loader
Foto

SĂNĂTATE: Cum administrăm corect suplimentele alimentare?

La începutul acestei pandemii, pe internet au circulat foarte multe sfaturi privind suplimentele pe care e bine să le luăm pentru a ne crește imunitatea. Iată, în continuare, câteva sfaturi de la un medic cu certe competențe în acest domeniu: dr.Ruxandra Constantina, medic de medicină de familie, competență în apifitoterapie.

 

Vreau să fiu sănătos!

1.Doamna doctor, de când a început acestă pandemie au circulat diferite informații cu privire la ce medicamente sau suplimente ne pot crește imunitatea. Este în regulă să le luăm?

dr. Ruxandra Constantina: Imunitatea reprezintă baza sănătății noastre. Ea este influențată direct de stilul nostru de viață, în funcție de care putem să avem o bună imunitate (factori pozitivi: alimentație sănătoasă, hidratare corectă, mișcare in aer liber, respectarea orelor de odihnă, diminuarea stresului cotidian, administrarea de medicamente doar la recomandarea unui medic) sau putem să ne-o distrugem incet și sigur (alimentație aditivată, fast-food, alcool, zahăr, băuturi din comerț, poluare, suprasolicitare fizică și psihică prelungită, fumat). Deci nu există produse minune care pot să ne îmbunătățească pe loc imunitatea.

2.Ce pastile sau suplimente recomandați a fi utile în aceste momente și care nu au efecte negative?

dr. Ruxandra Constantina: Tinând cont de faptul că la ieșirea din iarnă organismul nostru poate avea carențe de vitamine, minerale, antioxidanți, în primul rand recomand o alimentație de primăvară bazată pe multe verdețuri, legume și fructe proaspete, salate asortate; suc de urzică, de morcov, de sfeclă roșie. Putem să ne administrăm și un preparat cu extract natural de vitamina C (rodie, struguri, citrice, fructe de padure), extract de resveratrol, plus vit D (sau ulei peste sau ulei din ficat de cod). Pentru copii este benefică gemoterapia (extract muguri de coacaz negru, muguri de brad, mlădițe de măces) la recomandarea unui medic apifitoterapeut, pe perioade limitate de timp.

(w500) Doctor Rux

3. Aceste pastile sunt benefice oricui sau sunt persoane care nu ar trebui să le ia?

dr. Ruxandra Constantina: Aceste suplimente ar trebui recomandate de un medic apifitoterapeut numai acelor persoane care au indicații ( în functie de simptome, analize, afecțiuni cronice). Nu utilizați și administrați în mod abuziv aceste produse pentru imunitate, în special copiiilor, căci ele pot avea și efecte adverse.

Aceste produse pot interfera , în anumite cazuri, și cu medicația alopată, căreia îi poate potența sau diminua actiunea.

4.Care este perioada de timp optimă pe care putem să le luăm și cu ce ciclicitate?

dr. Ruxandra Constantina: Perioada de administrare, ca și doza, depind de produs, vârsta persoanei, afecțiunile pe care le are. În general se administrează 15-30 zile în cazuri acute și 1-3 luni pentru afecțiuni cronice, degenerative.

5. A fost și este o mare problemă cu Paracetamolul. Este medicamentul minune în caz de orice răceală? De ce și-ar face cineva stocuri ?

dr. Ruxandra Constantina: Paracetamolul are o acțiune antipiretică, adică scade febra și acțiune antialgică ușoară, adică diminuează durerea de diferite cauze. Atât și nimic mai mult. În ultimul timp e folosit abuziv, pentru că intră in compoziția majorității produselor pentru răceala și gripă; atenție, poate afecta ficatul în caz de administrare prelungită sau la doze mari.

6.Traversăm o perioadă delicata...Se recomandă să nu mergem la spital decât în cazuri grave...Cum priviți automedicația în acest context?

dr. Ruxandra Constantina: În această perioadă, mai mult ca oricand, este preferabil să evităm să mergem la spital, dacă nu avem o urgență medicală sau chirurgicală. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne tratăm singuri, vom apela întotdeauna la sfatul unui medic de familie sau medic specialist, singurul care poate da un diagostic corect și un tratament adecvat.

Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos”

17:15 Prinţul Jumong

Prinţul Jumong (JUMONG, PRINCE OF THE LEGEND-Coreea de Sud, 2006)

Cu: Song Il-Kook, Han Hye-jin, Kim Seung-su

*Dramă istorică. Considerat fondatorul regatului Goguryeo, unul dintre cele trei regate istorice coreene-în anul 37 î. Hr.-Jumong a devenit un adevărat mit, un erou care a schimbat istoria, numit în legendele populare „regele sfânt de la Răsărit”. Şi totuşi, puţine detalii clare se ştiu despre viaţa lui, aşa încât adevărul istoric se împleteşte adesea cu ficţiunea şi cu elemente fantastice din mitologia asiatică. Povestea serialului începe în jurul anului 60 î. Hr., când dinastia chineză Han cucerise triburile din peninsula Coreea, iar Haemosu, liderul rebelilor, se îndrăgosteşte de frumoasa Yuhwa, fiica unui şef de clan. Deşi cei doi nu vor putea rămâne împreună, din iubirea lor vine pe lume Jumong. Douăzeci de ani mai târziu, tatăl şi fiul se reîntâlnesc, iar tânărul se maturizează şi devine un excelent luptător sub îndrumarea lui Haemosu. Când acesta este asasinat chiar de fraţii vitregi ai lui Jumong, viitorul prinţ jură să-şi răzbune tatăl şi să alunge dinastia Han de pe tron, dedicându-şi întreaga viaţă îndeplinirii acestui ţel. Redactor Anca Radu

18:30 Punctul critic

(redifuzare) Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Izabela Marinescu

Alergiile, mereu mai multe și mai grave

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Beatrice Cioba, Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

 
Dreptul de proprietate prin uzucapiune

Dreptul de proprietate prin uzucapiune

publicat: miercuri, 26 iunie 2024

Cum putem dobândi dreptul de proprietate prin uzucapiune sau prin posesia de lungă durată? Cum poate fi contestat acest drept şi cine este ...

Sophia Loren e „Frumoasa morăriţă”, la „Telecinemateca”, pe TVR 1 | VIDEO

Marţi, la „Telecinemateca”, ne delectăm cu o comedie ai cărei protagonişti sunt Sophia Loren şi Marcello Mastroianni. Pe Carmela, soţia morarului ...

Sarah Nicole Smith – „Mama de peste 9 mări și 9 țări”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 27 iunie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi ...

 

#tvr1