loader
Foto

SĂNĂTATE: Cum administrăm corect suplimentele alimentare?

La începutul acestei pandemii, pe internet au circulat foarte multe sfaturi privind suplimentele pe care e bine să le luăm pentru a ne crește imunitatea. Iată, în continuare, câteva sfaturi de la un medic cu certe competențe în acest domeniu: dr.Ruxandra Constantina, medic de medicină de familie, competență în apifitoterapie.

 

Vreau să fiu sănătos!

1.Doamna doctor, de când a început acestă pandemie au circulat diferite informații cu privire la ce medicamente sau suplimente ne pot crește imunitatea. Este în regulă să le luăm?

dr. Ruxandra Constantina: Imunitatea reprezintă baza sănătății noastre. Ea este influențată direct de stilul nostru de viață, în funcție de care putem să avem o bună imunitate (factori pozitivi: alimentație sănătoasă, hidratare corectă, mișcare in aer liber, respectarea orelor de odihnă, diminuarea stresului cotidian, administrarea de medicamente doar la recomandarea unui medic) sau putem să ne-o distrugem incet și sigur (alimentație aditivată, fast-food, alcool, zahăr, băuturi din comerț, poluare, suprasolicitare fizică și psihică prelungită, fumat). Deci nu există produse minune care pot să ne îmbunătățească pe loc imunitatea.

2.Ce pastile sau suplimente recomandați a fi utile în aceste momente și care nu au efecte negative?

dr. Ruxandra Constantina: Tinând cont de faptul că la ieșirea din iarnă organismul nostru poate avea carențe de vitamine, minerale, antioxidanți, în primul rand recomand o alimentație de primăvară bazată pe multe verdețuri, legume și fructe proaspete, salate asortate; suc de urzică, de morcov, de sfeclă roșie. Putem să ne administrăm și un preparat cu extract natural de vitamina C (rodie, struguri, citrice, fructe de padure), extract de resveratrol, plus vit D (sau ulei peste sau ulei din ficat de cod). Pentru copii este benefică gemoterapia (extract muguri de coacaz negru, muguri de brad, mlădițe de măces) la recomandarea unui medic apifitoterapeut, pe perioade limitate de timp.

(w500) Doctor Rux

3. Aceste pastile sunt benefice oricui sau sunt persoane care nu ar trebui să le ia?

dr. Ruxandra Constantina: Aceste suplimente ar trebui recomandate de un medic apifitoterapeut numai acelor persoane care au indicații ( în functie de simptome, analize, afecțiuni cronice). Nu utilizați și administrați în mod abuziv aceste produse pentru imunitate, în special copiiilor, căci ele pot avea și efecte adverse.

Aceste produse pot interfera , în anumite cazuri, și cu medicația alopată, căreia îi poate potența sau diminua actiunea.

4.Care este perioada de timp optimă pe care putem să le luăm și cu ce ciclicitate?

dr. Ruxandra Constantina: Perioada de administrare, ca și doza, depind de produs, vârsta persoanei, afecțiunile pe care le are. În general se administrează 15-30 zile în cazuri acute și 1-3 luni pentru afecțiuni cronice, degenerative.

5. A fost și este o mare problemă cu Paracetamolul. Este medicamentul minune în caz de orice răceală? De ce și-ar face cineva stocuri ?

dr. Ruxandra Constantina: Paracetamolul are o acțiune antipiretică, adică scade febra și acțiune antialgică ușoară, adică diminuează durerea de diferite cauze. Atât și nimic mai mult. În ultimul timp e folosit abuziv, pentru că intră in compoziția majorității produselor pentru răceala și gripă; atenție, poate afecta ficatul în caz de administrare prelungită sau la doze mari.

6.Traversăm o perioadă delicata...Se recomandă să nu mergem la spital decât în cazuri grave...Cum priviți automedicația în acest context?

dr. Ruxandra Constantina: În această perioadă, mai mult ca oricand, este preferabil să evităm să mergem la spital, dacă nu avem o urgență medicală sau chirurgicală. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne tratăm singuri, vom apela întotdeauna la sfatul unui medic de familie sau medic specialist, singurul care poate da un diagostic corect și un tratament adecvat.

Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos”

16:00 Jocurile Olimpice de Vară Paris 2024

16.00*Tenis de câmp feminin : Caroline Garcia-Jaqueline Cristian

Comentator Daniel Chican

Transmisiune directa

Producători: Valentina Stelescu, Antoanela Dececco

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

(redifuzare) Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

*Protectia animalelor

Invitaţi: Hilde Tudora-șefa biroului Protecția Animalelor-Consiliul Județean Ilfov,Aurelian Ștefan-medic veterinar, director Homeless Animal Hospital

Producător Ioana Mureşan

 
Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Vă așteptăm la o nouă ediție "Teleenciclopedia" sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

#tvr1