loader
Foto

„Idilă pentru o piatră preţioasă”, cu Michael Douglas şi Kathleen Turner, sâmbătă, la TVR 1. Trei comedii în săptămâna 13-19 noiembrie

Marţi, la „Telecinemateca”, o comedie cu Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Vittorio de Sica. Un deşert faimos în „Aventurile lui Aladin” – miercuri. Michael Douglas şi Kathleen Turner, implicaţi într-o „Idilă pentru o piatră preţioasă”, sâmbătă, la TVR 1. Filmele săptămânii, mai jos.

 

Conchita, Leonora, Marisa, Sofia, Gemma, Sisina, Cleopatra, Ines, Aida, Barbarra, Anna, Stella, Cinzia, Giulietta, Honoria, Teresa, Pupa, Antoinette, Lina... şi multe alte roluri memorabile! Sunt tot atâtea chipuri, personaje cărora italianca Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone, cunoscută de o lume întreagă drept Sophia Loren, le-a dat viaţă de-a lungul unei cariere de peste 40 de ani. Cu actriţa care obţinut primul Oscar decernat pentru interpretare pentru un rol într-o altă limbă decât engleza ne-am întâlnit marţi seară, la „Telecinemateca”, pe TVR 1. Sex-simbolul Hollywood-ului a dat viaţă, de data aceasta, frumoasei Carmela, soţia morarului Luca din regatul napoletan ocupat de spanioli. De la ora 21.00, am urmărit comedia „Frumoasa morăriţă” (LA BELLA MUGNAIA – Italia, 1955), regia Mario Camerini, în care alături de Sophia Loren, ne-am bucurat să-i vedem şi pe Marcello Mastroianni, Vittorio de Sica.

(w882)

(w882)

În regatul napoletan ocupat de spanioli, morarul Luca o duce puţin mai bine decât alţi oameni de rând, datorită soţiei lui, frumoasa Carmela, pe care o curtează toţi bărbaţii de vază din ţinut, în frunte cu guvernatorul spaniol, Don Teofilo. Carmela ştie să-i seducă, dar fără să le cedeze, obţinând diverse favoruri şi protecţie pentru soţul ei. Într-o zi, însă, Luca este implicat într-o revoltă populară şi ajunge în temniţă. Guvernatorul îi promite Carmelei că-l va elibera, dar cere în schimb să se bucure din plin de farmecele frumoasei morăriţe. Între timp, Luca reuşeşte să evadeze şi aleargă acasă, nebun de gelozie...

(w882)

(w882)

Prin ce mai poate să ne farmece un film din 1955? Prin povestea amuzantă adusă pe micul ecran... Prin jocul actoricesc perfect al celor trei italieni care au impresionat o lume cu talentul lor... Prin tihna şi liniştea pe care ţi le aduc un film din alte timpuri...

Un deșert faimos, în comedia „Aventurile lui Aladin”, miercuri seară, la TVR 1

(w882)

Seară de comedie şi miercuri, 15 noiembrie. De la ora 21.00, la TVR 1, s-a transmis în premieră „Aventurile lui Aladin” (LES NOUVELLES AVENTURES D'ALADIN), o coproducţie Franţa, Belgia, din 2015, în regia lui Arthur Benzaquen, cu: Kev Adams, Jean-Paul Rouve, Vanessa Guide, Eric Judor.

(w882)

(w882)

În ajun de Crăciun, Sam şi amicul lui Khalid se deghizează în Moşi Crăciuni ca să poată şterpeli în voie din celebrul magazin Galeriile Lafayette din Paris. Înconjurat de copii, Sam e nevoit să le spună o poveste, o versiune inventată de el a aventurilor lui Aladin. Aşa începe o călătorie imaginară într-un Bagdad de legendă, unde tânărul hoţ Aladin, ajutat de Duhul lui, trebuie să dejoace planurile diabolice ale vizirului şi s-o cucerească pe frumoasa prinţesă Shallia.

(w882)

„Aventurile lui Aladdin” a fost filmat în provincia Ouarzazate, numită ”poarta Saharei”, una dintre cele mai spectaculoase locaţii ale Marocului, situată în partea de centru-sud a ţării, în mijlocul unui platou la sud de Munţii Atlas, dar nu este singurul film care s-a turnat acolo. Faimosul deşert a mai fost loc de filmare primitor şi pentru Alfred Hitchcock, cu „The Man Who Knew Too Much”, în 1956 și pentru „Lawrence of Arabia”, al regizorului David Lean. „Mission Impossible” 5, semnat de Christopher MacQuarrie și „Star Wars” 7, al lui J.J. Abrams au fost filmate în aceeași locație, ba chiar aproape în același timp cu filmul lui Arthur Benzaquen.

(w882)

Michael Douglas şi Kathleen Turner, implicaţi într-o „Idilă pentru o piatră preţioasă”

(w882)

(w500)

Cu Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito avem întâlnire sâmbătă seară, când ne vom delecta cu un mult îndrăgit film de aventuri, cu accente de comedie. Pe 18 noiembrie, ora 21.00, TVR 1 a programat „Idilă pentru o piatră preţioasă” (ROMANCING THE STONE – SUA, Mexic, 1984), în regia lui Robert Zemeckis, producţie recompensată cu două premii Globul de Aur: pentru cea mai bună comedie şi cea mai bună actriţă (Kathleen Turner), dar şi cu o nominalizare la premiul Oscar pentru montaj.

(w500)

Joan Wilder scrie romane de dragoste de succes, dar trăieşte singură în New York şi visează să se îndrăgostească de un bărbat care seamănă cu eroii puternici din cărţile ei. Când sora ei este răpită în Columbia de o bandă de răufăcători, Joan se aventurează curajoasă în junglă, ca s-o salveze. Ştiind că bandiţii sunt, de fapt, în căutarea unui giuvaier preţios, aventurierul Jack Colton se oferă s-o ajute pe Joan şi o convinge că pot ajunge ei primii la comoară.

(w882)

(w500)

„Plin de răsturnări de situație, cascadorii şi glume pline de spirit, Idilă pentru o piatră preţioasă este o comedie plină de acțiune nemaipomenit de plăcută, care l-a transformat pe Michael Douglas într-un star, iar pe Robert Zemeckis, într-unul dintre cei mai buni regizori de la Hollywood”, notează Neil Smith, de la BBC Online.

(w882)

(w500)

„Povestea nu se oprește niciodată, totul este în mișcare! Cu o acțiune extraordinară și cascadorii, dar mai ales cu performanța strălucitoare a actriţei Kathleen Turner - este cea care face ca filmul să merite cu adevărat", este de părere Leonard Maltin's Movie & Video Guide, 1998.

 

 

18:55 Teleenciclopedia

HENRI ROUSSEAU (ep.1)

Întreaga viață, Pablo Picasso a păstrat în atelier patru tablouri, toate aparținând aceluiași pictor: Henri Rousseau. Îi adora lucrările, considerându-le un etalon pentru propria sa operă. Povestea pictorului Rousseau începe spre sfârșitul secolului al XIX-lea, la Paris-efervescent epicentru unde, zilnic, artele se reinventează. În 1868, la 24 de ani, provincialul Henri se muta la Paris și, patru ani mai târziu, se angaja ca funcționar la Oficiul Vamal. Scriitorul Alfred Jarry a fost primul care l-a numit, cu afecțiune și amuzament, Le Douanier (Vameșul). Dar, după două decenii, nesatisfăcut de meseria ingrată, Henri Rousseau hotăra să se dedice artei. În 1890, finaliza primul său autoportret, intitulat Eu însumi. Portret-peisaj, care îi înglobează personalitatea, talentul și visurile de glorie.

AMORURI BOEME. AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.2)

Sfârşitul secolului al XIX-lea aducea un suflu proaspăt în cercurile artiștilor din Europa, dar în capitala Imperiului Austro-Ungar domnea conservatorismul. Pe 3 aprilie 1897, pictorul Gustav Klimt și încă vreo 40 de avangardiști înființau Wiener Secession (Secesiunea Vieneză) punând capăt dictaturii gustului burghez, sub motto-ul Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit. (Timpurilor, arta lor. Artei -libertatea !) Emilie Flöge s-a alăturat cu entuziasm noii mișcări, ce revendica împrospătarea și... „popularizarea” curentelor artistice. Spera ca și design-ul vestimentar să se elibereze de vechile standarde și a decis că e timpul să-și pună în practică intuiția... feminină.

MITURILE GRECIEI ANTICE. PROMETHEUS: TITANUL RĂZVRĂTIT (ep.2)

Într-o zi, spune legenda, Zeus, stăpânul Olimpului, decide să schimbe ordinea în Univers. Zeus va ocupa cea mai înaltă culme. Ceilalţi confraţi vor sta pe o treaptă mai joasă, în vreme ce oamenii vor locui la poalele muntelui. La porunca suveranului, va fi organizat un mare ospăţ pe vastele câmpii din Mekone. Acolo, un bou sacrificat va fi împărţit între muritori şi divinităţi. Partea cea mai bună va reveni, desigur, zeilor. Numai că Prometheus, titanul însărcinat cu delicata misiune, are de gând să-l păcălească pe Zeus.

Producător Oana Haşegan

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1