loader
Foto

Sanda Nicola a vorbit la „Prețuiește Viața” despre cancerul de col uterin

Diagnosticul a luat-o prin surprindere, Sanda mărturisind că în acel moment nu știa absolut nimic despre acest tip de cancer.

 

Andreea Marin

În anul 2005, la vârsta de 27 de ani, Sanda Nicola, cunoscut reporter și om de televiziune, își făcea pentru prima data un examen medical complet, al cărui rezultat năucitor i-a schimbat viaţa. A aflat atunci că suferă de cancer de col uterin și i s-a recomandat histerectomie totală, ceea ce ar fi însemnat că nu ar mai fi putut niciodată să dea naștere unui copil.

Diagnosticul a luat-o prin surprindere, Sanda mărturisind că în acel moment nu știa absolut nimic despre cancerul de col uterin “cu toate că eram un reporter de televiziune și timp de trei ani am fost reporter acreditat pe sănătate, nu cunoșteam acest diagnostic”.

Povestea Sandei poate fi urmărită aici:


Din fericire, Sanda a suferit o operație de extirpare a carcinomului, medicii salvându-i aparatul reproducător “eu sunt una dintre milioanele de românce care au avut sau au în acest moment un carcinom sau care au identificat celule canceroase sau precanceroase la nivelul colului uterin, eu sunt una dintre puținele norocoase care au depistat acest lucru la timp, pentru că în continuare șase românce mor în fiecare zi de o boală care este absolut prevenibilă și tratabilă”.

Recunoaște că nu i-a fost ușor să se deschidă și să vorbească despre ceea ce i s-a întâmplat “până în momentul în care am fost absolut sigură că m-am făcut bine, până în momentul în care am înțeles că această lipsă de informație a femeilor din România este prima cauză a morții acestor femei care ajung să se îmbolnăvească, nici eu nu am vorbit deschis și membri familiei mele, cei mai mulți dintre ei au aflat foarte târziu cu ce m-am confruntat, pentru că nu îți e la îndemână să vorbești despre asta, însă dincolo de asta nu pot să nu remarc faptul că este o lipsă de educație a noastră, a femeilor din România și mă includ în acestă categorie”.

Singurul mod în care această boală poate fi tratată este să fie depistată la timp, iar Sanda recomandă tuturor femeilor să meargă o data pe an la medicul ginecolog și să facă un examen Papanicolau. De acest test poate depinde viața fiecăreia dintre noi, nu este dureros și cu trimitere de la medicul de familie, este gratuit.

***

Emisiunea „Prețuiește Viața” se difuzează în fiecare duminică, de la ora 20:45, pe TVR 1 şi online pe TVR+.

5:10 Tezaur folcloric (R)

Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Producător Roxana Pletea Popuşoi

(Reluare)

6:00 Teleshopping

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1