loader
Foto

Se mai mobilizează tânăra generaţie pentru cauze de interes civic, general?

Pornind de la elanul de implicare civică ce anima tineretul la începutul anilor '90, Mihai Rădulescu şi invitaţii săi au încearcat să afle răspunsul la această întrebare luni, 21 martie, de la ora 21.00, la TVR 1. | VIDEO

 

Mihai Rădulescu
Referendum

În urmă cu exact 30 de ani, un grup de studenţi basarabeni şi români parcurgea pe jos aproape 500 de km, distanţa Chişinău-Bucureşti. Tinerii au mers timp de două săptămâni şi jumătate, uneori prin ploaie şi viscol, purtând pe umeri, cu rândul, o cruce mare din lemn, pe care aveau s-o amplaseze în centrul Capitalei României.

Istoria a reţinut „Drumul Crucii" drept prima iniţiativă de anvergură pentru refacerea unităţii spirituale dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului, după prăbuşirea comunismului. Dar istoria a mai reţinut ceva din perioada tumultoasă a anilor '90: implicarea extraordinară a tinerilor în viaţa publică, a studenţilor, în principal, elanul şi energia puse în slujba unor cauze civice.

În ce masură se mai întâmplă astăzi aşa ceva? La prima vedere, tinerii de astăzi par să fie concentraţi doar pe scopuri individuale. Dacă într-adevăr spiritul civic s-a estompat pe parcurs, cum facem să-l recuperăm? Sunt întrebări care au fost adresate în ediţia „Referendum” de luni seară, pornind de la această punte spirituală, creată în 1992 între Bucureşti şi Chişinău. Încercând să realizeze o punte peste timp, între tinerii de atunci şi cei de acum, Mihai Rădulescu ne-a aşteptat la o discuţie deschisă, pe 21 martie, de la ora 21.00, în direct la TVR 1.

„Ne uităm, aşadar, în trecut şi rememorăm acţiunea excepţională a studenţilor de atunci, cu ajutorul unora dintre protagoniştii evenimentului. Evaluăm prezentul alături de liderii studenţilor de astăzi, basarabeni şi români. Şi încercăm cu toţii să vedem ce ne rezervă viitorul din punct de vedere al implicării tinerilor în viaţa cetăţii, un aspect esenţial pentru sănătatea democratică a oricărei societăţi”, anunţă Mihai Rădulescu, realizator şi moderator al emisunii.

Au fost invitaţi la dialog senatorul Viorel Badea, fost preşedinte al Ligii Studenţilor din Universitatea din Bucureşti, av. Antonie Popescu, fost lider Liga Studenţilor 1990, sociologul Bruno Ştefan, părintele Tudor Peiu, av. Gabriel Zbârcea, Antuanela Răileanu, preşedinte Organizaţia Studenţilor Basarabeni Bucureşti, Horia Oniţa, preşedinte Alianţa Naţională a Studenţilor din România, iar prin Skype - istoricul Sergiu Musteaţă, Chişinău.

Telespectatorii sunt invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro si hotnews.ro, pe paginile de Facebook TVR 1 şi Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări vor fi prezentate în emisiune.

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea referitor la implicarea statului în acţiuni de identificare a ştirilor false, continuă încă atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.

***

La „Referendum”, o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare, iar telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” a debutat în grila de toamnă 2021 a principalului post al Televiziunii Române şi se vede în direct, în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

7:00 Universul credinţei

* Prezintă Victor Dochia

Jurnalisti: Paula Tăbîrcă, Lucia Toader, Ileana Gaiță, Răzvan Bucuroiu,

Corneliu Vlad Matache, Ciprian Dumea

​Producător Andrei-Victor Dochia

Sezon nou

8:30 Bucuria credinţei

*

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Jurnalist Paula Tăbârcă. Producător Andrei-Victor Dochia

Sezon nou

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1