loader
Foto

„Teleenciclopedia": Dali și suprarealismul | VIDEO

Personalități vizionare care au schimbat istoria, dar și pagini de istorie și științe naturale, pe 20 februarie, la ora 18:45, la TVR1 și pe TVR+, când ne-am întâlnit din nou cu „Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

DALI – „PERSISTENȚA MEMORIEI"

Tabloul Persistența Memoriei a fost prezentat la galeria Julien Levy din New York, în 1932, într-o expoziție ce introducea fantasmele suprarealismului în America.

Autorul, Salvador Dalí (născut în 2 mai 1904, la Figueres, în familia unui notar cu vederi anticlericale și separatiste) aspira la gloria transatlantică și avea să ajungă curând un veritabil superstar internațional.

Despre el, părintele psihanalizei, Sigmund Freud, declara fascinat, în 1938: „N-am văzut niciodată un prototip de spaniol atât de perfect. Ce fanatic !”

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

La 29 decembrie 1935, Exupéry și mecanicul său, André Prévot, decolau din Paris spre Saigon. Urmau să se prăbușească în plin deșert ... Din fericire au supraviețuit. În 1938, cu prima de asigurare încasată după accident, Exupéry a achiziționat un alt avion, plănuind să efectueze, împreună cu același Prévot, un zbor de 14.000 de km, de la New York până în Țara de Foc, trecând peste Anzi.

CONSTRUCTORII DE CASTELE

În Evul Mediu Mijlociu, Țara Galilor era înțesată cu splendidele castele ale regelui anglo-saxon Edward I. Printre ele și grandiosul castel Caernarfon, finalizat în anul 1330, unde a dorit să realizeze un „spectacol al puterii regale”. Chiar și după aproape 700 de ani de existență, fortăreața nu a pierdut nimic din grandoarea de odinioară.

(w882) Caernarfon

MAIMUȚELE PĂIANJEN

Cercetătorii se reîntorc în junglă pentru a afla dacă grupul de Ateles geoffroyi eliberat a rezistat în libertate. Din păcate, probabil niciuna dintre maimuțele eliberate de ARCAS nu mai trăiește ... Surpriza este oferită de Monita, puiul lui Infinity, „eroina” documentarului, care nu doar a supraviețuit, are o nouă familie !

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător: Oana Haşegan

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

12:30 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1