loader
Foto

Ultimul episod al seriei "Godunov", la TVR 1 | VIDEO

Joi, 9 septembrie, la TVR 1, de la ora 23.00, v-am invitat să urmăriți ultimul episod al serialului rusesc "Godunov".

 

Țarul rus Boris Fiodorovici Godunov prinde viață într-o mega producţie lansată în Rusia în 2019 și prezentată acum la TVR 1.

Seria are la bază romanul lui Konstantin Badigin „Naufragiu pe insula speranței” din 1978. TVR 1 a difuzat primul sezon al producţiei începând cu 23 iunie, iar din 11 august, pasionaţii de drame istorice s-au bucurat de cel de-al doilea sezon, în fiecare seară de miercuri şi joi, de la ora 23.00.

Acțiunea are loc în secolul al XVI-lea, când se desfăşoară una dintre cele mai complexe și controversate perioade din istoria Rusiei. Telespectatorii vor vedea dedesubturile bătăliei pentru tron, cu iubiri neîmpărtășite, trădări şi intrigi, miza fiind mai mare decât viaţa personajelor, deoarece viitorul regatului depinde de acțiunile lor.

Încă de la difuzarea primului sezon, Godunov a devenit cel mai popular serial al anului 2019 la televiziunea rusă. Povestea ascensiunii țarului rus Boris Godunov, cu intrigi de curte, dragoste și ură în Evul Mediu rus - toate acestea au stârnit un interes imens din partea publicului larg.

Dincolo de scenariul istoric, Godunov impresionează prin decorurile și costumele fastuoase, o bună parte din buget fiind investită pentru ca acestea să redea realitatea acelor vremuri şi locuri, într-un mod cât mai fidel. Aşa cum au declarat producătorii, totul este autentic, majoritatea scenelor exterioare fiind filmate în locaţiile reale unde s-au desfăşurat evenimentele istorice. Actorul Alexander Ustiugov, care îl interpretează pe Fiodor Romanov (tatăl viitorului țar Michael Romanov), a declarat presei: „Am filmat scene chiar pe veranda sub care a fost îngropat Maliuta Skuratov. Am mers practic în toate locurile istorice. În cei 20 de ani de cinematografie, nu am văzut niciodată decoruri atât de fastuoase. Ca un copil, m-am uitat mirat la Vechea Moscovă creată.”

Considerată una dintre cele mai bune miniserii istorice realizate vreodată, Godunov surprinde frământările, intrigile și violența sfârşitului de secol XVI şi începutului de secol XVII. Filmat în locațiile originale ale evenimentelor istorice, Godunov aduce evenimentele, decorurile şi costumele autentice, inclusiv în ceea ce priveşte mâncărurile, băuturile sau ceremoniile religioase.

Numai pentru realizarea superbelor costume au fost necesare circa 5.760 de ore! Hainele țarului Fiodor și haina sa de zibel; brocartul - toate au fost cusute special pentru film. Acest lucru a fost realizat de către meșterii vechiului atelier de la Mănăstirea Novospassky a căror migală avea ca rezultat aproximativ câte 5 centimetri pe zi! Au fost folosite pietre prețioase autentice și fir de aur realizat manual, readucând tot ceea ce scotea în evidenţă îmbrăcămintea claselor superioare din acea epocă. Producătorii serialului au avut în vedere şi cele mai mici detalii, de la cai și trăsuri, articole de podoabe şi bijuterii, la elementele bucătăriei medievale ruseşti, cu mâncărurile şi băuturile tradiţionale din acea epocă – toate fiind conforme cu acele vremuri istorice.

Aşa cum declara presei regizorul Timur Alpatov (care a făcut echipă cu regizorul de Alexei Andrianov): „Acesta este un film despre poporul rus, sufletul rus și am încercat să arătăm acel suflet pe tot parcursul filmului.” Şi se pare că acest ţel a fost atins, „Godunov” câștigând Oscarurile rusești - Golden Eagle Awards.

Rolul principal a fost atribuit actorului Serghei Bezrukov, cel mai tânăr beneficiar al premiului de stat din Rusia, şi fost director artistic al Teatrului Dramatic din Moscova. Alături de el, din distribuţie fac parte numeroşi actori ruși extrem de populari.

GODUNOV (GODUNOV – Rusia, 2018)
Cu: Serghei Bezrukov, Aleksandra Nikiforova, Svetlana Hodcenkova, Andrei Merzlikin
Dramă istorică. Spre sfârşitul secolului XVI, Rusia condusă de Ivan cel Groaznic, ai cărui ani de glorie au trecut, trăieşte vremuri tulburi, conspiraţii, răscoale şi invazii ale tătarilor. Moartea ţarului duce la instalarea pe tron a fiului său, care, fiind bolnav mintal, are nevoie de un regent. Aşa începe ascensiunea ambiţiosului Boris Godunov, fost membru al gărzii personale a lui Ivan şi căsătorit cu fiica acestuia. Întâi regent, apoi ţar încoronat de Adunarea Naţională, Godunov a fost cel care a pus capăt îndelungatei domnii a dinastiei Rurik, rămânând în istorie drept una dintre cele mai misterioase figuri politice ale Ţaratului Rusiei.

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM ANA MARIA DOBRANICI, manager de proiecte Asociaţia Ajungem Mari
Ajungem MARI este programul Asociaţiei Lindenfeld ce susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor din centre de plasament şi medii defavorizate. Asociaţia are proiecte permanente dezvoltate pentru a răspunde nevoilor reale ale copiilor din sistemul de protecţie. Punem astfel accent pe creşterea încrederii copiilor în propriile forţe, pe formarea de abilităţi şi transmiterea unor valori care să-i ajute să ducă o viaţă independentă, demnă şi sănătoasă.
Sâmbăta viitoare, pe 17 mai, Asociaţia organizează "Concursul caritabil de Șah" sub sloganul "Șah, competiție și generozitate". Nu e doar un concurs, e o misiune importantă: acționezi strategic pe tabla de șah și, în același timp, schimbi viețile copiilor instituționalizați, strângând fonduri de la prieteni, colegi, familie.
DISCUŢIE LUMINIŢA VÎLCEA, specialist în astrologie
DISCUŢIE MATEI PIECA, student la Facultatea de Teologie Romană Catolică şi Pr. Eduard Giurgi, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din București
Alegera suveranului pontif o surpriza. Papa Leon se doreste continuatorul Papei Francisc şi îndeamnă la pace şi unitate.
DISCUŢIE DIANA STAFIE, fondator al "Future Station" , o agenție de consultanță și strategie prospectivă și unul dintre puținii experți români specializați în scenarii de viitor.
Pe 11 mai, exact între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, UNFINISHED DEMOCRACY aduce la București o zi întreagă de dialoguri, dezbateri, ateliere și întâlniri care explorează ce înseamnă să consolidăm și să reimaginăm democrația, într-o lume în continuă schimbare.
Diana va fi parte din programul de zi şi va ţine un workshopul se numeste: CE POVESTE VREI SĂ SCRII DESPRE VIITORUL DEMOCRAȚIEI? este de la 11:30 la 13:00, la Casa Universitarilor. Ce povești ne spunem despre democrație — și cum ne influențează ele direcția în care mergem?Va fi o sesiune interactivă și de reflecție, în care Diana Stafie ne invită să trecem dincolo de știri și crize, ca să explorăm credințele și metaforele profunde care modelează viitorul nostru comun.
DISCUŢIE CĂTĂLIN OLARU, director artistic, Festivalul Filmului European şi IOANA MISCHIE, ambsador al FFE
A 29-a ediţie a festivalului este deja în plină desfăşurare, o ediţie care stă sub semnul sloganului "Cultura uneşte". În acest an în cadrul FFE vor fi peste 40 de lungmetraje (din care 28 prezentate în premieră naţională) şi se desfăşoară şi în alte 9 oraşe mari din ţară. Proiecţiile din festival oglindesc evoluţia globală a cinematografiei, dovedind că cinematografia europeană poate fi emblematică și inovatoare, capabilă să inițieze noi viziuni audio-vizuale. Spotul festivalului a fost realizat de către ambasadoarea festivalului, Ioana Mischie, prin îmbinarea noilor tehnologii și a software-urilor de ultimă generație
DISCUŢIE LUIGI GAGEOS, director M.U.S.I.C., Magical Urban Sounds In Connection​ şi SORIN ENUŞ-Director Creative Europe Romania
Europa Creativă este cel mai important program de finanțare al Uniunii Europene dedicat sprijinirii sectoarelor creative, culturii și audiovizualului.
Programul are un buget total de 2,44 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 și este gestionat de Comisia Europeană prin Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură, care primește și evaluează aplicațiile. Europa Creativă are două subprograme: MEDIA, Cultura și o componentă transsectorială care facilitează colaborarea între sectoarele creative și sprijină sectorul mass-media de știri prin promovarea alfabetizării mediatice, a pluralismului și a libertății presei.​
ZOOM CODRUŢ PÎNZARU, jurnalist TVR
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), anunță cea de-a treia ediții a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. În perioada 9-11 mai 2025, campusul POLITEHNICII București va deveni epicentrul unui festival fascinant ce aduce împreună pasionații de astronomie, tehnologie și inovație din întreaga lume.

LIVE ZILELE HORTICULTURII BUCUREŞTENE

Suntem la a 21-a ediție a evenimentului Zilele Horticulturii Bucureștene, în Campusul Agronomie-Herăstrău. Evenimentul este organizat de Facultatea de Horticultură, din cadrul Universității de Științe Agronomice șiMedicină Veterinară din București, alături de Societatea Română a Horticultorilor și susținut de Primăria Municipiului București.Este un festival devenit deja o tradiție pentru iubitorii de plante și grădinărit. Evenimentul aduce în prim-plan frumusețea și importanța horticulturii, oferind o zonă deschisăde întâlnire între producători, specialiști și pasionați ai acestui domeniu.O expoziție plină de culoare pentru toți vizitatorii.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

10:00 Vreau sa fiu sănătos!

Prezinta Izabela Marinescu

* Emisiunea isi propune teme din mai multe zone medicale sau zone tangente
sănătății, prezentate și dezbătute într-un stil cât mai agreabil și pe înțelesul
tuturor.

Pietrele la bila

Alimente care ajuta la combatarea oboselii cronice

Noutati in boala Parkinson

Screening-ul prenatal

Cancerul la pancreas

Producător Beatrice Cioba

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1