loader

RECOMANDĂRI Logo

17:00 Exclusiv în România

* Prezintă Cristian Tabără

Pentru ca ne place foarte mult orasul Brasov si imprejurimile acestuia, ne reintoarcem in zona ca sa descoperim noi povesti, oameni interesanti si obiceiuri mai putin stiute.

Asa am aflat ce se discuta, cum se organiza si ce se manca la o sezatoare, de la horitoarele din Grid care inca mai tin acest obicei. Tot aici o sa mancam si un fel de mancare traditionala, putin intalnit in alte zone: sos de prune afumate cu costita si carnati.

De aici mergem la Muzeul de Stiinte Interactive ca sa vedem cum se formeaza o tornada, cum arata si functioneaza thereminul, un instrument muzical ciudat care a fost inventat in urma cu o suta de ani pentru a crea muzica electronica,

si nu in utlimul rand, ca sa asistam la lucru o imprimanta 3 D si sa atingem obiectele create de aceasta in zeci sau sute de ore de functionare.

O sa mergem si la Vladeni, la Casa Memoriala a parintelui Dumitru Staniloaie, unde aflam de ce a vrut sa abandoneze acesta teologia, unde a fugit de la facultate si cum a fost convins sa se reintoarca. Ce s-a-ntamplat pe vremea comunistilor, cum si-a petrecut anii de detentie si ce porecla i-au pus cei de acolo.

Toate aceste lucruri si multe altele vom afla in aceasta editie a emisiunii Exclusiv in Romania.

Realizator Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

18:00 Miturile comunismului

*Moderator Irina Luca

"Miturile comunismului" este o emisiune prin care trecutul devine lecție pentru prezent si viitor, un mecanism prin care ne definim o parte a identității noastre. Cunoașterea este o cale de a evita erorile și ororile trecutului și, prin invitați reprezentativi și mărturii concludente, miturile devin adevăruri ale unei realități care a marcat o mare parte a populației României, o pagină de istorie care încă se scrie...

* Schimbarea la față a Bucureștiului

Bucureștiul de astăzi s-a construit cu un preț uriaș, acela al distrugerii patrimoniului.

După cutremurul din 1977, Ceaușescu a convocat, la Comitetul Central al PCR, specialiști și arhitecți, cărora le-a prezentat planul de a construi un centru politico-administrativ-centrul civic socialist.

Planul s-a soldat cu distrugerea a 40.000 de locuințe, edificii administrative, monumente de arta și cultură, mănăstiri și biserici. 50.000 de bucureșteni au fost mutați la bloc.

E o trauma colectivă despre care vorbim la Miturile comunismului cu

Georgeta Filitti, istoric dedicat în special poveștilor Bucureștiului de altădată și Andrei Pandele, arhitect și fotograf, ale cărui lucrări despre perioada comunistă au fost expuse în expoziții internaționale.

Realizatori: Irina Luca și Cătălin Apostol

Promovare online Codruț Pânzaru

Producător Mimi Necula

 

#tvr1