loader

Teleenciclopedia: Gertrude Bell şi Abația Sf. Petru din Moissac

O nouă ediţie aTeleenciclopediei ne-a încântat prima zi de aprilie, la TVR 1 şi pe TVR+, de la ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ARTA ARHITECTURII

Ajungem de 1 aprilie în Franţa, pentru descoperirea de noi splendori arhitecturale: Poarta Carolingiană (sau Sala Regelui), Abaţia din Lorsch şi Abația Sfântul Petru din Moissac – cel mai prestigios centru monahal din sud-vestul Franței, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1998.

(w882) Moissac

COCOTIERUL

„Candidați ideali” ai oricărui ipotetic concurs de frumuseţe vegetală, cocotierii (Cocos nucifera) sunt cultivaţi în regiunile tropicale pentru diferite utilizări, culinare sau neculinare. Marinarii lui Vasco da Gama i-au denumit „coco” – cuvânt care în argoul portughez înseamnă „maimuţă” sau ,,cap rotund”.

GERTRUDE BELL. REGINA DEŞERTULUI

La începutul secolului al XX-lea, luptele crâncene pentru supremaţie însângerau nisipurile fierbinți ale Peninsulei Arabice. Cu toate acestea, în anul 1913, o englezoaică aristocrată, absolventă a Universităţii Oxford, pe nume Gertrude Margaret Bell, se hotăra – dintr-o  pasiune  mistuitoare pentru civilizaţia Orientului Mijlociu – să traverseze nemilosul deşert arab. ,,Odiseea orientală” a temerarei Miss Bell avea să schimbe cursul istoriei.

(w882) Gertrude B

LILIECII  GIGANTICI

Liliecii gigantici (denumiţi ştiinţific Pteropus Livingstonii – în memoria exploratorului scoţian David Livingstone) sunt o specie endemică, întâlnită doar în Insulele Comore. Le descoperim secretele şi tabieturile în ultimele minute ale Teleenciclopediei din 1 aprilie.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

12:30 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1