* Prezintă Cristian Tabără
Argeșul oamenilor care salvează
În luna lui Florar, ultima de primăvară, alegeți să nu vă grăbiți și să descoperiți povești speciale din Argeș. Cristi Tabără și Ilinca Ciobanu au pregătit pentru această zi plină de emoții o ediție despre salvatori și bucuria vieții. Vă recomandăm această călătorie în tihnă pe meleaguri argeșene pentru că vă va umple de speranță.
Argeșul de mai sau cum arată salvarea
Prima parte a ediției este despre un loc unic și special, Sanctuarul Nima din Brăduleț, zona montană și impresionantă a Argeșului. Nima nu e doar un sanctuar, este o lecție de umanitate. Doina Badea, fondatoarea lui, le oferă animalelor de fermă o a doua viață. Aflăm cum a început această poveste incredibilă cu văcuța Nima în 2018, cum poți să schimbi paradigme și ce înseamnă să crezi că se poate. La sanctuar fiecare animal are un nume, capra Tequila, porcușorul Gandhi, taurul Orlando sunt doar câteva din cele aproape 150 de animale care trăiesc aici. Fiecare are o poveste, o personalitate. Aici, iubirea nu se dă pe porții. Se respiră. Se spune că cine salvează o viață, salvează o lume și la Nima, lumea se salvează în fiecare zi.
Despre viața redată, meșteșuguri și acasă aflăm și la Nucșoara unde doamna Viorica Olivotto (Tezaur Uman Viu) păstrează și oferă și celorlalți taina costumelor populare tradiționale. Cristi Tabără stă de vorbă cu această creatoare despre frumusețea și rostul costumului popular din Argeș, cum a descoperit și îndrăgit meșteșugul, care sunt simbolurile sau motivele decorative locale sau cum învață copiii care vin la atelierele sale.
Ultima oprire a ediției este la Lerești, aproape de Câmpulung Muscel, unde aflăm despre alt meșteșug care rezistă timpului. La atelierul de teracotă, Silviu Bragă ține vie tradiția sobelor lucrate manual, cu răbdare, pricepere și suflet. Moștenită de la tatăl său, Puiu Bragă, cunoscut în toată zona Muscelului, fabrica are o istorie de peste 6 decenii și rezistă în ciuda vieții din ce în ce mai grăbite din jur. Nu este ușor să păstrezi acest loc însă Silviu are multă căldură, pasiune și respect. Au mai rămas doar trei oameni dar sunt cei potriviți. Florin amestecă lutul, de la el pornește totul, modelatorul Petrică, numit și ‘mâini de aur’, presează lutul în matrițe pentru a face cahla de peste 30 de ani, iar Silviu glazurează fiecare piesă. Mai este și familia lui care îl ajută la pictură, căci fiicele sale și soția, Camelia, fac această treabă cu multă migală și răbdare.
Fie că ajungem la primul sanctuar din țara noastră unde animalele din ferme primesc o nouă viață sau în ateliere unde oameni calzi păstrează meșteșuguri de altădată, vă invităm să descoperim câte ceva din Argeșul oamenilor care salvează într-o ediție realizată de Cristi Tabără și Ilinca Ciobanu, imagine Marian Oprea, sunet Radu Paraschivescu, asistent imagine Gheorghe Dincă, editor imagine Vlad Nedelcu, producător Marin Găbudean.
Producători: Cristian Tabara, Marin Găbudean
Sezon nou