loader
Foto

„Susţineţi ideea creării Statelor Unite ale Europei?” – azi, la „Referendum”

Pe bătrânul continent, se discută tot mai mult despre unificarea politică a Europei într-un stat federal, după modelul SUA. Întrebarea lansată de Mihai Rădulescu ne este adresată tuturor. Am văzut o nouă ediţie „Referendum” la TVR 1 luni, 6.12, de la 21.00.

 

Mihai Rădulescu
Referendum

Noua coaliţie de guvernare din Germania a anunţat că va milita pentru transformarea Europei într-un stat federal.

„Discuţia despre crearea Statelor Unite ale Europei este una veche, dar a fost relansată în acest an, odată cu debutul Conferinţei pentru viitorul Europei, o consultare publică fără precedent pe bătrânul continent. Noua putere de la Berlin speră că această consultare va prefigura un proces constituțional care să conducă la o Europa federală”, ne aminteşte Mihai Rădulescu, moderator şi realizator „Referendum”, contextul şi ne provoacă să răspundem la întrebarea-temă a emisiunii: „Susţineţi ideea creării Statelor Unite ale Europei?”.

Cu o lună în urmă, s-au exprimat în acelaşi sens şi participanţii la cel mai mare eveniment de tineret organizat de Parlamentul European, EYE 2021.
Susţinătorii ideii spun că e singura soluţie pentru a face din Europa o forţă strategică globală, în măsură să concureze cu marile puteri ale lumii, precum SUA şi China. Mai multă Europa înseamnă mai multă prosperitate şi securitate, argumentează ei. De cealaltă parte, adversarii ideii susţin că asta înseamnă pierderea suveranităţii ţărilor europene şi anularea identităţii naţionale.

„Dezbaterea privind federalizarea Europei este, aşadar, tot mai actuală şi controversată. La Referendum ne propunem să implicăm şi publicul din România, pe care îl chemăm să se pronunţe cu privire la proiectul unui stat federal european, după modelul SUA”, ne invită Mihai Rădulescu.

Pentru a înţelege mai bine subiectul şi a ne putea pronunţa în cunoştinţă de cauză, Mihai Rădulescu a invitat în studioul emisiunii „Referendum” reputaţi specialişti în afaceri europene şi politica externă: Iulian Fota, director general Institutul Diplomatic Roman, Oana Popescu Zamfir, director GlobalFocus Center, Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române şi Mihail Neamţu, scriitor, teolog şi om politic.

Telespectatorii sunt aşteptaţi, ca de obicei, să voteze şi să trimită comentarii sau întrebări pe platformele cunoscute:  stiriletvr.ro si hotnews.ro, Facebook Referendum şi Facebook TVR1. Începând cu ora 21.00, vor putea şi vota DA sau NU, ca răspuns la întrebarea ediţiei. Evoluţia votului va fi prezentată în timpul emisiunii, iar rezultatul final îl aflăm, ca de obicei, în următoarea întâlnire cu „Referendum”.

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea dacă este România ţara în care ne putem realiza visurile continuă încă atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.

***

„Referendum” este una dintre noile producţii din grila de toamnă a TVR 1, în care o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare şi la care telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” se vede în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1, în direct. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

13:00 Ora regelui

”Papa Francisc nu a fost doar un simbol, ci un exemplu viu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de religia lor, în special pentru cei aflați în nevoie”, a spus Majestatea Sa Margareta. În cartea de condoleanțe deschisă de Monseniorul Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Moldova, Altețele Lor Regale Principesele Sofia și Maria au completat în numele Custodelui Coroanei: ”Suveranul Pontif a avut România în inima Sa, iar noi l-am avut în inima noastră”.

Încărcată de semnificații, 10 Mai este, înainte de toate, Ziua Independenței Naționale (1877), dar, printr-o coincidență a istoriei, este și data în care a fost realizat Concordatul care reglementa raporturile bilaterale ale României cu Sfântul Scaun (1927). Despre evoluția centenară a relațiilor dintre Familia Regală a României și Statul Pontifical, dar și despre înrudirea membrilor dinastiei române cu cele ale Europei, până la îndepărtata Portugalie, în ”Ora Regelui” care aduce învățături cu precădere de viață, despre virtuți rare, despre iubirea de Dumnezeu și de oameni.

Prezintă: Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1