loader
Foto

SĂNĂTATE: Cum administrăm corect suplimentele alimentare?

La începutul acestei pandemii, pe internet au circulat foarte multe sfaturi privind suplimentele pe care e bine să le luăm pentru a ne crește imunitatea. Iată, în continuare, câteva sfaturi de la un medic cu certe competențe în acest domeniu: dr.Ruxandra Constantina, medic de medicină de familie, competență în apifitoterapie.

 

Vreau să fiu sănătos!

1.Doamna doctor, de când a început acestă pandemie au circulat diferite informații cu privire la ce medicamente sau suplimente ne pot crește imunitatea. Este în regulă să le luăm?

dr. Ruxandra Constantina: Imunitatea reprezintă baza sănătății noastre. Ea este influențată direct de stilul nostru de viață, în funcție de care putem să avem o bună imunitate (factori pozitivi: alimentație sănătoasă, hidratare corectă, mișcare in aer liber, respectarea orelor de odihnă, diminuarea stresului cotidian, administrarea de medicamente doar la recomandarea unui medic) sau putem să ne-o distrugem incet și sigur (alimentație aditivată, fast-food, alcool, zahăr, băuturi din comerț, poluare, suprasolicitare fizică și psihică prelungită, fumat). Deci nu există produse minune care pot să ne îmbunătățească pe loc imunitatea.

2.Ce pastile sau suplimente recomandați a fi utile în aceste momente și care nu au efecte negative?

dr. Ruxandra Constantina: Tinând cont de faptul că la ieșirea din iarnă organismul nostru poate avea carențe de vitamine, minerale, antioxidanți, în primul rand recomand o alimentație de primăvară bazată pe multe verdețuri, legume și fructe proaspete, salate asortate; suc de urzică, de morcov, de sfeclă roșie. Putem să ne administrăm și un preparat cu extract natural de vitamina C (rodie, struguri, citrice, fructe de padure), extract de resveratrol, plus vit D (sau ulei peste sau ulei din ficat de cod). Pentru copii este benefică gemoterapia (extract muguri de coacaz negru, muguri de brad, mlădițe de măces) la recomandarea unui medic apifitoterapeut, pe perioade limitate de timp.

(w500) Doctor Rux

3. Aceste pastile sunt benefice oricui sau sunt persoane care nu ar trebui să le ia?

dr. Ruxandra Constantina: Aceste suplimente ar trebui recomandate de un medic apifitoterapeut numai acelor persoane care au indicații ( în functie de simptome, analize, afecțiuni cronice). Nu utilizați și administrați în mod abuziv aceste produse pentru imunitate, în special copiiilor, căci ele pot avea și efecte adverse.

Aceste produse pot interfera , în anumite cazuri, și cu medicația alopată, căreia îi poate potența sau diminua actiunea.

4.Care este perioada de timp optimă pe care putem să le luăm și cu ce ciclicitate?

dr. Ruxandra Constantina: Perioada de administrare, ca și doza, depind de produs, vârsta persoanei, afecțiunile pe care le are. În general se administrează 15-30 zile în cazuri acute și 1-3 luni pentru afecțiuni cronice, degenerative.

5. A fost și este o mare problemă cu Paracetamolul. Este medicamentul minune în caz de orice răceală? De ce și-ar face cineva stocuri ?

dr. Ruxandra Constantina: Paracetamolul are o acțiune antipiretică, adică scade febra și acțiune antialgică ușoară, adică diminuează durerea de diferite cauze. Atât și nimic mai mult. În ultimul timp e folosit abuziv, pentru că intră in compoziția majorității produselor pentru răceala și gripă; atenție, poate afecta ficatul în caz de administrare prelungită sau la doze mari.

6.Traversăm o perioadă delicata...Se recomandă să nu mergem la spital decât în cazuri grave...Cum priviți automedicația în acest context?

dr. Ruxandra Constantina: În această perioadă, mai mult ca oricand, este preferabil să evităm să mergem la spital, dacă nu avem o urgență medicală sau chirurgicală. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne tratăm singuri, vom apela întotdeauna la sfatul unui medic de familie sau medic specialist, singurul care poate da un diagostic corect și un tratament adecvat.

Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos”

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1