loader
Foto

Teleenciclopedia: De la Cetatea Enisala, la prădători ai oceanelor | VIDEO

Sâmbătă, 14 ianuarie, "Teleenciclopedia" a difuzat subiecte în premieră, de la ora 18:50, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

AUGUSTE RODIN (ep.4) Premieră

Începută în 1880, Poarta Infernului este destinată inițial Muzeului Artelor Decorative, ce urmează să fie amplasat în locul Palatului Orsay. Figurile inspirate din Divina Comedie a lui Dante, aflate pe monumentul de aproximativ patru metri lățime, pe șase și jumătate metri înălțime, se vor regăsi în creațiile lui Rodin din următoarele trei decenii. Succesul operei schimbă viața  artistului. El pătrunde în „lumea bună” și începe relația pasională cu tânăra sculptoriță Camille Claudel.

CETATEA ENISALA

În comuna Sarichioi, din estul județului Tulcea, se află Cetatea Enisala, singura fortificație medievală atribuită genovezilor, ce străjuia odinioară malul Mării Negre. Înălțată pe un deal calcaros, de unde domină lacurile Razelm şi Babadag, Yeni Sale, în turcă „așezare nouă”, este menționată în secolul al XV-lea de cronica lui Șükrullah, dar și în alte consemnări ale vremii.

INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 3) Premieră

Percuția presupune lovirea unui corp de altul. Cu alte cuvinte, percuționiștii bat, ciocnesc, lovesc, izbesc, pocnesc, bubuie. Toate ca să obțină „prețioasele” efecte ritmice. Câteodată, acestea ce obțin și cu tehnici mai puțin „brutale”: precum frecarea, zgârierea sau agitarea. Unele instrumente de percuție scot chiar note muzicale. Însă, noi „cercetăm”, acum, ritmul. Ritmul se definește ca o succesiune de sunete ce ne lovește urechile la intervale regulate. Dar, această caracteristică nu e suficientă: căderea unei picături de apă nu reprezintă un ritm, ci o pulsație, în engleză beat, deoarece sunetele sunt identice.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.1) Premieră

De la Atlantic până la Pacific, şi de la un pol la altul, vânează ființe deosebit de inteligente, uimind cercetătorii. În Chatham Strait –  strâmtoare aflată în sud-estul statului Alaska – e primăvară târzie și, din adâncuri, pândesc balene cu cocoașă (Megaptera novaeangliae): coloşi care ating, la maturitate, 15 metri lungime şi au 30 de tone. Grație „alchimiei” între soare și alge, vaste colonii de crustacee, printre care și Euphausia superba, prosperă de-a lungul coastei, ademenind aproximativ  3.000 de cetacee.

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

15:55 Maghiara de pe unu

(II) Redactor coordonator Kacsó Edith

Producător Szilágyi Gödri Ildikó

Transmisiune directă + înregistrare

16:45 Floarea nopţii

 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1