loader
Foto

„Teleenciclopedia": Dali și suprarealismul | VIDEO

Personalități vizionare care au schimbat istoria, dar și pagini de istorie și științe naturale, pe 20 februarie, la ora 18:45, la TVR1 și pe TVR+, când ne-am întâlnit din nou cu „Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

DALI – „PERSISTENȚA MEMORIEI"

Tabloul Persistența Memoriei a fost prezentat la galeria Julien Levy din New York, în 1932, într-o expoziție ce introducea fantasmele suprarealismului în America.

Autorul, Salvador Dalí (născut în 2 mai 1904, la Figueres, în familia unui notar cu vederi anticlericale și separatiste) aspira la gloria transatlantică și avea să ajungă curând un veritabil superstar internațional.

Despre el, părintele psihanalizei, Sigmund Freud, declara fascinat, în 1938: „N-am văzut niciodată un prototip de spaniol atât de perfect. Ce fanatic !”

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

La 29 decembrie 1935, Exupéry și mecanicul său, André Prévot, decolau din Paris spre Saigon. Urmau să se prăbușească în plin deșert ... Din fericire au supraviețuit. În 1938, cu prima de asigurare încasată după accident, Exupéry a achiziționat un alt avion, plănuind să efectueze, împreună cu același Prévot, un zbor de 14.000 de km, de la New York până în Țara de Foc, trecând peste Anzi.

CONSTRUCTORII DE CASTELE

În Evul Mediu Mijlociu, Țara Galilor era înțesată cu splendidele castele ale regelui anglo-saxon Edward I. Printre ele și grandiosul castel Caernarfon, finalizat în anul 1330, unde a dorit să realizeze un „spectacol al puterii regale”. Chiar și după aproape 700 de ani de existență, fortăreața nu a pierdut nimic din grandoarea de odinioară.

(w882) Caernarfon

MAIMUȚELE PĂIANJEN

Cercetătorii se reîntorc în junglă pentru a afla dacă grupul de Ateles geoffroyi eliberat a rezistat în libertate. Din păcate, probabil niciuna dintre maimuțele eliberate de ARCAS nu mai trăiește ... Surpriza este oferită de Monita, puiul lui Infinity, „eroina” documentarului, care nu doar a supraviețuit, are o nouă familie !

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător: Oana Haşegan

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1