loader

"Teleenciclopedia", prilej de călătorii din Țara Galilor în Australia | VIDEO

Amăsfoit din nou paginile Teleenciclopediei de la TVR 1, sâmbătă, 26 septembrie, ora 18:50, cu informații și amintiri despre artă, istorie și biologie, în călătorii ce străbat lumea.

 

Teleenciclopedia

CLAUDE MONETRĂSĂRIT DE SOARE

De la faimosul Răsărit de soare, ce i-a conferit calitatea de Părinte al Impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului împodobit cu nuferi, Claude Monet și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină.

(w882)

A lucrat neobosit de la vârsta de 15 ani până când a murit, în 1926, la 86 de ani, lăsând umanității peste 2.000 de tablouri.

BĂTĂLIA DE LA VERDUN

Bătălia de Verdun se încheie oficial la 18 decembrie 1916, odată cu primele ninsori – mai exact după 303 zile de la bombardamentul nimicitor declanșat la 21 februarie, în același an. Totuși, luptele continuă încă opt luni în Bois des Caures şi pe Dealul Mortului, iar până la finalul războiului vor mai trece doi ani.

(w882) Verdun

Bilanțul celei mai lungi bătălii din Primul Război Mondial: 40 de milioane de victime (dintre care 10 milioane – soldați).

CONSTRUCTORII DE CASTELE

Construit de Edward I, Castelul Harlech avea să fie cucerit de Regele Owain. Revolta velșilor a fost înăbușită de prințul Hal – Harry de Monmouth, viitorul rege Henric al V-lea. În timpul Războiului celor Două Roze, fortăreața  a funcționat ca sediu principal al dinastiei  Lancaster în lupta împotriva regelui Edward al IV-lea, din Casa de York.

(w882) Harlech ca

Castelul Harlech și-a dovedit, din nou,  invincibilitatea în timpul Războiului Civil (1642- 1651) dintre regaliști și parlamentarii conduși de Oliver Cromwell. Odată cu execuția lui Charles I, în 1649, se încheia și epoca castelelor, ultimul bastion fiind Castelul Raglan.

INSULA ROTTNEST

În timpul nemiloaselor veri australe, rezervele de apă dulce de pe Rottnest, precare din cauza substratului calcaros, se împuținează drastic. Versatile, marsupialele quokka au învățat să valorifice la maximum sursele alternative, precum suculenta Tecticornia.

(w882) Quokka ani

Deși săracă nutrițional, planta este săptămâni în șir unica formă de hidratare. Cele mai vulnerabile sunt exemplarele tinere. Spre deosebire de quokka, delfinii „cu bot de sticlă” (Tursiops truncatus) se bucură de valurile perfecte din largul coastei Australiei Occidentale și de apele bogate în pește – hrană pe care o împart cu vulturii pescar (Pandion cristatus).

***

Producător:  Oana Hașegan
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1