loader
Foto

Festivalul „Sus la munte, la Muscel”

TVR 1 a difuzat Festivalul Național Concurs de muzică populară „Sus la munte, la Muscel” - ediţia a XI-a, în doua părti, duminica, pe 1 si 8 septembrie. Evenimentul a fost organizat și anul acesta de Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Câmpulung, în parteneriat cu Televiziunea Română și prezentat de Iuliana Tudor.

 

Înfiinţat în anul 2014, Festivalul Naţional - Concurs de muzică populară „Sus la munte, la Muscel” este o manifestare culturală de tradiţie pentru Câmpulung, ce își propune să menţină vii valorile tradiţionale ale acestei zone şi să promoveze tinere talente ale folclorului din toate regiunile ţării.

(w882)

(w882)

(w882)

 

(w882)

Festivalul Național Concurs de Muzică Populară „Sus la munte, la Muscel” a fost organizat de Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Câmpulung, în perioada 21 – 22 august 2024. În Concurs au participat 20 de tineri interpreți din toate zonele etnofolclorice ale României și un reprezentant din Republica Moldova.

(w882)

Evenimentul s-a adresat soliștilor vocali amatori din România, Republica Moldova și din cadrul comunităților românești de dincolo de granițe, cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani. Fiecare concurent a prezentat un cântec fără acompaniament (doină, cântec doinit sau balada) și un cântec cu acompaniament din zona etnofolclorică pe care o reprezintă.

(w882)

(w882)

Ca o noutate, anul acesta s-au acordat două trofee, cu aceeași valoare: Trofeul Gavriil Prunoiu și Trofeul Marioara Murărescu.

(w882)

Duminică, 1 septembrie, de la ora 21:00, TVR 1 a difuzat o parte din Festivitatea de Premiere, cu decernarea Premiului pentru frumusețea și autenticitatea costumului popular, decernarea mențiunilor III, II și I. Iar seara a continuat cu recitaluri susținute de Doinița și Ionuț Dolănescu, Felicia Stoian și Roxana Goia, George Nedelea, Mihaela Chirițescu, Dragoș Dinescu și Ema Romanescu.

(w882)

(w882)

Cea de-a doua parte a Festivalului s-a transmis pe TVR 1 duminică, 8 septembrie, de la ora 21:00 și a inclus Festivitatea de premiere cu decernarea premiilor 3, 2 si 1, precum și decernarea celor doua trofee ale Festivalului: Trofeul ”Marioara Murărescu” și Trofeul ”Gavriil Prunoiu”. În această seară au fost programate recitaluri susținute de Grigore Leșe, Niculina Stoican, Mariana Anghel, Grupul vocal bărbătesc „Doruri Muscelene”, Valentin Precup, Petronela Popa, Delia Gandore și Denis Enache.

(w882)

(w882)

Juriul festivalului a fost format din specialiști și personalităţi ale domeniului muzical - folcloric românesc: profesor doctor GRIGORE LEȘE – Președintele Juriului, ION LIVIU IANA – Directorul Festivalului și Managerul Casei de Cultură ”Tudor Mușatescu”, profesor doctor ELISE STAN - etnomuzicolog, realizator de emisiuni la Televiziunea Română, PETRE MURĂRESCU – Președintele Asociației Culturale Marioara Murărescu, ILEANA VIERU – Realizator de emisiuni folclorice la Radio România Antena Satelor, artista NICULINA STOICAN, artista MARIANA ANGHEL, VALENTIN MARIN – Etnomuzicolog, Director Radio România Antena Satelor, CĂTĂLIN IANCU – Dirijorul orchestrei ”Doina Argeșului” din Pitești

(w882)

Acompaniamentul orchestral pentru toți participanții a fost asigurat de Orchestra „Doina Argeșului” din Pitești, dirijor profesor Cătălin Iancu.

(w882)

Foto: Casa de Cultura Tudor Mușatescu Câmpulung Muscel

 

11:00 1989-DECEMBRIE ROŞU (R)

* Documentar.

Episodul 6: CLUJ-NAPOCA

Producători: Cornel Mihalache, Răzvan Butaru

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
”Atelierul artistului” Gustave Courbet, la ”Teleenciclopedia”

În 1855, capitala Franței găzduia – după Londra – propria Expoziție Universală, prezentând și un Salon al Artelor Frumoase. În seara ...

Irina Rimes la „Vis sau realitate”

Irina Rimes la „Vis sau realitate”

publicat: marţi, 10 septembrie 2024

De pe cele mai mari scene, în grădină, la... cazma! Artista a experimentat munca de peisagist, alături de Basti Ţopescu, în această ediţie „Vis ...

Icoana Maicii Domnului Lidianca - o nestemată a ortodoxiei

Icoana Maicii Domnului Lidianca - o nestemată a ortodoxiei

publicat: sâmbătă, 07 septembrie 2024

Mănăstirea Neamț, cea mai veche așezare monahală din Moldova, păstrează între zidurile ei un adevărat tezaur istoric și duhovnicesc. Biserica ...

 

#tvr1