Conform OMS, burnout devine una dintre principalele boli profesionale ale secolului. Cum se manifestă şi ce tratament se poate aplica aflăm în documentarul difuzat miercuri, la ora 11.00, la TVR 1.
Dacă am fost învăţaţi în copilărie să „cumpărăm” dragostea părinţilor prin cuminţenie, atunci şi ca adulţi vom face tot posibilul ca toată lumea să ne placă. Cu alte cuvinte, cauzele sindromului burnout se găsesc în primii ani de viaţă ai unui om. Ce înseamnă „burnout”, la ce poate duce această dereglare şi la ce tratament răspunde aflăm miercuri, 4 august, la ora 11.00, în documentarul „Sindromul burnout – un program de autodistrugere” (BURNOUT: A SELF-DESTRUCT PROGRAMME, Slovenia, 2020), difuzat în premieră la TVR 1.
Iniţial, burnout nu pare a se manifesta ca o dereglare, dar, în timp, simptomele sale se aseamănă cu cele ale altor tulburări psihice. Acesta e unul dintre motivele pentru care specialiştii nu au încă o definiţie foarte precisă a sindromului burnout. Dar au căzut de acord că se manifestă printr-o stare de extenuare fizică, emoţională şi mentală, amplificată de un amestec de factori personali şi de mediu.
Conform OMS, burnout devine una dintre principalele boli profesionale ale secolului. Cu toate acestea, poate fi tratat cu succes, dar în mai mulţi ani de psihoterapie. Cercetările neurologice confirmă că e nevoie de cel puţin patru ani ca să se realizeze suficiente noi sinapse pentru ca structura personalităţii să sufere o schimbare permanentă.