SĂNĂTATE: Cum administrăm corect suplimentele alimentare?
duminică, 12 aprilie 2020
La începutul acestei pandemii, pe internet au circulat foarte multe sfaturi privind suplimentele pe care e bine să le luăm pentru a ne crește imunitatea. Iată, în continuare, câteva sfaturi de la un medic cu certe competențe în acest domeniu: dr.Ruxandra Constantina, medic de medicină de familie, competență în apifitoterapie.
Suplimente alimentare

1.Doamna doctor, de când a început acestă pandemie au circulat diferite informații cu privire la ce medicamente sau suplimente ne pot crește imunitatea. Este în regulă să le luăm?

dr. Ruxandra Constantina: Imunitatea reprezintă baza sănătății noastre. Ea este influențată direct de stilul nostru de viață, în funcție de care putem să avem o bună imunitate (factori pozitivi: alimentație sănătoasă, hidratare corectă, mișcare in aer liber, respectarea orelor de odihnă, diminuarea stresului cotidian, administrarea de medicamente doar la recomandarea unui medic) sau putem să ne-o distrugem incet și sigur (alimentație aditivată, fast-food, alcool, zahăr, băuturi din comerț, poluare, suprasolicitare fizică și psihică prelungită, fumat). Deci nu există produse minune care pot să ne îmbunătățească pe loc imunitatea.

2.Ce pastile sau suplimente recomandați a fi utile în aceste momente și care nu au efecte negative?

dr. Ruxandra Constantina: Tinând cont de faptul că la ieșirea din iarnă organismul nostru poate avea carențe de vitamine, minerale, antioxidanți, în primul rand recomand o alimentație de primăvară bazată pe multe verdețuri, legume și fructe proaspete, salate asortate; suc de urzică, de morcov, de sfeclă roșie. Putem să ne administrăm și un preparat cu extract natural de vitamina C (rodie, struguri, citrice, fructe de padure), extract de resveratrol, plus vit D (sau ulei peste sau ulei din ficat de cod). Pentru copii este benefică gemoterapia (extract muguri de coacaz negru, muguri de brad, mlădițe de măces) la recomandarea unui medic apifitoterapeut, pe perioade limitate de timp.

(w500) Doctor Rux

3. Aceste pastile sunt benefice oricui sau sunt persoane care nu ar trebui să le ia?

dr. Ruxandra Constantina: Aceste suplimente ar trebui recomandate de un medic apifitoterapeut numai acelor persoane care au indicații ( în functie de simptome, analize, afecțiuni cronice). Nu utilizați și administrați în mod abuziv aceste produse pentru imunitate, în special copiiilor, căci ele pot avea și efecte adverse.

Aceste produse pot interfera , în anumite cazuri, și cu medicația alopată, căreia îi poate potența sau diminua actiunea.

4.Care este perioada de timp optimă pe care putem să le luăm și cu ce ciclicitate?

dr. Ruxandra Constantina: Perioada de administrare, ca și doza, depind de produs, vârsta persoanei, afecțiunile pe care le are. În general se administrează 15-30 zile în cazuri acute și 1-3 luni pentru afecțiuni cronice, degenerative.

5. A fost și este o mare problemă cu Paracetamolul. Este medicamentul minune în caz de orice răceală? De ce și-ar face cineva stocuri ?

dr. Ruxandra Constantina: Paracetamolul are o acțiune antipiretică, adică scade febra și acțiune antialgică ușoară, adică diminuează durerea de diferite cauze. Atât și nimic mai mult. În ultimul timp e folosit abuziv, pentru că intră in compoziția majorității produselor pentru răceala și gripă; atenție, poate afecta ficatul în caz de administrare prelungită sau la doze mari.

6.Traversăm o perioadă delicata...Se recomandă să nu mergem la spital decât în cazuri grave...Cum priviți automedicația în acest context?

dr. Ruxandra Constantina: În această perioadă, mai mult ca oricand, este preferabil să evităm să mergem la spital, dacă nu avem o urgență medicală sau chirurgicală. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne tratăm singuri, vom apela întotdeauna la sfatul unui medic de familie sau medic specialist, singurul care poate da un diagostic corect și un tratament adecvat.

Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos”

 • 11:30
  #Creativ
  Realizator Claudia Spătărescu Producător Anamaria Pleşcan
 • 12:00
  Replay
  Moderator Marian Olaianos Producător Daniela Enăchescu
 • 13:00
  Ediţie specială
  *Bilant cazuri coronavirus
 • 13:15
  Exclusiv în România
  / Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 14:00
  Telejurnal
  * Sport*Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Producător Violeta Iorgulescu
 • 14:30
  Ora regelui
  *Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu Yacht Club Regal Român a oferit titlul de Comodor Custodelui Coroanei, precum predecesorilor Majestății Sale, Regele Ferdinand, Regele Carol al II-lea și Regele Mihai. Majestatea Sa Margareta a conferit decorații regale unor personalități ale vieții publice. Cîteva instituții și organizații au primit Înaltul Patronaj al Majestății Sale și al Alteței Sale Regale Principele Radu. Copiii de la centrele Generații și voluntarii vîrstnici se confruntă cu o nouă provocare: lecțiile on-line. UCIN și UNITER, două dintre cele mai importante competiții culturale și-au ales cîștigătorii. La Sinaia, va fi amplasat, anul viitor, un monument cu bustul Regelui Mihai, la 100 de ani de la nașterea Sa. Un proiect însemnat pentru Domeniul Regal este și cel de refacere a aleilor din jurul Castelui Peleș. Concertul pe care Ateneul Român îl găzduiește anual, în 25 octombrie a fost, încă de la prima ediție, darul Principesei Margareta pentru tatăl său, dar s-a dovedit, și un dar pentru România, fondurile strînse din vînzarea biletelor îndreptîndu-se spre Programul ”Tinere Talente”. Producător Lidia Voicu Realizatori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu
 • 15:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 16:00
  Lumea azi
  *Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu Transmisiune directă
 • 16:30
  Banii tăi
  Prezentator şi realizator Monica Ghiurco Producător Otilia Găinar Transmisiune directă
 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  * Diego Velazquez-Las Meninas (ep.2/2) Sub tablourile din fundalul capodoperei Las Meninas, se evidențiază, prin luminozitate, unul cu figurile lui Filip al IV-lea şi a soției sale, Maria Ana de Austria. Însă, ele nu sunt reprezentate pe o pânză, ci se reflectă într-o oglindă. Iată indiciul care ne dezvăluie subiectul picturii lui Velázquez. „Oglinda avea scopul de a atrage în interiorul tabloului ceea ce era străin acestuia.”-remarca filosoful francez Michel Foucault. * Conferința de la Ialta (ep.2/5) În 5 februarie 1945, la Palatul Livadia din Ialta (Crimeea) avea loc a doua rundă de negocieri, în formula Roosevelt-Churchill-Stalin. Primul subiect din agendă: soarta și administrarea Germaniei, precum și despăgubirile pe care trebuia să le plătească învingătorilor. * Sonde spaţiale : planetele interioare (ep.2/2) (Premieră) Anterior începuturilor epocii moderne a studiului spațiului, se credea că, având dimensiuni similare cu ale Pământului, „vecina” Venus este primitoare. În realitate, numeroși vulcani aruncă în atmosfera densă gaze toxice, efectul de seră generează temperaturi ce ar lichefia plumbul, iar corpul uman ar fi zdrobit de presiune, instantaneu. Dintre cele 13 sonde sovietice din seria Venera, opt au aterizat, patru transmițând imagini. A urmat saga fantasticelor misiuni Vega, tot sovietice, care urmăreau amplasarea unor baloane în straturile superioare ale atmosferei venusiene, unde temperaturile sunt apropiate celor terestre. Ulterior, câteva sonde au izbutit să cartografieze aproape întreaga suprafață a planetei: „americanca” Magellan, cea a Agenției Spațiale Europene, Venus Express, și mai recent, Akatsuki Venus Climate Orbiter, construită de japonezi. * Insula Rottnest (ep. 7/10) (Premieră) În general pașnice, quokka reușesc să coabiteze fără probleme cu speciile „vecine”, cum ar fi... şopârlele Egernia kingii. Șerpii tigru de pe Insula Carnac și-au adaptat „meniul” „specificului local”: puii din numeroasa colonie de pescăruși argintii. De fapt, la venirea primăverii, toate zburătoarele, „băștinașe” sau „venetice” în insulele Australiei Occidentale, cunosc o veritabilă explozie demografică, iar cuplul de vulturi pescar formează o „familie-model”... Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Masca de argint
  Film * Masca de argint ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu * Aventuri. În timpul unui banchet fastuos, oferit de un bancher prea darnic, are loc un conflict în care sunt împuşcaţi doi oameni. Asasinul este înveşmântat exact ca justiţiarul Mărgelatu şi spune că acţionează în numele Frăţiei. Rosetti şi ceilalţi membri ai societăţii Frăţia consideră că Mărgelatu şi-a pierdut minţile şi-şi trimit cel mai bun om în căutarea lui. Redactor Gabriela Onea
 • 23:00
  Dosar România
  / Producător Răzvan Butaru
 • 00:00
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitat Emilia Popescu Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:00
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 01:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:00
  Masca de argint
  ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu Aventuri. Redactor Gabriela Onea
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 03:50
  Meteo
 • 03:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru ATENŢIE! Se schimbă ora! Ora 04,00 devine ora 03,00
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României