* HENRI ROUSSEAU (ep.2)
Ironizat pentru pictura sa „naivă”, Henri Rousseau-poreclit Le Douanier, adică Vameșul-a fost apărat cu vădită simpatie de artiștii moderniști, unul dintre aceştia fiind poetul Guillaume Apollinaire: „Rousseau era conștient de forța sa. O dată sau de două ori, a spus că era cel mai grozav pictor al vremii. Și este posibil ca, în multe privințe, să fi avut dreptate. În tinerețe i-a lipsit educația artistică. Așa că, mai târziu, când a decis să picteze, a studiat marii maeștri cu pasiune și este, practic, singurul dintre cei moderni care le-a ghicit secretele.”
AMORURI BOEME. AMORURI BOEME : LEE MILLER şi MAN RAY (ep.1)
La numai şapte ani, în timpul unei vizite cu familia, Lee Miller era violată de un musafir și îmbolnăvită. După încă trei ani, în vara lui 1917, asista la moartea unui prieten de joacă, care se îneca chiar sub ochii ei. În ciuda traumelor care i-au marcat copilăria, puternica şi ambiţioasa Lee visa să se dedice fotografiei, iar pentru asta trebuia să-l întâlnească pe însuşi Man Ray: pictor, cineast şi fotograf suprarealist. Acesta îi va deveni nu doar mentor, ci şi iubit.
HENRY FORD-INVENTATORUL SECOLULUI AMERICAN (ep.1) (premieră)
La 30 iulie 1938, Henry Ford împlinea 75 de ani. Mulțimea îl aclama pe cel dintâi miliardar american, creator al propriei legende. Fără să-şi uite originile modeste, acest titan al industriei şi „erou al poporului” a transformat decisiv modul în care trăim astăzi. Povestea sa extraordinară începe în anul 1913, când Ford Motor Company îşi mută sediul în noua uzină din Highland Park, în suburbiile din nordul orașului Detroit. Tânărul Ford caută obsesiv cum să crească eficiența angajaților și productivitatea. Inspirat de cei care ambalează carne, dar și de producătorii de ceasuri, biciclete şi armament, Henry găsește o soluție care va schimba faţa lumii: linia de asamblare mobilă.
CHINA (ep.3)
Ca să ajungă în regiunea Tianjun, pe Platoul Tibetan-mărginit la sud de lanțul muntos Himalaya, iar la nord de uriașul deşert Gobi -gâștele Anser indicus părăsesc India şi zboară peste Acoperişul Lumii, migrând astfel la cea mai mare altitudine. Fuga de torida vară indiană pare inspirată, dar, la 5.000 de metri deasupra nivelului mării, gerul este năprasnic.
Producător Oana Haşegan