loader
Foto

"Teleenciclopedia", prilej de călătorii din Țara Galilor în Australia | VIDEO

Amăsfoit din nou paginile Teleenciclopediei de la TVR 1, sâmbătă, 26 septembrie, ora 18:50, cu informații și amintiri despre artă, istorie și biologie, în călătorii ce străbat lumea.

 

Teleenciclopedia

CLAUDE MONETRĂSĂRIT DE SOARE

De la faimosul Răsărit de soare, ce i-a conferit calitatea de Părinte al Impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului împodobit cu nuferi, Claude Monet și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină.

(w882)

A lucrat neobosit de la vârsta de 15 ani până când a murit, în 1926, la 86 de ani, lăsând umanității peste 2.000 de tablouri.

BĂTĂLIA DE LA VERDUN

Bătălia de Verdun se încheie oficial la 18 decembrie 1916, odată cu primele ninsori – mai exact după 303 zile de la bombardamentul nimicitor declanșat la 21 februarie, în același an. Totuși, luptele continuă încă opt luni în Bois des Caures şi pe Dealul Mortului, iar până la finalul războiului vor mai trece doi ani.

(w882) Verdun

Bilanțul celei mai lungi bătălii din Primul Război Mondial: 40 de milioane de victime (dintre care 10 milioane – soldați).

CONSTRUCTORII DE CASTELE

Construit de Edward I, Castelul Harlech avea să fie cucerit de Regele Owain. Revolta velșilor a fost înăbușită de prințul Hal – Harry de Monmouth, viitorul rege Henric al V-lea. În timpul Războiului celor Două Roze, fortăreața  a funcționat ca sediu principal al dinastiei  Lancaster în lupta împotriva regelui Edward al IV-lea, din Casa de York.

(w882) Harlech ca

Castelul Harlech și-a dovedit, din nou,  invincibilitatea în timpul Războiului Civil (1642- 1651) dintre regaliști și parlamentarii conduși de Oliver Cromwell. Odată cu execuția lui Charles I, în 1649, se încheia și epoca castelelor, ultimul bastion fiind Castelul Raglan.

INSULA ROTTNEST

În timpul nemiloaselor veri australe, rezervele de apă dulce de pe Rottnest, precare din cauza substratului calcaros, se împuținează drastic. Versatile, marsupialele quokka au învățat să valorifice la maximum sursele alternative, precum suculenta Tecticornia.

(w882) Quokka ani

Deși săracă nutrițional, planta este săptămâni în șir unica formă de hidratare. Cele mai vulnerabile sunt exemplarele tinere. Spre deosebire de quokka, delfinii „cu bot de sticlă” (Tursiops truncatus) se bucură de valurile perfecte din largul coastei Australiei Occidentale și de apele bogate în pește – hrană pe care o împart cu vulturii pescar (Pandion cristatus).

***

Producător:  Oana Hașegan
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1