loader
Foto

Teleenciclopedia: Muzeul d'Orsay, fosta gară devenită simbol cultural

Ediția din 8 octombrie a Teleenciclopediei ne prilejuiește plimbări prin New York și Paris, dar și prin păduri însuflețite de faună. Pe TVR1 de la ora 18.50, în reluare pe 10 octombrie de la ora 11:00. | VIDEO

 

Teleenciclopedia

George Bellows - Docheri (ep. 1) premieră

La începutul secolului al XX-lea, New York este a doua aglomerație urbană din lume, după Londra, iar în Insula Manhattan se naște stilul de viață american.

Italianul Giovanni da Verrazzano descoperă golful în 1524, iar 60 de ani mai târziu, englezul Henry Hudson se îmbogățește păcălind indienii. În 1624, olandezii cumpără insula – însă „tranzacția” nu este recunoscută de indigeni. Astfel începea capitalismul american, care profita deja de comerțul cu sclavi. Noul Amsterdam le revine englezilor, în 1664, și capătă numele New York.

(w882) Docheri pi

În 1811, un îndrăzneț plan de extindere pe orizontală propune împărțirea orașului în 2.028 de sectoare. Apoi dezvoltarea a continuat pe verticală. Suntem în 1912 și, la nici 30 de ani, George Bellows pictează Docheri – un tablou de 114 pe 161 de centimetri.

Credit foto: nationalgallery.org.uk

Colaboraționism și rezistență în Franța (ep. 6) premieră

În august 1944, Radio Londra anunță debarcarea Aliaților în sudul Franței, pe coasta provensală a Mediteranei. Euforia eliberării dezlănțuie resentimentele populației față de colaboraționiști. Bucuria se împletește cu ura și, în vidul legislativ creat de prăbușirea regimului de la Vichy, până la reinstaurarea Republicii, pretutindeni, au loc „epurări”. Dar procesele cu greu aplanează ranchiuna și ura societății. După eliberare, Franța luptă din nou – de data aceasta, pentru a uita. Se încheiaseră luptele, dar nu și conturile. Pacea nu compensează furia țării care încearcă să ierte, fără să reușească, cu adevărat. Memoria colectivă încă gestionează moștenirea apăsătoare a acelor ani.

* Muzeul d'Orsay (ep. 1) premieră

În inima Parisului, se înalță un monument de o frumusețe aparte: Muzeul d'Orsay. Fațada din piatră ascunde un impresionant schelet din 12.000 de tone de metal, depășind cu mult prestigiosul turn Eiffel. Structura cu nava de 32 de metri înălțime a trecut prin numeroase schimbări de-a lungul timpului, fiind azi unul dintre cele mai admirate muzee din lume. Dar în zorii secolului al XX-lea, aici se înălța legendara gară d'Orsay, construcția revoluționară destinată Expoziției Universale din 1900. Colosalul proiect a fost finalizat în numai doi ani, și inaugurat la 14 iulie, în ciuda îngustimii terenului din centrul aglomerat al orașului. Inginerii au trebuit să inventeze o configurație care să includă 15 căi ferate și primele tuneluri pariziene. Abandonat după cel de-al Doilea Război Mondial, locul a fost, pe rând, adăpost pentru soldații reîntorși din Germania, un teatru și parcare. Abia la începutul anilor ‘80 a devenit muzeu.

(w882) Musee d Or

*  Regele pădurii (ep. 6)

Când vara e pe sfârșite, coarnele indică sănătatea și statutul „proprietarului”, în timp ce maladiile congenitale sau degenerative determină asimetrii, diformități sau chiar lipsa podoabei caracteristice speciei. Supremația cerbului poate fi vremelnică și fiecare luptă câștigată îi reconfirmă rangul. Pe la 10-12 ani, coarnele ating dimensiunile maxime, 70-120 cm, cântărind între 1 și 5 kilograme fiecare, și alcătuiesc o cunună armonioasă, frumos curbată, cu numeroase ramificații. Când masculul se apropie de 14 ani, deși continuă să apară, coarnele nu mai cresc în mărime, dimpotrivă, devin mai ușoare, mai fragile.

(w882) Cerb Telee

Monarhul „asaltat” de aspiranții mai puternici își predă turma. Va duce un trai solitar, departe de foștii supuși. În libertate, un cerb trăiește 17-18 ani, așa că „suveranul detronat” își va petrece senectutea ... „în exil”.

***

Producător:  Oana Haşegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1