loader
Foto

„Satul, o lume în amurg”, un documentar ca o poezie, în premieră la TVR 1

Neștiuți de nimeni, ignorați de autorități, condamnați la veșnică uitare și o viață grea, ei sunt ultimii supraviețuitori ai satelor românești, ai unei lumi cândva pline de frumusețe și tâlc. Regizorul şi scenaristul Cătălin Apostol ne propune la TVR 1 un documentar despre o lume care își trăiește ultimele momente: satul românesc. Miercuri, 26 martie, ora 21.00.

 

În România de azi, 126 de localități au rămas complet părăsite, deși încă mai apar pe hartă și încă mai au un cod poștal. Iar fenomenul este într-o continuă creștere.

(w882) captura fo

„Zeci de sate sau cătune dispar sub ochii noștri, înghițite de lăstăriș și buruieni. O mare parte din această lume își trăiește ultimele momente, prevestind drama unui sfârșit de istorie”, îşi începe Cătălin Apostol emoţionanta poveste despre satul românesc. Urmărim în premieră documentarul „Satul, o lume în amurg” miercuri, 26 martie, de la ora 21.00, la TVR 1.

(w882) captura fo

(w882) Preot VlaÌ

Părintele Stelian Vlăsceanu urcă dealurile sălbatice de 50 de ani. În 1975, a fost numit preot paroh peste satele Târcov, Trestieni și Oleșești, din județul Buzău. Dintotdeauna a trăit jos, la șosea, în casa părintească din Pârscov, adică la vreo 15 kilometri de aici. Timp de 50 de ani s-a învrednicit să bată drumul ăsta ca să țină toate rânduielile bisericii. Nu are și n-a avut niciodată mașină, iar dacă nu-i ieșea în cale măcar vreo căruță, o lua voinicește pe jos, străbătând singur dealurile și pădurile astea, prin potop de ploi sau nămeți. Cunoaște istoria fiecărei case sau familii, știe toate năravurile, supărările, bucuriile sau virtuțile acelor oameni pe care i-a slujit cu neclintită dăruire și care, astăzi, nu mai sunt. „În satul Târcov”, povestește el, „mai sunt doar șase femei vădane, bătrâne și bolnave, și-o familie, adică soț și soție, bătrâni și ei. În Oleșești, din 42 de familii pe care le-am găsit eu când am venit preot aici, mai este una singură, iar în Trestieni au rămas doar cinci femei vădane. Asta e tot ce-a mai rămas în locurile astea...”

(w882) Fântân

Satul Fântâna Oilor, comuna Dorobanțu, județul Tulcea. „Un peisaj selenar, pustiu și cufundat într-o liniște stranie, cu case părăsite și năpădit de hățișuri uriașe de bălării. Privesc de jur împrejur și nu-mi vine să cred, totul arată ca un decor apocaliptic, ca un sat după un calaclism nuclear. Ici-colo, câțiva câini rătăciți latră ca niște fiare gata parcă să ne sfâșie. Totul e putred și uscat. Vârtejuri de vânt rece se abat peste sat, ridicând rotocoale de praf alb și înecăcios care înghite orizontul și se așterne peste case și grădini. Cam patru kilometri de drum uscat de pământ despart acest loc ireal de lumea reală de la asfalt. În sat au mai rămas doar trei familii”, continuă Cătălin Apostol să ne aducă în imagini lumea satului românesc care dispare încet-încet.

(w882) Marioara s

Abia după câteva sute de metri apare prima casă întreagă, cu zidurile vopsite în albastru și gardul impecabil aliniat de-a lungul drumului. Aici locuiește familia Drăgan. Sunt doi bătrâni de toată isprava, cu dragoste de Dumnezeu. El are 84 de ani, și de 25 de ani zace la pat după un accident vascular. Pe ea o cheamă Mărioara, are 74 de ani și s-a născut într-un sat vecin, Pecineaga, de-acolo a venit când s-au căsătorit. Sunt doi bătrâni sărmani care trăiesc greu, foarte greu, complet izolați de lume, dar care nu se plâng de nimic niciodată.

(w882) Ciubo, doc

Tot miercuri, 26 martie, de la ora 21.00, la TVR 1 facem cunoştinţă cu Christian Ciubotărescu, sau Ciubo, cum îi spun toți prietenii. E medic de familie. În 1990, a absolvit cu media 10 Facultatea de Medicină din București, a fost șef de promoție. Putea să fie medic la cele mai renumite clinici sau spitale din lume. După trei ani de stagiatură în București, el a ales, însă, să se stabilească în comuna Gârda de Sus, județul Alba, unde, de 30 de ani, umblă cu rucsacul în spate, zeci de kilometri, pentru a-i trata pe cei câțiva bătrâni care mai trăiesc în satele răsfirate prin văile și versanții munților.

Sunt câteva dintre personajele cu care regizorul şi scenaristul Cătălin Apostol stă de vorbă sau pe care ni le prezintă în documentarul „Satul, o lume în amurg”. Vedem filmul la TVR 1, miercuri, 26 martie, de la ora 21.00.

„Satul, o lume în amurg”

Regizor: Cătălin Apostol

Scenariul: Cătălin Apostol

Imagine: Doru Iacovescu

Montaj: Ela Ștefănescu

Producător: Mariu Barna (PARADOX FILM)

Foto: capturi documentar „Satul, o lume în amurg”

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Andra Soceanu şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM OANA NENECIU, director executiv Asociaţia Ecopolis

Papa Francisc și-a lansat prima enciclică cu accent pe ecologie în iunie 2015, intitulată „Laudato si” (Lăudat să fie). Acest document, primul de acest gen al unui suveran pontif, a criticat grupurile financiare și de afaceri pentru distrugerea mediului. Papa a clarificat: „Nu este o enciclică ecologică, ci o enciclică socială”.

DISCUŢIE MARIUS COCUŢ, director Caritas Bucureşti

Dimensiunea carităţii Suveranului Pontif este binecunoscută.

Supranumit „Papa săracilor”, Francisc a oferit sprijin constant celor nevoiași, iar dispariția sa a lăsat un gol în inimile multora.

DUPLEX Catedrala Greco-Catolică Sf.​ Treime Blaj cu Pr.CRISTIAN BARTA-purtător de cuvânt Arhieparhia greco-catolica a Blajului

Vizita Suveranului Pontif în municipiul din județul Alba are încă ecouri semnificative pentru comunitate. Pe 2 iunie 2019, în prezența a peste 100.000 de persoane, Sfântul Părinte Francisc a beatificat şi a ridicat la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi martiri greco-catolici, care au murit în închisorile comuniste.Venirea Papei Francisc în România şi în special pe Câmpia Libertății, la Blaj, singurul oraș episcopal din România, a stat sub motto-ul: ”Să mergem împreună!” Un îndemn la unitate şi reconciliere a României.

Invitati :Pr. IULIAN BUDĂU si DIANA DUMITRASCU, jurnalist TVR

În 2019, papa Francisc a îmbrățișat România în fiecare localitate unde s-a aflat. A avut un mesaj diferit pentru cei pentru cei prezenți la București, la Blaj, la Șumuleu Ciuc și la Iași, unde a fost și întâlnirea cu tinerii, deși Iașul nu este o localitate cu o populație majoritar catolică, însă în Moldova sunt foarte multe comunități romano-catolice.
România, ţară majoritar ortodoxă, a fost vizitată în urmă cu aproape 26 de ani şi de Papa Ioan Paul al II-a, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000). Vizita a durat trei zile și a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la marea schismă din 1054 când un papă vizita o țară majoritar ortodoxă.​

LIVE CARMEN RUSU de la Catedrala Sf Iosif in dialog cu Pr. ŞERBAN TARCIZIU, Purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

Sâmbătă, 26 aprilie, la ora 9:00, la Catedrala Sfântul Iosif, va avea loc Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc.
Sfânta Liturghie va fi prezidată de Excelența Sa Mons. Giampero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Rep. Moldova.
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc la Vatican.

ZOOM CIPRIAN NECULA, sociolog

Papa Francisc a fost un obisnuit al comunitatilor sărace, defavorizate, al penitenciarelor, azilelor, periferiilor etc. In vizita sa istorică in România, a fost primul prelat din istorie care şi-a cerut scuze, în numele bisericii, pentru discriminare şi rele tratamente. Aşa cum titrează astăzi multe publicatii, "Papa a fost primul care..."-printre altele-a cerut în mod constant un rol mai mare pentru femei în guvernarea bisericii. A dorit să se schimbe legile bisericii și a acționat în acest sens.

ZOOM Preot DANIEL Nicolae AVRAM, Eparhia de Cluj-Gherla

Cartiel Papei Francisc publicate la Editura „Viața Creștină” a Eparhiei de Cluj-Gherla, cărți care poartă amprenta unui om al lui Dumnezeu cu inimă mare și credință vie.

În paginile lor regăsim simplitatea care vindecă, înțelepciunea care călăuzește,și, mai presus de toate, bucuria Evangheliei-trăită, vestită și împărtășită.

Dacă ar fi să alegem un cuvânt care să definească întreaga viață și misiune a Papei Francisc, acel cuvânt ar fi bucurie. O bucurie care nu este superficială, ci izvorâtă din întâlnirea vie cu Cristos. Cărțile sale rămân cu noi-ca lumină, ca mângâiere, ca chemare spre o viață plină de sens.

Tot eparhia Cluj Gherla se foloseste, în acţiunile caritabile şi de unul din autoturismele cu care Papa Francisc s-a deplasat pe parcursul vizitei in România.

DISCUŢIE DIANA DUMITRAŞCU, jurnalist TVR si Pr. IULIAN BUDĂU, ordinul iezuit

ZOOM IRINA MARGARETA NISTOR, critic de film

Există multe filme despre Vatican și viața Papilor, inclusiv despre viața Papei Francisc.

TELEFON VASILE BĂNESCU, teolog
Papa Francisc, etalon de modestie şi smerenie, care a impresioanat întreaga lume creştină (şi nu numai), dincolo de diferenţele confesionale
TELEFON Pr.ADRIAN DANCĂ, Radio Vatican
Ultimele pregătiri până la începerea slujbei de inmormântare.

Ce aşteaptă lumea catolică şi creştinismul în general de acum încolo?

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

9:50 Chipul lui Iisus de pe Giulgiul din Torino, reconstituit cu inteligenţa artificială

(New discoveries on the Shroud of Turin inspire viral AI image of Jesus, Italia, 2024)

Giulgiul din Torino este unul dintre cele mai studiate şi mai controversate artefacte din istorie, dar şi unul dintre cele mai importante din Biserica Catolică. Noi descoperiri ştiinţifice au confirmat că datează din vremea lui Iisus. În plus, cu ajutorul inteligenţei artificiale, a fost reconstituit chipul lui Iisus imprimat pe Giulgiu.

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Ediţii speciale şi înmormântarea Papei Francisc, în direct, la TVR

Televiziunea Română difuzează, sâmbătă, 26 aprilie, ediţii speciale dedicate unui moment istoric pentru întreaga lume: înmormântarea Papei ...

 

#tvr1