loader
Foto

Ultimul episod al seriei "Godunov", la TVR 1 | VIDEO

Joi, 9 septembrie, la TVR 1, de la ora 23.00, v-am invitat să urmăriți ultimul episod al serialului rusesc "Godunov".

 

Țarul rus Boris Fiodorovici Godunov prinde viață într-o mega producţie lansată în Rusia în 2019 și prezentată acum la TVR 1.

Seria are la bază romanul lui Konstantin Badigin „Naufragiu pe insula speranței” din 1978. TVR 1 a difuzat primul sezon al producţiei începând cu 23 iunie, iar din 11 august, pasionaţii de drame istorice s-au bucurat de cel de-al doilea sezon, în fiecare seară de miercuri şi joi, de la ora 23.00.

Acțiunea are loc în secolul al XVI-lea, când se desfăşoară una dintre cele mai complexe și controversate perioade din istoria Rusiei. Telespectatorii vor vedea dedesubturile bătăliei pentru tron, cu iubiri neîmpărtășite, trădări şi intrigi, miza fiind mai mare decât viaţa personajelor, deoarece viitorul regatului depinde de acțiunile lor.

Încă de la difuzarea primului sezon, Godunov a devenit cel mai popular serial al anului 2019 la televiziunea rusă. Povestea ascensiunii țarului rus Boris Godunov, cu intrigi de curte, dragoste și ură în Evul Mediu rus - toate acestea au stârnit un interes imens din partea publicului larg.

Dincolo de scenariul istoric, Godunov impresionează prin decorurile și costumele fastuoase, o bună parte din buget fiind investită pentru ca acestea să redea realitatea acelor vremuri şi locuri, într-un mod cât mai fidel. Aşa cum au declarat producătorii, totul este autentic, majoritatea scenelor exterioare fiind filmate în locaţiile reale unde s-au desfăşurat evenimentele istorice. Actorul Alexander Ustiugov, care îl interpretează pe Fiodor Romanov (tatăl viitorului țar Michael Romanov), a declarat presei: „Am filmat scene chiar pe veranda sub care a fost îngropat Maliuta Skuratov. Am mers practic în toate locurile istorice. În cei 20 de ani de cinematografie, nu am văzut niciodată decoruri atât de fastuoase. Ca un copil, m-am uitat mirat la Vechea Moscovă creată.”

Considerată una dintre cele mai bune miniserii istorice realizate vreodată, Godunov surprinde frământările, intrigile și violența sfârşitului de secol XVI şi începutului de secol XVII. Filmat în locațiile originale ale evenimentelor istorice, Godunov aduce evenimentele, decorurile şi costumele autentice, inclusiv în ceea ce priveşte mâncărurile, băuturile sau ceremoniile religioase.

Numai pentru realizarea superbelor costume au fost necesare circa 5.760 de ore! Hainele țarului Fiodor și haina sa de zibel; brocartul - toate au fost cusute special pentru film. Acest lucru a fost realizat de către meșterii vechiului atelier de la Mănăstirea Novospassky a căror migală avea ca rezultat aproximativ câte 5 centimetri pe zi! Au fost folosite pietre prețioase autentice și fir de aur realizat manual, readucând tot ceea ce scotea în evidenţă îmbrăcămintea claselor superioare din acea epocă. Producătorii serialului au avut în vedere şi cele mai mici detalii, de la cai și trăsuri, articole de podoabe şi bijuterii, la elementele bucătăriei medievale ruseşti, cu mâncărurile şi băuturile tradiţionale din acea epocă – toate fiind conforme cu acele vremuri istorice.

Aşa cum declara presei regizorul Timur Alpatov (care a făcut echipă cu regizorul de Alexei Andrianov): „Acesta este un film despre poporul rus, sufletul rus și am încercat să arătăm acel suflet pe tot parcursul filmului.” Şi se pare că acest ţel a fost atins, „Godunov” câștigând Oscarurile rusești - Golden Eagle Awards.

Rolul principal a fost atribuit actorului Serghei Bezrukov, cel mai tânăr beneficiar al premiului de stat din Rusia, şi fost director artistic al Teatrului Dramatic din Moscova. Alături de el, din distribuţie fac parte numeroşi actori ruși extrem de populari.

GODUNOV (GODUNOV – Rusia, 2018)
Cu: Serghei Bezrukov, Aleksandra Nikiforova, Svetlana Hodcenkova, Andrei Merzlikin
Dramă istorică. Spre sfârşitul secolului XVI, Rusia condusă de Ivan cel Groaznic, ai cărui ani de glorie au trecut, trăieşte vremuri tulburi, conspiraţii, răscoale şi invazii ale tătarilor. Moartea ţarului duce la instalarea pe tron a fiului său, care, fiind bolnav mintal, are nevoie de un regent. Aşa începe ascensiunea ambiţiosului Boris Godunov, fost membru al gărzii personale a lui Ivan şi căsătorit cu fiica acestuia. Întâi regent, apoi ţar încoronat de Adunarea Naţională, Godunov a fost cel care a pus capăt îndelungatei domnii a dinastiei Rurik, rămânând în istorie drept una dintre cele mai misterioase figuri politice ale Ţaratului Rusiei.

6:00 Teleshopping

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

DISCUŢIE CODRUŢ PÎNZARU, jurnalist TVR

DISCUTIE LUMINIŢA VÎLCEA, astrolog

Previziunile astrale ale lunii iulie + noua reglementare a CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a adoptat o modificare a Codului de Reglementare în Audiovizual ce vizează emisiunile care conţin horoscop sau numerologie, scrie Pagina de Media.
CNA va obliga televiziunile şi radiourile ca orice program care abordează aceste subiecte să facă o menţiune la început, măsură luată în urma unei propuneri a Ministerului Educației.
„Informaţiile din acest program nu au bază ştiinţifică” este mesajul care va fi obligatoriu pentru toate programele care „recomandă comportamente inspirate de astrologie, horoscop sau numerologie”.

DISCUŢIE ALEXANDRU GAVRILESCU, arhitect

Mulţi proprietari demarează proiecte de amenajări interioare în această perioadă. La ce nu trebuie sa facem rabat de la calitate, cum devn interioarele o poveste în sine, nu doar un spațiu redecorat, tendințe actuale există în amenajări.

ZOOM RĂZVAN POPA, General Manager al Geoparcului Internațional UNESCO Ținutul Buzăului

Trovanții prind viață: Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului deschide un nou centru de vizitare interactiv la Bozioru. Centrul de vizitare este dedicat trovanților și Deltei preistorice. Vizitatorii descoperă istoria geologică prin realitate augmentată și experiențe interactive.
Aici, vizitatorii pot afla secretele formării trovanților, pietrele misterioase din Geoparc, și pot explora Delta preistorică prin realitate augmentată, exponate fizice și reconstrucții ale faunei de acum 12 milioane de ani.

Proiectul s-a realizat cu implicarea comunității și cu sprijin public și privat.

DISCUŢIE IULIANA LUPU, medic primar dermatolog

Vara este asociată cu vacante, plaje insorite, drumeţii şi, în ultmii ani, obligatoriu, cremele cu fator de protectie-SPF. Cum alegem protectia solară, cum se aplică, cum ne expunem la soare şi ce remedii avem în caz de insolaţie. Ce sunt petele cauzate de expunerea incorectă la soare şi ce soluţii avem la îndemnână pentru a ne păstra pielea cât mai sănătoasă.

DISCUŢIE ROXANA MISCHIANU,medic psihiatru cu competenţe în medicină sexuală

44% dintre tinerii români evită să discute cu medicul despre sănătatea sexuală, din rușine, iar 1 din 10 cred, în mod greșit, că bolile cu transmitere sexuală nici măcar nu pot fi diagnosticate.
Deși sunt tot mai activi online și aparent bine informați, subiectul BTS rămâne un tabu major pentru tineri.Conform unui studiu Path,principalele bariere în calea testării sunt lipsa informării, frica de rezultate și teama de stigmatizare.
Vara aceasta, la doua festivaluri mari (Electric Castle și Summer Well), continuă programul „Testat e Hot”. Sunt organizate testări gratuite BTS, direct în mijlocul festivalurilor, alături de echipe medicale și sesiuni de discuții deschise. Scopul: normalizarea dialogului despre sănătatea intimă și încurajarea prevenției într-un cadru sigur și prietenos.

ZOOM ALEXANDRU PLEŞOIANU coordonatorul echipei MAVIS Artifical Hearts-echipa care a realizat inima artificială prezentată la OSAKA

La Expo 2025 Osaka, printre inovațiile așteptate de peste 28 de milioane de vizitatori, o echipă de studenți din Iași atrage toate privirile: MAVIS prezintă BabyHeart-cea mai mică inimă artificială pediatrică din lume.
Inima, complet implantabilă, a fost expusă în Pavilionul României, alături de o imprimantă 3D care a realizat miniaturi live pentru vizitatori. Peste 300 de persoane au asistat la demonstrații în laboratorul interactiv. Tinerii cercetători au susținut o prezentare oficială în fața unei audiențe internaționale, detaliind aplicațiile clinice și perspectivele de cercetare ale proiectului lor.
Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași sunt finaliști ai campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României” derulată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

DISCUŢIE ANGA SIGARTĂU actriţă şi regizoare şi DRAGOS PANDELE, manager cultural, organizatori Shakespeare Imaginarium

Proiectul Shakespeare Imaginarium-o vara elizabetană la Palatele Brâncoveneşti debutat în 2023 şi propune publicului montări shakespeariene în aer liber la Palatele Brancoveneşti de la Mogoşoaia. Montările din anii trecuţi, Romeo si Julieta şi Imblanzirea scorpiei sunt completate, anul acesta, de Neguţătorul din Veneţia. Toate spectacolele sunt jucate cu costume elizabetane, inspirate din moda vremii lui Shakespeare, sunt imersive-presupunând o formă de interacţiune cu publicul şi sunt gândite special pentru curtea interioara a Palatului de la Mogoşoaia.

Spectacolele proiectului propun motări originale, pentru a fi jucate în aer liber, cu costume elizabethane spectaculoase, totul pentru a crea o experiență imersivă, complet nouă, cât mai apropiată celei oferite de celebrul Teatrul Globe, din vremea dramaturgului englez.

LIVE CARMEN RUSU

Sâmbătă, 5 iulie, de la ora 10:00, Casa Madrigal își deschide porțile într-o zi specială, în care Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” marchează 62 de ani de la primul său concert pe scenă.
Sub titlul „Madrigal Open House-Trei lumi. O singură casă”, evenimentul se desfășoară sub auspiciile Galeriei Madrigal și propune publicului o experiență extinsă pe trei paliere, în universul uneia dintre cele mai iubite instituții culturale din România.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

 

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr1