Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indivizune? Se pot formula și alte cereri în cadrul procesului de partaj succesoral? Cât durează procedura și care sunt documentele solicitate de notar? Când se poate face partajul proprietăţii moştenite pe cale amiabilă și când în Instanță? În ediţia de joi, 30 mai, a emisiunii ,,Oamenii și legea,, am răspuns acestor întrebări.
De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU a fost Mihai TĂNĂSESCU, avocat.
.
Procedura succesiunii durează în funcție de numărul de moștenitori, de bunurile din masa succesorală și în funcție de cât de repede se obțin documentele solicitate de notar. Se poate deschide direct după deces de către moștenitori. Cu cât se așteaptă mai mult, cu atât taxele vor crește. Dacă succesiunea nu este complexă și actele sunt obținute în scurt timp, poate dura câteva săptămâni. În cazul succesiunii complexe, sau dacă actele solicitate întârzie, procedura poate dura și câteva luni.
.
Nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune. Moștenitorul poate cere oricând ieșirea, chiar și atunci când există convenții sau clauze testamentare care prevăd altfel. Daca toți moștenitorii sunt prezenți și au capacitate de exercițiu deplină, partajul se poate realiza prin buna învoială, în forma și prin actul pe care parțile le convin. Dacă printre bunurile succesorale se află imobile, convenția de partaj trebuie încheiată în formă autentică, sub sancțiunea nulității absolute.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
.
***
MODERATOR
av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
Raluca AMZĂR
REALIZATOR
Ileana GAIŢĂ
.
PRODUCĂTOR
Mihaela GRECU