dar de mare importanţă, în care a fost sediu al puterii Papale, din secolul al XIII-lea.

Filmul „Scaunul Sfântului Petru – expus la dorinţa Papei Francisc” (The Chair of Peter, kept inside Bernini's work, is exhibited at the Pope's request, Italia, 2024) poate fi urmărit de la orele 19.55 şi 23.45. Privind de aproape monumentul realizat de Bernini, observăm că în centrul ansamblului sculptural, există un tron – Scaunul Sfântului Petru -  care simbolizează autoritatea Papei în biserica catolică. Puţini oameni ştiu că în interiorul acelui tron există o relicvă din secolul al IX-lea.

„Cine sunt cele şapte femei care se pot îmbrăca în alb în prezenţa Papei?” (Who are the only seven women who can wear white in front of the Pope ? - Italia, 2024) aflăm la orele 19.57 şi 23.47. Imaginea obişnuită din cadrul vizitelor oficiale de la Vatican sau din cadrul audienţelor private acordate de Papă este cu femei îmbrăcate în negru. Dar, în conformitate cu protocolul Vaticanului, există în lume şapte femei care au privilegiul de a se îmbrăca în alb în prezenţa Papei. Este vorba despre suverane din lumea catolică şi de soţii ale monarhilor catolici din următoarele familii regale europene: din Spania, Belgia, Luxembourg şi Monaco.

Credit foto: pexels.com/ Ikbal Alahmad

8:00 Bucuria credinţei

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Manastirea Corbi de Piatra, Arges

Bucuria credintei va propune un popas in locul de bastina al Corvinestilor, in localitatea Jgheaburi, comuna Corbi. Aici, in perioada domnitorului Neagoe Basarab, a fost reinfiintata manastirea Corbii de Piatra. Locasul de cult rupestru data din secolul al XIV-lea.

Realizatorii emisiunii ofera telespectatorilor informatii deosebite despre valoarea istorica, artistica si patriminiala a manastirii domnesti care, la 1512, a primit hramul "Adormirea Maicii Domnului".

Din anul 2003 asezamantul monahal a fost redeschis si zilnic se savarsesc slujbe la care participa atat credinciosii locului, cat si turistii aflati in trecere prin Corbii Corvinestilor.

Invitat: preot profesor Constantin Necula

Producător Andrei-Victor Dochia

8:30 Pro patria

Pro Patria este emisiunea militară de televiziune care te aduce mai aproape de Armata României.

Indiferent dacă ești un pasionat al domeniului militar sau pur și simplu dorești să înțelegi mai bine rolul și importanța apărării naționale, Pro Patria te va captiva prin conținutul său informativ și impresionant vizual. Alătură-te nouă în această călătorie în universul militar al României și descoperă curajul și dăruirea celor care asigură securitatea și apărarea țării noastre.

 
Ediție specială „Weekend matinal” dedicată Papei Francisc

Papa Francisc s-a opus „globalizării indiferenței”, a susținut cauza celor săraci, a migraților și a celor defavorizați – deținuți, bolnavi, ...

TVR a transmis, de la Vatican, funeraliile Papei Francisc | VIDEO

TVR 1, TVR INFO și TVR Moldova au difuzat în direct, între orele 10:00 și 14:00, ceremonia de înmormântare a Papei.

Ediția specială dedicată funeraliilor Papei Francisc, în direct la TVR | VIDEO

Pe TVR 1 și TVR INFO ați urmărit slujba de înmormântare a Papei, comentarii de specialitate din studioul Televiziunii Române, intervenții ale ...

 

#tvr1