loader

Teleenciclopedia, cu lecţii de artă, istorie şi botanică

"Teleenciclopedia" - o bucurie pentru minte şi suflet,  în programul de  sâmbătă - 20 mai, la TVR 1 şi pe TVR +, de ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ANGKOR WAT

Continuăm să-l însoțim pe arheologul american Michael Arbuthnot, în Angkor Wat (Cambodgia),  pentru a afla tainele străvechilor khmeri. Aceştia posedau, între altele, unul dintre cele mai avansate sisteme de control al apei.

ARTA ARHITECTURII

Important nod comercial în timpul Imperiului Roman, Florenţa – capitala Republicii omonime – a cunoscut apogeul în secolele al XIV-lea şi al XV-lea, când s-au creat splendide opere de artă şi monumente arhitectonice, precum: Basilica Santa Maria del Fiore şi Baptisteriul Sfântul Ioan Botezătorul – cel mai vechi lăcaș creștin al Florenței medievale.

(w882) Bauhaus2

BAUHAUS

Şcoala Bauhaus propunea nu doar o nouă viziune artistică, ci şi un stil de viaţă lipsit de prejudecăţi. Exemple de arhitectură cu influenţe cubiste. Modificarea construcţiilor originale sub regimul nazist şi cel comunist, urmate de restaurarea lor, în 1976: totul, cu explicaţii de specialitate, în Teleenciclopedia.

CAPOCHIERUL

Unii dintre cei mai impunători „rezidenţi” vegetali ai Guyanei sunt capochierii (Ceiba pentandra) – care, datorită pufului, ce le învăluie seminţele, şi lemnului moale, au fost supranumiţi „arbori de bumbac”, sau „arbori de brânză”.

SUFRAGETELE

Sufragetele din Marea Britanie –  reprezentante ale mişcării feministe, la început de secol XX. Aflăm şi ne inspirăm din experienţa lor, în ediţia din 20 mai a Teleenciclopediei.

(w500) Sufragete

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1