loader

Teleenciclopedia, cu lecţii de artă, istorie şi botanică

"Teleenciclopedia" - o bucurie pentru minte şi suflet,  în programul de  sâmbătă - 20 mai, la TVR 1 şi pe TVR +, de ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ANGKOR WAT

Continuăm să-l însoțim pe arheologul american Michael Arbuthnot, în Angkor Wat (Cambodgia),  pentru a afla tainele străvechilor khmeri. Aceştia posedau, între altele, unul dintre cele mai avansate sisteme de control al apei.

ARTA ARHITECTURII

Important nod comercial în timpul Imperiului Roman, Florenţa – capitala Republicii omonime – a cunoscut apogeul în secolele al XIV-lea şi al XV-lea, când s-au creat splendide opere de artă şi monumente arhitectonice, precum: Basilica Santa Maria del Fiore şi Baptisteriul Sfântul Ioan Botezătorul – cel mai vechi lăcaș creștin al Florenței medievale.

(w882) Bauhaus2

BAUHAUS

Şcoala Bauhaus propunea nu doar o nouă viziune artistică, ci şi un stil de viaţă lipsit de prejudecăţi. Exemple de arhitectură cu influenţe cubiste. Modificarea construcţiilor originale sub regimul nazist şi cel comunist, urmate de restaurarea lor, în 1976: totul, cu explicaţii de specialitate, în Teleenciclopedia.

CAPOCHIERUL

Unii dintre cei mai impunători „rezidenţi” vegetali ai Guyanei sunt capochierii (Ceiba pentandra) – care, datorită pufului, ce le învăluie seminţele, şi lemnului moale, au fost supranumiţi „arbori de bumbac”, sau „arbori de brânză”.

SUFRAGETELE

Sufragetele din Marea Britanie –  reprezentante ale mişcării feministe, la început de secol XX. Aflăm şi ne inspirăm din experienţa lor, în ediţia din 20 mai a Teleenciclopediei.

(w500) Sufragete

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1